JDP ima dve lepe vesti: koprodukcija nove predstave sa Slovenijom i saradnja sa Rusijom

Teatar “Aleksandrinski” novi partner ovog legendarnog pozorišta

0
ReklamaTeatar “Aleksandrinski” novi partner ovog legendarnog pozorištaBEOGRAD: Upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorištaTamara Vučković Manojlović, danas (23.09.) je u susretu sa medijima najavila premijeru predstave “Te noći sam je video” autora Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, koja će biti izvedena u petak – sutra (24.09.) na sceni Slovenskog narodnog gledališča (SNG) u Mariboru.


  Osim toga, sutra (petak) će u Beogradu biti potpisan Memorandum – Sporazum o saradnji između JDP-a i najstarijeg i najznačajnijeg pozorišta u Rusiji – teatra “Aleksandrinski”, a u sredu, JDP je posetio direktor tog teatra Sergej Jemeljanov sa saradnicima.


U nedelju, 26. septembra, JDP će na velikoj sceni “Ljuba Tadić” imati premijeru odlaganog komada “Široka zemlja” Artura Šniclera, u režiji Marka Manojlovića.


  Najnovija predstava se realizuje kao koprodukcija JDP-a, SNG iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane.


  Pozorišni komad “Te noći sam je video”, kako navode iz JDP-a, predstavlja najambiciozniji umetnički projekat u region, baziran na romanu Draga Jančara, velikana slovenačke, evropske i svetske književnosti.


„Te noći sam je video“, foto Peter Giodani

Pisac u svojim romanima, novelama, kratkim pričama i dramama govori o dubokim ranama Slovenije i šireg kulturnog prostora bivše SFRJ. Njegova dela govore o bliskoj i dalekoj prošlosti, okrutnosti kapitalizma današnjice.

  Likove poznatog romana u dramatizaciji će oživeti mnogi glumci iz nekoliko zemalja regiona, dok će iz ansambla JDP-a igrati popularni Milan Marić i Nebojša Ljubišić.


  Janez Pipan potpisuje i veoma uspešnu scensku postavku Jančarevog romana “Katarina paun i isusovac” na sceni Drame SNG u Ljubljani, na čijem čelu je bio dugi niz godina i vodio je sa velikim uspehom.


  JDP ovu saradnju realizuje kao deo redovnog programa koji se finansira iz budžeta Grada Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije.
 Beogradska premijera zakazana je za 4. novembar dok će publika u Bugrteatru u Beču ovu predstavu gledati početkom 2022. godine.


  Navedeni Sporazum između JDP-a i ruskog teatra “Aleksandrinski” je rezultat zajedničke želje dve pozorišne kuće, institucija kulture, da sarađujući u različitim oblastima kulturnih, obrazovnih, društvenih i međunarodnih aktivnosti, nudeći publici remek-dela umetnosti i pozorišnog repertoara.


Te noći sam je video foto Peter Giodani

Cilj nam je da kao partneri ostvarimo nove oblike saradnje kroz zajedničke projekte, festivale, razmenu umetnika, gostovanja, obrazovne događaje”, navela je upravnica JDP-a.


  Saradnja beogradskog pozorišta i teatra Aleksandrinski trebalo je da se realizuje u maju 2020. godine gostovanjem ruskih kolega sa predstavom “Ženidba” Nikolaja V. Gogolja u režiji Valerija Fokina, kao i monodramom “Ja, Glumac” V. Lisickog.

 Takođe, bio je planiran i masterklas reditelja Fokina, ali je gostovanje otkazano zbog izbijanja pandemije kovida-19. Iz istog razloga otkazan je i festival koji Aleksandrinski teatar održava svake godine u septembru, gde je trebalo da učestvuje i JDP.


  Aleksandrinski teatar je najstariji teatar u Rusiji osnovan 30. avgusta 1756. godine.
Ovaj teatar je postao predak svih pozorišta u Rusiji i dan njegovog osnivanja slavi se kao rođendan profesionalnog teatra u ovoj zemlji.

Rusko državno dramsko pozorište, kako se u početku zvalo, bilo je simbol ruske države.
Ovde su odigrane praizvedbe velikih ruskih pisaca a na njegovoj sceni bili su prisutni najznačajniji ruski umetnici.


I danas se znaju tačna mesta na kojima su sedeli Fjodor M. Dostojevski, Aleksandar S. Puškin, Ivan S. Turgenjev i loža iz koje je Anton Pavlovič Čehov posmatrao praizvedbu svog kultnog “Galeba”.

Od 2003. godine umetnički direktor Aleksandrinskog teatra je spomenuti Valerij Fokin, jedan od najznačajnijih umetnika u Rusiji. Direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović i direktor teatra „Aleksandrinski“ – Sergej Jemeljanov
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here