Jubilarni 10. festival klasične muzike „Kustendorf klasik“ 2. i 3. septembra na Mećavniku

Za sve ljubitelje klasike prava medjunarodna manifestacija

0
Reklama


Za sve ljubitelje klasike prava medjunarodna manifestacija

MEĆAVNIK, 20. avgusta – Festival klasične muzike „Kustendorf Klasik“ biće održan 2. i 3. septembra u etnoselu Mećavnik, Mokra Gora, objavili su organizatori.

U pitanju je zajednički projekat srpskog režisera, književnika, do nedavno muzičara, glumca, producenta, scenariste, arhitekte, graditelja Emira Kusturice i kompanije „Gasprom Njeft“.

U takmičarskom delu festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije i Rusije, studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska, a prvi put, i studenti sa odseka Muzičke umetnosti, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini/Kosovska Mitrovica.

O dobitnicima nagrade festivala „Zlatna matrijoška“ odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji i Aleksandar Sedlar – kompozitor, dirigent, pevač, multiinstrumentalista i producent, frontmen benda „Sale i sedlari“.

ALEKSANDAR SEDLAR


Pored takmičarskog programa, u večernjim satima održavaće se koncerti istaknutih domaćih i svetskih umetnika.
 Na festivalu će premijerno nastupiti ruski pijanista, kompozitor i vokalni solista Oleg Akuratov i srpski mladi violončelista Petar Pejčić uz pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i dirigenta Radeta Pejčića.
Program festivala obogatiće i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda.

Pijanista Oleg Akuratov uživa veliku popularnost u Rusiji, dobitnik je Nagrade Predsednika Ruske federacije, pobednik mnogih međunarodnih takmičenja, a bio je i superfinalista teleprojekta „Glas“ na Prvom kanalu.
Na zatvaranju Paraolimpijskih igara 2014. godine u Sočiju otpevao je himnu u solo izvedbi, učestvovao je na gala koncertu International Jazz Day-2018, svirao je pred rimskim Papom i kraljicom Elizabetom.OLEG AKURATOV

Kao dobitnik nagrade i najmlađi finalista Međunarodnog takmičenja „Kraljica Elizabeta“ u Briselu (Belgija), violončelista Petar Pejčić jedan je od najperspektivnijih umetnika svoje generacije. Dobitnik je važnih nagrada na međunarodnim takmičenjima: „Pablo Kazals“ (Španija), „Ana Kul“ (Austrija) i „Feliks Mendelson“ (Nemačka).


On svira na violončelu Đuzepe Gvarneri „filius Andreae“ (1694, Kremona), koji mu je ustupila Fondacija ,,Beare’s International Violin Society“.Petar Pejčić © Clara Evens – Portrait

Za deset godina od osnivanja festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvezde klasične muzičke scene – Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Boris Berezovski, Valeri Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić.

Kustendorf Klasik daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umetnosti, podele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja. I, što je najvažnije, festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere.

Emir Kusturica je na Mećavniku, Mokroj Gori, osnovao prvenstveno filmsko – muzički festival „Kustendorf“, kao i pozorišni festival, književni festival, a sada će predstaviti 10. ediciju festivala klasične muzike.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here