„Jugoslavija, moja dežela“ najbolja predstava na festivalu „Novi tvrđava teatar“, “Berači snova” osvojili dve glumačke nagrade

Više nagrada osvojili komadi “Život se sa mnom mnogo poigrao“, kao i laureat - “Jugoslavija, moja dežela”

0
ReklamaViše nagrada osvojili su i komadi “Život se sa mnom mnogo poigrao“, kao i laureat – “Jugoslavija, moja dežela”ČORTANOVCI: Predstava „Jugoslavija, moja dežela“ prema romanu Gorana Vojnovića, u režiji Marka Misirače, Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor, proglašena je za najbolju predstavu na osmom izdanju ambijentalnog festivala „Novi tvrđava teatar“ u „Vili Stanković“ u Čortanovcima.  


Festival je završen u četvrtak veče (09.09.) svečanom dodelom nagrada, a onda je usledila prva repriza predstave „Život se sa mnom mnogo poigrao“ reditelja Dina Mustafića, koja je realizovana u produkciji samog festivala.


Žiri je u svom saopštenju za najbolju predstavu „Jugoslavija, moja dežela“ u koprodukciji pozorišta Slovenije i Republike Srpske, naveo da je veliki rizik ispričati već mnogo puta ispričanu priču. Ipak, kad se sve kockice sklope, i kad su svi akteri u građenju predstave tom riziku dorasli, onda publika ima priliku da joj se prepusti i da je sagleda u novom svetlu. 


Zahvaljujući fantastičnoj glumi i skladu igre čitavog ansambla,  nadmoćnoj režiji i uigranosti koja donosi dodatnu sigurnost za igru u trenutku, publika je imala priliku da doživi nešto što se i ne dešava toliko često: da diše kao jedno sa predstavom“, zaključio je stručni žiri.

  U sastavu tročlanog žirija radili su književnik Laslo Blašković (predsednik), glumica Jovana Balašević i književna prevoditeljka Ivana Đurić Paunović.Albu Ištvanu dodeljena je nagrada za režiju predstave „Nesrećni“ u izvođenju pozorišta „Figura studio“ iz Georgenija u Rumuniji. 


Dva priznanja za najbolju žensku ulogu pripala su glumicama iz predstave „Život se sa mnom mnogo poigrao“ – Sanji Ristić Krajnov za tumačenje Nine i Gordani Đurđević Dimić za ulogu stare Vere.


Za najbolju mušku ulogu nagrađeni su Boris Šavija, koji tumači oca Nedeljka u trijumfalnoj predstavi „Jugoslavija, moja dežela“, kao i Hadži Nenad Maričić za ulogu Zdravka u tragikomediji „Berači snova“, u režiji Božidara Đurovića, u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.


Gabrieli Crnković je dodeljena specijalna nagrada za režiju komada „Ostajem ostati“ u izvođenju samostalne produkcije grupe glumaca iz Novog Sada.  

Pored toga, festival je ustanovio još jedno priznanje, koje će se od ove godine dodeljivati pod imenom Nagrada za glumu „Milan Gutović“.  


Da bismo sačuvali uspomenu na Laneta Gutovića, ustanovili smo nagradu njegovog imena, koja će se dodeljivati svake godine za glumačko ostvarenje viđeno na ovim scenama i kojom će se glumci ponositi, kao što se tom nagradom ponosi i ovaj festival“, istakla je u emotivnom govoru umetnička direktorka i selektorka Novog tvrđava teatra Vida Ognjenović. 


Čast da ponese prvu nagradu „Milan Gutović“ na ovom ambijentalnom festivalu pripala je Biljani Đurović za ulogu Ivanke u spomenutoj predstavi „Berači snova“.
  

Nagrade festivala Novi tvrđava teatar za 2021. godinu sa obrazloženjima žirija Nagrada za najbolju predstavu:  

„Jugoslavija, moja dežela“ u režiji Marka Misirače
(Koprodukcija Gledališča Koper, Slovenija i Pozorišta Prijedor, Republika Srpska, BiH)

„Veliki je rizik ispričati već mnogo puta ispričanu priču, ali kad se sve kockice sklope, i kad su svi akteri u građenju predstave tom riziku dorasli, onda publika ima priliku da joj se prepusti i da je sagleda u svetlu koje dotad na nju nije palo. Zahvaljujući fantastičnoj glumi i skladu igre čitavog ansambla,  nadmoćnoj režiji i uigranosti koja donosi dodatnu sigurnost za igru u trenutku, publika je imala priliku da doživi nešto što se i ne dešava toliko često: da diše kao jedno s predstavom“.
  


Nagrada za režiju:   

Albu Ištvan za predstavu „Nesrećni“u izvođenju pozorišta „Figura studio“ iz Georgenija u Rumuniji.   


„U jednoj kritici predstave Nesrećni, stoji „film u pozorištu?“ hmmm… Ali da, inovativnost kojom Albu Ištvan pristupa upotrebi filmskih sredstava u ovoj predstavi čini da tehničke, kao i tehnološke mogućnosti dodatno produbljuju i proširuju tragiku priče koja je samo na prvi pogled priča o nesrećnoj porodici, lošim odnosima, krnjim ljubavima i strastima. Siva, koja objedinjuje crnu i belu slika na platnu koje projektuju dve kamere, odraz je nesposobnosti da se izađe iz začaranog kruga loših odnosa. Multipliciranje scene projektovano na platnu usisava svaku mogućnost pročišćenja savremenog sveta. Reditelj je veštom manipulacijom glumačke igre na sceni, one koja ide na platnu, kao i igre svetla i senki, pokazao koliko smisleno i celishodno može biti kreativno poigravanje različitim umetničkim sredstvima“.


 

Sanja Ristić Krajnov i Gordana Đurđević Dimić u predstavi „Život se sa mnom mnogo poigrao“
Nagrada za najbolju žensku ulogu:   

Sanja Ristić Krajnov za ulogu Nine u predstavi „Život se sa mnom mnogo poigrao“ (u produkciji UG „Novi tvrđava teatar“)

„Izuzetno nadahnutom igrom, sa zahtevnim elementima u savladavanju kako fizičkog tako i mentalnog prostora, Sanja Ristić Krajnov u ulozi Nine stvara sliku jedne sudbine koja je uvek korak ispred svoje „vlasnice“, u kojoj je praznina ogoljena do srži, a s njom i bol koji nepogrešivo možemo osetiti dok prolazimo kroz sve faze njenog ulaska u zaborav“.  Gordana Đurđević Dimić za ulogu stare Vere u predstavi „Život se sa mnom mnogo poigrao


„Ekspresivnost u komičkom ali i tragičkom izrazu Gordane Đurđević Dimić podiže igru u predstavi „Život se sa mnom mnogo poigrao“na nivo koji je podrazumeva nespojivo: lakoću i tegobnost, surovost i nežnost, borbu i predaju. Smejemo se dok nam je u isto vreme na licu grč. Takav efekat može postići samo veoma posvećen znalac svog posla“.Nagrada za najbolju mušku ulogu:  


Boris Šavija za ulogu Nedeljka u predstavi „Jugoslavija, moja dežela“ (Koprodukcija Gledališča Koper, Slovenija i Pozorišta Prijedor, Republika Srpska, BiH).  

„Boris Šavija je našao balans u predstavljanju unutrašnjeg sukoba različitih aspekata svog lika čime je dodatno istakao tragiku i patos priče o Jugoslaviji, našoj deželi. Koncentrisanost kad je u pitanju nijansiranje psiholoških stanja, i inspirisanost igrom ostalih glumaca na sceni, doprinosi utisku da smo prisustvovali prvoklasnom teatarskom događaju“.

Hadži Nenad Maričić za ulogu Zdravka u predstavi „Berači snova“ Zvezdara teatra iz Beograda.  

„Mudrom i svedenom igrom, Hadži Nenad Maričić sagradio je lik oca porodice koji se teško snalazi u tranzicijama i promenama koje ruše njegov svet i sistem vrednosti. Postavljen u centar kruga koji čine njegov otac, njegova supruga, deca i komšije, on u sebi ne može da pronađe onu vertikalu za koju je mislio da je nenarušiva i zauvek prisutna“.  


Specijalna nagrada za režiju:  


Gabriela Crnković za predstavu „Ostajem ostati“ u izvođenju samostalne produkcije grupe glumaca iz Novog Sada.

„Zanatski precizno ali inventivno i sugestivno, rediteljka predstave „Ostajem ostati“ produbljuje najpoznatiju dilemu ovog podneblja i njegovih mladih generacija. Razigrana u nostalgiji, s energijom koja neukorenjenoj mladosti i pripada, igra u ovoj predstavi proizvod je dobro odmerene kontrole i glumačke slobode“.
  

Nagrada za glumuMilan Gutović“: 

Biljani Đurović za ulogu Ivanke u predstavi „Berači snovau izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda. 


“Junakinja Ivanka – Biljane Đurović, oslonjena na tradicionalnu ulogu supruge i majke, a na korak do polu-emancipacije žene u seoskoj sredini, snažnom i čvrsto postavljenom igrom gradi ovaj lik komičko-tragičkim sredstvima, i koji je u neprekidnom procesu tranzicijskog traganja“.
Upravo dvoje glumaca iz komada “Berači snova” prema drami Vladimira Đurđevića i u režiji Božidara Đurovića, zvanično su preko Zvezdara teatra podelili svoje utiske sa javnošću.

Nagradu u Čortanovcima pre svega doživljavam kao priznanje onim pozorišnim zaljubljenicima , koji su „u vreme Korone“ učinili sve da teatar opstane. Ova se predstava rodila upravo pred očima onih, koji su svojom velikom ljubavlju prema dramskoj umetnosti učinili da pozorišne sale ne budu prazne. Naprotiv, bile su pune u dozvoljenom kapacitetu ”, izjavio je laureat Hadži Nenad Maričić.

Delim sa njima ovaj uspeh i uveren sam da će predstava “Berači snova” još dugo živeti na sceni. Ne sumnjam u to, jer ona vrlo lako osvaja srca publike svojom iskrenošću, neposrednošću.
Lik Zdravka, kojeg tumačim, ostaje poput nekog zaveta svakome, posle predstave: Ne poklanja se i ne prodaje zemlja, ako je ostalo još imalo zdravog razuma”,
zaključio je Maričić.


Talentovani glumac stalni je član Narodnog pozorišta u Beogradu gde je ostvario u karijeri niz zapaženih uloga u predstavama kod velikih reditelja kao što su Nikita Milivojević (“Put u Damask”, “Henri Šesti”), Andraš Urban (“Sumnjivo lice”, “Rodoljupci”), pokojni češki umetnik – filmski režiser Jirži Mencl (“Vesele žene Vindzorske”), kod pisca Siniše Kovačevića (“Velika drama”), i drugi.
Zaigrao je i u jednoj operi – „Na uranku“ (2019) prema libretu Branislava Nušića, u režiji Ane Grigorović.

Širu popularnost je stekao u TV seriji “Gorki plodovi” (2008) takođe Siniše Kovačevića, a u poslednjem periodu hiper produkcije domaćih igranih serija, publika je mogla da ga gleda u naslovima – “Aleksandar od Jugoslavije” (Nova S) prema romanu Vuka Draškovića, u režiji Zdravka Šotre, “Junaci našeg doba” (RTS 1, Superstar TV) scenariste Siniše Pavića i reditelja Mihajla Miše Vukobratovića (snima se trenutno i druga sezona), kao i “Urgentni centar” (Prva TV).
Čast da ponese prvu nagradu za glumu “Milan Gutović” prema nedavno preminulom legenarnom glumcu pripala je Biljani Đurović za ulog Ivanke.

Tim povodom glumica je rekla sledeće:
“Nagrade i priznanja najčešće donose radost, ali i odgovornost. Vest da sam prvi dobitnik novoustanovljene nagrade “Milan Gutović” na Ambijentalnom pozorišnom festivalu “Novi Tvrđava Teatar” u Čortanovcima nosila je sobom jedno posebno osećanje. Nepoznanica mi je bila sama informacija da je nagrada koja nosi Lanetovo ime ustanovljena, i ta činjenica me je veoma obradovala”. Bili su to prvi utisci dramske umetnice, a onda je nastavila.

Ali, još uvek obuzeta tugom zbog iznenadnog odlaska glumca koji je po svemu bio poseban, osoben, svoj, koji je ostavio trag kakav samo odabrani mogu za života da ostave, potresena zbog gubitka ne samo kolege, sa kojim sam delila scenu, već nadasve odanog prijatelja, na vest o nagradi, u meni su se smenjivali osećaji tuge, radosti, počastvovanosti, zahvalnosti”, puna emocija je izjavila umetnica koje je godinama igrala sa Gutovićem u hit komediji “Sumnjivo lice” Branislava Nušića i “Večera budala” Fransisa Vebera, obe na sceni Zvezdara teatra, takođe obe u režiji njenog supruga Božidara Đurovića.


“I dokle god se u Zvezdara teatru bude igrala predstava “Berači snova”, znam da će Lane iz nebeske lože nadgledati Ivanku i njene ukućane, baš kao što će i voštanica koju prinesoh, ne samo doneti mir duši njegovoj, već i sijati na nebeskom stolu oko kojeg ćemo se jednog dana opet okupiti na “Večeri budala”, ali i obasjavati put budućim dobitnicima ove značajne nagrade”
, zaključila je Biljana Đurović nakon dodele priznanja. Ivan Makragić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here