Jubilarno 70. izdanje filmskog festivala u Puli počinje sutra, 15. jula: tri srpska filma u selekciji

Presek regionalne produkcije i Holivuda - preko 80 filmova na repertoaru

0
Reklama


Presek regionalne produkcije i Holivuda – preko 80 filmova na repertoaru


PULA, 14. jula  – Jubilarno 70. izdanje čuvenog Pulskog filmskog festivala biće otvoeno sutra uveče (15. jula) u Areni premijerom filma “Hotel Pula” Andreja Korovljeva sa Erminom Bravom i Nikom Grbeljom u glavnim ulogama, saopsstila je organizacija festivala u Hrvatskoj.

 Interes publike za prvim dugometražnim igranim filmom ovog pulskog reditelja veoma je veliki, a svečanu ceremoniju otvaranja Festivala režira Patrik Lazić, dok će program voditi muzičarka i svestrana umetnica Ida Prester.

U selekciji Pulskog festivala se nalaze i tri srpska filma – igrani “Da li ste videli ovu ženu?” Dušana Zorića i Matije Gluščevića i “Pored tebe” Stevana Filipovića, kao i dokumentarni “Dosije Labudović: Nesvrstani” nagradjivane autorke Mile Turajlić.  

Otvaranje festivala u Puli koji će doneti publici preko 80 filmova, uživo će prenositi Hrvatska Radio-televizija na Prvom programu od 21:40 sati.IDA PRESTER

 


Pulski filmski festival ove godine slavi svojih prvih 70 godina, gde će mnogi filmski umetnici biti prisutni koji su obeležili istoriju Festivala i jugoslovensku kinematografiju.


 Na 70. Pulskom festivalu će biti aktuelni i domaći – hrvatski autori koji će u konkurenciji Glavnog programa predstaviti čak 20 filmova – 13 u programu “Hrvatski film” i 7 u selekciji “Hrvatske manjinske koprodukcije”.

 “Pula po 70. put je prilika je da se vratimo uzzitku zajedničkog gledanja filmova koji nam je bio znatno uskraćen proteklih godina. Veselimo se ponovo prepunoj Areni, imamo sjajan program raznovrsnih filmova i pozivam publiku da ih podrži, gleda i komentiriše zajedno sa filmadžijama na projekcijama u Areni, Istarskom narodnom kazalištu i Kinu Valli’, izjavio je umetnički direktor Festivala – Danijel Pek.

HOTEL PULA


Svečane projekcije hrvatskih filmova održavaju se u Istarskom narodnom kazalištu (INK) u 19:00 te u Areni u 21:30 sati, a jutro nakon svojih projekcija (od 10 do 11 sati) ekipe će se predstaviti kroz razgovore u Festivalskom centru u Domu hrvatskih branitelja.

 Za Zlatne arene u programu Hrvatski film takmicci se sedam premijernih naslova: “Hotel Pula” Andreja Korovljeva, “Escort” Lukasa Nole, “Samo kad se smijem” Vanje Juranić, “Sedmo nebo” Jasne Nanut, “Smrt djevojčice sa žigicama” Gorana Kulenovića, “Pamtim samo sretne dane” Nevia Marasovića.

Premijeru che van konkrencije imati i dokumentarni film “Brod” Elvisa Lenića, reditelja rodom iz Pule.

Najmlađi posetioci će uživati uz dečje filmske hitove “Cvrčak i mravica” Luke Rukavine i “Dnevnik Pauline P.” Nevena Hitreca.Na program su i dugometražni dokumentarac “Veće od trauma” Vedrane Pribačić, kao i igrani filmovi – “Garbura” Josipa Žuvana, “Pelikan” Filipa Herakovića, “’Sigurno mjesto” Juraja Lerotića i “Tragovi” Dubravke Turića, koji su već bili prikazivani u bioskopima.

 Sedam filmskih naslova ove godine takmiči u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije:  “Bazen beskraja” horor – triler Brendona Kronenberga sa svetskim glumcima Aleksanderom Skarsgardom i Mijom Got, drama “Čovjek bez krivnje” Ivana Gergoleta, “Majka” Zornitse Sofije, bazirana na istinitom dogadjaju.


 U tom programu je i dokumentarni film “Dosije Labudović: Nesvrstani” čuvene rediteljke Mile Turajlić, o Titovom ličnom snimatelju, crnohumorna drama “Da li ste videli ovu ženu?” debitanata tandema srpskih režisera  Dušana Zorića i Matije Gluščevića sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi (imao je premijeru na Festivalu autorskog filma 2022 u Beogradu).

 Takodje, u Puli će se gledati i dramedija ”Najsretniji čovjek na svijetu” Teone Strugar Mitevske, film za decu i mlade “Morska iskra” reditelja Domiena Huvgea.


MILA TURAJLIĆ


Razgovori sa filmskim ekipama biche organizovani uvek nakon projekcija u bioskopu.

 O prestižnim nagradama “Zlatna arena” odlučuje petočlani žiri: direktorka fotografije i snimateljka Tamara Cesarec, glumica Nives Ivanković, producentkinja Maja Popović Milojević, dramaturškinja i spisateljica Tena Štivičić i rediteljka Snježana Tribuson.

 PoPularna Pula je naziv za prateći filmski program 70. Pule, u drugom terminu u Areni donosi hit-naslove iz Holivuda: “Openhajmer” Kristofera Nolana, kome će to biti hrvatska premijera, “Barbi” Grete Gervig, “Asteroid City” Vesa Andersona, ali i klasik oskarovca Dušana Vukotića SF “Gosti iz galaksije” iz davne 1981. godine.

 Program “Vremeplov” u 18:00 sati u Kinu Valli donosi premijere rastauracija klasičnih naslova, kao što su “Događaj” Vatroslava Mimice i kultnog filma strave i užasa –  “Leptirica” Đorđa Kadijevića.


Europa, Kroatien, Istrien, Mittelmeer, Adria, Pula, roemisches Amphitheater, Arena, Kolosseum engl Croatia, Istria, Mediterranean Sea

ZORAN PREDIN
U međunarodnom programu “Greater Adria” biće prikazan novi film sa španskom glumicom Penelope Cruz – “Beskrajna ljubav” u režiji Emanuela Krialesea i “Pored tebe”, novi triler srpskog režisera i montažera Stevana Filipovića (“Šišanje”, “Šejtanov ratnik”), sa Minom Nikolić i Banetom Trifunovićem u glavnim ulogama, nastavak njegovog projekta “Pored mene” (2015).

 
 Na festivalu koji će trajati do 23. jula, biće organizovani i koncerti na koje je ulaz slobodan u dvorištu Doma hrvatskih branitelja od 23 sata: u nedelju, 16.07. nastupa Zdenka Kovačiček i “Greenhouse Blues Band”, i svakog dana će dalje svirati –  “Cry Babies”,Filmmusicorkestar”, slovenački kantautor Zoran Predin – Duo Srebrni pioniri, elektro pop bend “Pocket Palma”,Stampedo” i DJ Kovač.


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here