Jubilarni 10. festival klasične muzike „Kustendorf klasik“ počinje večeras, 2. septembra na Mećavniku, otvara Emir Kusturica

Nastupaju ruski pijanista Oleg Akuratov i srpski violončelista Petar Pejčić

0
Reklama


Nastupaju ruski pijanista Oleg Akuratov i srpski violončelista Petar Pejčić


 MEĆAVNIK, 2. septembra:
   Dvoednevni festival klasične muzike „Kustendorf Klasik“ će početi večeras, 02.09. u etno selu Mećavnik, Mokroj Gori i time će obeležiti značajni jubilej, deset godina od osnivanja.

Kako je i poznato, a možemo i da podsetimo, „Kustendorf Klasik“ je zajednički projekat srpskog režisera Emira Kusturice koji će otvoriti danas festival, i ruske kompanije „Gasprom njeft“.


Na otvaranju večeras će nastupiti virtuoz na harmonici Boban Bjelić i pevačka grupa Odseka za tradicionalnu narodnu muziku Muzička škola „Mokranjac“.

Centralni deo večeri, rezervisan je za solistički koncert istaknutog pijaniste Olega Akuratova koji uveliko ima veliku popularnost u Rusiji i širom sveta.
10 Kustendorf Klasik program


Kako kažu, za Olega Akuratova ne postoje granice kreativnosti – podjednako maestralno svira klasičnu muziku i improvizuje u džez žanru.

Stručnjaci su ocenili da su “Olegove improvizacije raznovrsne su i virtuozne”.
Oleg je mnogo puta bio prototip glavnog junaka dokumentarnih i igranih filmova, kao što su dokumentarac poznatog publiciste Majkla Bernštajna – „Ein Wunderkind“ i debitantsko rediteljsko ostvarenju Ljudmile Gurčenko – „Šareni sumrak“.

Festival se ove godine vraća svom originalnom konceptu koji čini takmičarski i revijalni program kao i solistički koncerti značajnih svetskih izvođača.

Festival će svečano otvoriti uz prigodan govor – njegov osnivač, Emir Kusturica, večeras od 20 časova. 
Svetski reditelj i vlasnik dve Zlatne palme na Kanskom festivalu, obično na svojim manifestacijama svira sa bendom “Emir Kusturica & No Smoking Orchestra”, koji je zvanično prestao da postoji tek nedavno, mada povremeno u specijalnim prilikama nastupaju.
OLEG AKURATOVSutradan, 3. septembra, od 20 časova na Trgu, koncert će održati mladi violončelista Petar Pejčić u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ sa dirigentom  Radetom Pejčićem.

 Na programu će biti  Petar Iljič Čajkovski – dela “Rokoko varijacije” i fantazija-uvertira „Romeo i Julija“.

Violončelista Petar Pejčić je dobitnik nagrade i najmlađi finalista Međunarodnog takmičenja „Kraljica Elizabeta“ u Briselu (Belgija), ostvario je istorijski uspeh na našim prostorima. Dobitnik je i mnogih nagrada na međunarodnim takmičenjima: „Kraljica Elizabeta“ (Belgija), „Pablo Kazals“ (Španija), „Ana Kul“ (Austrija) i „Feliks Mendelson“ (Nemačka).

On svira na violončelu Đuzepe Gvarneri ‘filius Andreae’ (1694, Kremona), koji mu je ustupila ,,Beare’s International Violin Society” fondacija.
Petar Pejčić © Clara Evens – PortraitProgram festivala oba dana, počinje u 12 časova, a na Mećavniku će se tokom dana smenjivati takmičarski i revijalni program.

U okviru revijalnog programa nastupiće učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda kao i ansambl “Altro Senso”.

Takodje,biće održano i predavanje o kompozitoru Jovanu Ivanoviću „Dunavski valovi – delo izvan života, vremena i prostora“ Mirjane Rastović, autorke i muzičke urednice Radio Televizije Vojvodina.

U takmičarskom delu festivala nastupiće 26 mladih muzičara iz Srbije i Rusije, studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska, a prvi put i studenti sa odseka Muzičke umetnosti, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini/Kosovska Mitrovica.
O dobitnicima nagrade festivala „Zlatna matrijoška“, odlučiće međunarodni žiri: dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji i kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent, Aleksandar Sedlar.

Dodela nagrada održaće se u nedelju, 3.09. posle centralnog koncerta.

Za deset godina od osnivanja festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvezde klasične muzičke scene: Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valeri Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Boris Berezovski, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić.


ALEKSANDAR SEDLAR

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here