Jedan od najboljih gitarista u istoriji doktorirao je astrofiziku – čak ima i „svoj“ asteroid

0
Reklama

Brajan Mej, jedan od najboljih gitarista svih vremena, ujedno je jedan od najpametnijih ljudi u muzičkoj branši. Činjenica da je od 1968. do 1991. godine svirao u legendarnoj grupi Queen te napisao hitove kao što su „We Will Rock You“, „Flash“, „Who Wants to Live Forever“ i „Too Much Love Will Kill You“ nije ga sprečila da redovno polaže ispite na čuvenu londonskom Imperial koledžu, gde je studirao fiziku i matematiku.

Diplomirao je 1968. godine, kao najbolji u generaciji, nakon čega je pisao članke za naučne časopise i vršio posmatranja u opservatorijumu na Tenerifima, a 2007. se domogao doktorata iz astrofizike na temu „Refleksija svetlosti interplanetarne prašine Sunčevog sistema“.

Kako bi kompleksnu materiju približio laicima, u saradnji s kolegama Patrikom Murom i Krisom Lintotom napisao je knjigu „Veliki prasak: Cela istorija univerzuma“, za koju je dobio brojna priznanja. Godinama je radio kao gost predavač na Univerzitetu Džon Mur u Liverpulu, a o tome koliki ugled uživa u akademskim krugovima najbolje govori podatak da je asteroid 62665, otkriven 2008., nazvan njegovim imenom.

Prirodne nauke i muzika nisu jedini domeni u kojima briljira. Mej je, naime, veliki poznavalac britanske istorije, a čitava prostorija u njegovom domu puna je knjiga iz te oblasti. Godine 2009. pridružila im se jedna koju je sam napisao: autor je dela „A Village Lost and Found: Scenes in Our Village“, biografije viktorijanskog fotografa T.R. Vilijamsa. Osim toga, objavio je niz naučnih članaka iz područja geografije, a prošle godine, na sedamdeset drugi rođendan, vitalni Englez nagrađen je medaljom Kraljevskog kanadskog geografskog društva, zbog doprinosa popularizovanju struke.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here