Još 7. dana ostalo do velike euforije i spektakla zvanog BEER FEST!

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

I dalje u toku otkazivanje predstava po prestonici i Srbiji usled novih mera protiv pandemije

JDP, SNP, NP SOMBOR, ATELJE 212, MADLENIANUM, NARODNO POZORIŠTE, ZVEZDARA TEATAR, POZORIŠTE NA TERAZIJAMA - SVI SU...

RootsInSession objavili novi drum’n’bass remix za Taiwan MC ft. Paloma Pradal – “Colombian Gyal”

Serijal remikseva i autorskog rada iz RootsInSession radionice okrunjen je novim drum ‘n’ bass remixom pariškog izvođača...

Marčelov poklon vernoj publici

„Iako mračna i teška stvar, ’Sveti bes’ oduvek je spadao u one publici najdraže”, kaže Marko Šelić Marčelo...

ROKERI NA 4 BINE, U 5 DANA, SA 120 KONCERATA

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda danas (utorak, 06.08.2019.) predstavljen je program 17. izdanja zaista velike i značajne kulturne manifestacije BEER FEST koja se tradicionalno održava na Ušću, od srede, 14.08. do nedelje kasno u noć 18. avgusta.
Na konferenciji za medije osim servisnih informacija o radu komunalnih službi za vreme trajanja festivala, merama bezbednosti, promeni režima saobraćaja i društveno-odgovornim akcijama, bilo je naravno najviše reči o samom značaju festivala koji sve više iz godine u godinu raste i razvija se na vrhunskom, visokom nivou svetskih muzičkih hepeninga.
Javnosti su se obratili važni čelnici koji stoje iza ovog festivala, gde svako ima svoju ulogu:

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda
Renata Pindžo, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija
Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda
Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima

Lazar Petrović, generalni direktor Delta DMD
Biljana Bobić Subin, menadžerka za korporativne poslove Heineken Srbija
Dejan Grastić, producent festivala


Voditelj ceremonije bila je poznata muzičarka IDA PRESTER, večito nasmejana devojka i dama koja paralelno vodi solo karijeru i kao vođa grupe LOLOBRIGIDA. Ipak, ovaj put ona ne nastupa ni u jednoj od dve muzičke varijante, već kao promotersko lice festivala, što njoj nije nepoznata uloga, jer se bavi i voditeljskim poslom na televizijama ili festivalima.
Ida Prester je istakla da je prvi put ovoliki broj koncerata/nastupa, više od 120, u 5 dana, i očekuje se da će najmanje proći kroz kapije Ušća pola miliona ljudi, a organizatori se nadaju da će ove godine rekord biti postavljen i sa celih milion posetilaca! Ida je predstavila sve govornike koji su iz svojih uglova i pozicija pričali o 17 godina dugoj tradiciji najmasovnijeg festivala u Srbiji, koji nadmašuje i Exit i Guču po broju posetilaca, i poslednjih godina pored ogromnog broja domaćih i regionalnih izvođača, uspeva da dovodi i strane muzičare, barem po dva, tri imena po festivalu. Ranijih godina Ušće su punili SIMPLE MINDS, MARKY RAMONE, STEREO MC’S, ASIAN DUB FOUNDATION, lane – ROUSIN MURPHY, THE STRANGLERS. Ipak, iako ima najviše koncerata, budžet festivala nije ovaj put bio izdašan za dovođenje više od jednog stranog muzičara, a to je samo JOHNNY MARR, najpoznatiji kao gitarista čuvenog benda THE SMITHS u kome je glavni bio MORRISEY (naša publika ga je gledala i uživala na Exitu i beogradskom koncertu u Bell Expo centru). Marr u solo karijeri nastupa kao pevač i gitarista, a u spomenutoj grupi bio je i autor tekstova sa Morisijem. Prve večeri nastupa Johnny Marr na Main stage, a svečano otvaranje pripada spektaklu ROK OPERA, 14.08. u 19.45h. Osim njih, sviraju i ARTAN LILI, kao i KKN. Na ostalim binama su – Hadži prodane duše, Bella technika, Texas Flood, Virvel, Irish Stew, Samostalni referenti, Direktori, Dža ili bu, Stutgart Online.


Novina je da je ove godine prvi put na festivalu ČETIRI bine, prošli put je bilo tri. Ukinuta je veoma atraktivna bina – “Innovation stage” prvenstveno za strane izvođače, ali zato postoji zamena. Main, Alternative, Groove i Bunt stage – imena su četiri muzičke pozornice. Prošle godine bilo je više od 520 000 posetilaca, i skoro dvostruko manje izvođača (63 grupe), a svakako je svima ambicija, kako je rečeno, da se svim sferama festival nadmaši prethodna izdanja, napreduje i razmaše tamo gde je samo nebo granica.
Jasno je i da sam festival znači puno u pogledu turističke ponude i trijumfa, da je zarada astronomska ne samo od pivskih brendova, već od noćenja, boravišnih taksi, jer stranci masovno, kao i na Exit, dolaze na Beer fest i u njemu maksimalno uživaju.

Ida je predstavila Aleksandra Petrovića, alijas ACU SELTIKA, frontmena izuzetnog benda koji traje – ORTHODOX CELTS, i oni su jedan JEDINI bend ili brend koji je nastupao bukvalno SVAKI PUT na ovom festivalu. Mnogi su svirali više puta i česti su kao učesnici (Van Gogh, Blaža, Riblja čorba, Kiki i Piloti, YU Grupa …), ali samo su oni bez izuzetka – stalno tu! Idu je zanimalo koja je tajna njihovog uspeha da samo oni imaju tu privilegiju da se pojave na svakom Beer festu. Šarmantan i harizmatičan, Seltik je u duhovitom maniru pričao da je ovakav festival, iako ima težište ka promociji piva, za sve njih muzičare naravno na prvom mestu pravi muzički – koncertni događaj, i tako ga i posmatraju, jer je to neverovatna količina maratonskog programa. Seltik je jedini bio od muzičara učesnika kao govornik, baš zbog te uloge stalnog domaćina, dok su konferenciji prisutvovali i legendarni Dragi Jelić (uz bratu Žiku vođa YU Grupe), mladi roker Johnny Ranković, Bilja Krstić i drugi.
Po danima program je dalje veoma impresivan i izgleda ovako:
15.08. DEJAN CUKIĆ, MARKO LOUIS, KERBER, YU GRUPA, EYESBURN, PLEJBOJ, NIKOLA VRANJKOVIĆ, AUTOPARK, STRAIGHT MICKEY
16.08. BJESOVI, BRKOVI, ELEKTRIČNI ORGAZAM, ORTHODOX CELTS, NEGATIVE (konačno se sjajna rock grupa vraća!), KRALJ ČAČKA, VELIKI PREZIR, OBOJENI PROGRAM, ĐORĐE MILJENOVIĆ, DRAM, LOST PROPELLEROS.
17.08. BILJA KRSTIĆ, BLAŽA I KLJUNOVI, MAGNIFICO, VAN GOGH, URBAN & 4, ATHEIST RAP, ČOVEK BEZ SLUHA, ZONA B, TURISTI, LJUBIČICE, BUČ KESIDI, VIZELJ, KOJOTI, KIŠOBRAN, VIVA VOPS
18.08. ATOMSKO SKLONIŠTE, BOMBAJ ŠTAMPA, TAP 011 (iznenadni povratak pop fenomena 90-ih), ELEMENTAL, NIKOLA ČUTURILO – ČUTURA, NEŽNI DALIBOR, MAIKA, KIKA (novi punk rock bend koji osvaja Beograd), SUPERNAUT, KENI NIJE MRTAV, DINGOSPO DALI, PERPER.

Od ove godine Beer Fest je deo Cloud platforme u okviru koje će biti održana još dva festivala – Music Week Noć muzike, oba takođe na Ušću, a i oni su besplatni. Music Week na neki način kao nastavak festivala “Ulaz” na Bg Sajmu u julu, predstavlja spoj regionalne pop muzike i domaćeg folka. Između ostalih učestvuju Tony Cetinski, Nina Badrić, Hari Mata Hari i mnogi drugi, u tri dana (23.08.-25.08.), dok je Music Night ili Noć muzike, nastavak serijala koji je već bio na stadionu Tašmajdan, i to veče 30.08. uz orkestar RTS-a svira ponovo u našoj zemlji strana grupa APOCALYPTICA!


Plakat festivala izvanredno je osmislio dizajner, grafičar i rok novinar David Vartabedijan, na komesu iz njegove kreativne radionice predstavljeni: Ida Pester, Ivana Peters (Negative), Đule Van Gogh, Gile, Aca Seltik, Blaža, Dragi i Žika Jelić – Yu grupa, Coyot (Eyesburn) i čuveni lucidni Shemso (Brkovi).
Još samo sedam dana je ostalo do velike euforije i spektakla zvanog Beer fest!

Izvor: Ivan Makragić – redakcija

Fotografije: Promo BEER FEST

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Robbie Williams ne dozvoljava da korona ove godine otme Božić

Muzičar peva nešto drugačiju pesmu ovoga Božića - novi hit singl “Can't Stop Christmas” - sanke Deda...

Marčelov poklon vernoj publici

„Iako mračna i teška stvar, ’Sveti bes’ oduvek je spadao u one publici najdraže”, kaže Marko Šelić Marčelo o novom izdanju pesme koja...

Koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić i Bokana Stankovića: Online jedinstveno iskustvo

Online koncert dvoje eminentnih srpskih muzičara, Svetlane Spajić i Bokana Stankovića, na lokalitetu Đavolje Varoši biće emitovan u četvrtak, 17. decembra u 20...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!