Jelena Tomašević je održala sinoć (27.07.) uspešan koncert u Botaničkoj bašti “Jevremovac” 

Nastup je bio koktel autorskih pesama i tradicionala

0
Reklama


Nastup je bio koktel autorskih pesama i tradicionala

BEOGRAD, 28. jula  – Pop pevačica Jelena Tomašević održala je sinoć (četvrtak, 27. jula) koncert u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu u okviru muzičkog ciklusa “Garden Sessions”.  

Nastup je počela sa baladom „Da mi je da mi se vrati“ dok je u prvom redu koncert pomno pratio njen muž, popularni glumac Ivan Bosiljčić, u poslednje vreme više prisutan u filmovima i TV serijama u Rusiji.


Navedenu pesmu Jeleni je napisao svojevremeno kolega pevač Sergej Ćetković upravo u vreme kada je na ličnom planu bilo problema u njenom životu, o čemu je i reč u toj numeri, kako je ranije pripovedala o tome. Naime, tada joj je aktuelan bio privremeni rastanak sa sadašnjim mužem, a tada momkom Ivanom Bosiljčićem, tako da se tema savršeno uklopila.
„Dobro veče dragi moji, drago mi je da vas vidim. Do sada sam samo šetala sa mojom malom ćerkom Minom po čarobnoj Botaničkoj bašti, ali sada večeras prvi put pevam na ovom divnom mestu“, nadahnuto i emotivno etno pop muzičarka se obratila vernoj publici.

Dalje je na repertoaru napravila presek sa svoja dva studijska albuma „Panta Rei“ (2008, u potpunosti je kompozitor bio Željko Joksimović) i „Ime moje“ (2015).

 Nastup je nastavila sa numerom „Sve ispočetka“, usledila je i čuvena „Košava“, energična lirska priča „Med i žaoka„, kao i naslovne kompozicije sa oba albuma – „Panta Rei“ i „Ime moje“.

Jelena Tomašević-Bosiljčić, rodom iz Kragujevca, kroz karijeru je negovala specifičnu fuziju žanrova etno i pop,  a ubrzo se istakla po svom snažnom vokalnom umeću, što je dokazala i ove noći u Botaničkoj bašti, za nju sasvim novi prostor za osvajanje.


Dobitnica internacionalnih i domaćih nagrada za interpretaciju, hit ili album godine, dalje je predstavila i balade „Diraj mi usne“ i „Život u koferima„, singlovi koji su izašli u doba pandemije korona virusa 2020. godine, spremni za treći album.

„Sada sledi jedna meteorološka pesma. Mene su tako okarakterisali kad sam objavila prvi album „Panta Rei“, jer je bila „Košava“, te su rekli ova samo peva o nevremenu“, duhovito je Tomašević najavila hit „Okeani“ sa stihovima „Ide, ide, ide kiša danima ka okeanima“ uz horsko pevanje njenih ljubitelja, te dodala da je veoma zahvalna što ove večeri kiša nije padala i odložila koncert.

Veliki pop hit „Radio svira za nas“ razigrao je i oduševio fanove, kao i obrada grupe „Bijelo dugme“ – antologijska „Bitanga i princeza“, koju je Tomašević zvanično snimila za serijal projekat „Zvezde pevaju zvezde“ Radija S.


Garden Sessions_Jelena Tomasević_foto CEBEF, Dušan Milenković

Garden Sessions_Jelena Tomasević_foto CEBEF, Dušan Milenković
Garden Sessions_Jelena Tomasević_foto CEBEF, Dušan MilenkovićAtta Images

Foto: Atta Images
Usledila je još jedna obrada, u njenoj verziji „Ljuljaj me nežno“ (1987) Olivera Mandića, ali i njena pesma „Vertigo“, da bi nežno poželela i „Dobro jutro, ljubavi“.

Kao najavu za koncert večeras (petak, 28. jul) takodje u Botaničkoj bašti kao deo ciklusa „Garden Sessions“, kada će svirati bluz rok sastav „Smak plus„, Jelena je otpevala odlomak njihovog antologijskog hita „Daire“ (1977).

Tokom jula pre Jelene Tomašević koncerte su ovde imali reper Marko Šelić Marčelo, pop dama Tijana Bogićević, pop rok bend “Bajaga i instruktori”, a osim naslednika grupe “SMAK” u vidu formacije “Smak plus”, ovaj ciklus će se za vikend završiti nastupima alternativnog sastava “Kanda Kodža i Nebojša” (KKN) u subotu (29.07.) i francuske cover atrakcije “Nouvelle Vague” u nedelju (30.07.), sve u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.
Foto-Damir-Dervisagić
Garden Sessions_Jelena Tomasević_foto CEBEF, Dušan Milenković
Garden Sessions_Jelena Tomasević_foto CEBEF, Dušan Milenković
Garden Sessions_Jelena Tomasević_foto CEBEF, Dušan Milenković
Umela je Jelena da se žestoko bori za svoju ljubav – „Ne dam na tebe„, da u stihovima „Sunce se kao suncokret ka srcu okreće“ emotivno zavrti „Suncokret“, da bi se onda okrenula tradicionalima.

Tako je zapevala čuveni „Zlatni dan“ koji je proslavio Biseru Veletanlić (1976, prema kompoziciji Kornelija Bate Kovača), da bi ubrzo podsetila i na makedonsku narodnu pesmu „Jovano, Jovanke“ (poznata u verzijama Bilje Krstić, Vlatka Stefanovskog, Tošeta Proeskog, Tijane Dapčević, Miroslava Tadića). 

Makedonski tradicional ona je ubedljivo interpretirala sa specijalnim gostima – srpskim muzičarima sa karijerom u Norveškoj, koji su već nastupali sa Jelenom u Oslu, a stvaraju u žanru world music. 
Garden Sessions_Jelena Tomasević_foto CEBEF, Dušan Milenković

Garden Sessions_Jelena Tomasević_foto CEBEF, Dušan Milenković

Garden Sessions_Jelena Tomasević_foto CEBEF, Dušan Milenković
Naravno, izvorne pesme „Lela Vranjanka“ i „Gde si bila, jare moje?“ često su deo Jeleninog repertoara, jer kako je objasnila – „odrasla sam na tim predivnim kompozicijama, i uvek volim da ih pevam na koncertima“.

U poslednjem periodu Tomašević je osvajala priznanja – nagradu GODUM 2022. od Udruženja muzičara džez, rok i pop muzike Srbije, za najemitovaniju pop pesmu “Radio svira za nas”, kao i nedavno nagradu Naxi radija 2023. 

 U Beogradu je imala uspešne koncete u Mts Dvorani (2021), Sava centru više puta (2016, 2019), Pozorištu na Terazijama, klubu Kasina, Letnjoj sceni “Gardoš” u Zemunu.


 


Jelena Tomašević bila je predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije 2008. u Beogradu (sada Štark Arena) sa hit pesmom „Oro“ koja je naravno sinoć bila neizostavni deo set liste i oduševio je punu Botaničku baštu.

 Jelena je imala čast da nastupi kao gošća na koncertu slavnog svetskog tenora Andree Bočelija na njegovom koncertu u Beogradu na gala festivalu „Belgrade River Fest 2022“, a onda je nastupala sa njim ubrzo i u Abu Dabiju na velikom koncertu krajem iste godine.

 Pobedom na muzičkom takmičenju „3k dur“ na bivšem Trećem kanalu sa svega 18 godina, kasnije i drugim mestom na Beoviziji 2005. godine sa hit kompozicijom Željka Joksimovića – „Jutro“, Tomašević je osvojila srpsku publiku.

Tako je za kraj na bis ostavila upravo divnu baladu „Jutro“, da bi u samom finalu otpevala ponovo hit „Okeani“.

Publika je evidentno želela, očekivala i tražila još pesama, ali nastup etno pop umetnice je nakon skoro puna dva sata bio završen.

IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG * Music PocketNapomena: Fotografije u ovom izveštaju nisu sve autentične sa koncerta 27. jula 2023., već samo one sa potpisom autora Dušana Milenkovića. Sve ostale slike su sa raznih ranijih nastupa uživo Jelene Tomašević.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here