“Ja sam Mileva Marić Einstein” 13. i 14. februara u Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu

Spektakl mjuzikl iz čak 14 činova u samo 50 minuta

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

POSLEDNJI UDAR NA POSLOVANJE – ZAŠTO POZORIŠTA, A NE I BIOSKOPI?

Beograd, 28. 02. 2021 – Odlukom Kriznog štaba, bioskopi nisu izuzeti od skraćenja radnog vremena poslednjeg vikenda u februaru. Donete mere...

Novi holivudski filmovi u domaćim bioskopima: “Tvist”, “Duša”, “Lovac na čudovišta”

Spektakl SF horor, animirani, moderni klasik, čuveni roman na platnu Moderna verzija kultnog romana “Olivera Tvista” Čarlsa Dikensa u...

ČUVENI BUBNJAR HAUSTORA I DISCIPLINE KIČME PREDSTAVLJA NOVI PROJEKAT I PRVI SINGL

Zagreb, 1. marta 2020. – Glasoviti bubnjar Haustora i Discipline Kičme, Srđan Gulić Gul, obogatiće domaću scenu novim muzičkim...


Spektakl mjuzikl iz čak 14 činova u samo 50 minuta


Mjuzikl “Ja sam Mileva Marić Einstein” u produkciji Viva Dance Academy iz Novog Sada gostovaće 13. i 14. februara u Srpskom Narodnom Pozorištu (SNP) na sceni Jovan Đorđević sa tri izvođenja te predstave, javili su organizatori.

Plesna muzička predstava u čak 14 činova – poglavlja inspirisana je knjigom ”The other EInstein” američke spisateljice Marije Benedikt, čiju režiju potpisuju reditelji Vladislav Velkovski i Ivan Vanja Alač.


Predstava će biti izvedena u sledeća tri termina: 13. februara u 19h, 14. februara u 17h i u 19h, a predviđeno trajanje spektakla je 50 minuta.

Pozorišni komad pruža atraktivnost u pogledu kostima i atraktivne koreografije, a na sceni će biti više od 40 mladih plesača studia Viva Dance Academy, kao i njihovi specijalni gosti – plesači i pevači iz Novog Sada.

Između ostalih, gosti će biti i diplomirani reditelji Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji su svakodnevno pripremali glumačke i pevačke scene sa mladim izvođačima, a ekipa je zahvalna profesorki Dijani Kozarski, nekadašnjoj prima balerini SNP-a.

  Takođe, ekipa predstave ističe i diplomiranu glumicu Maju Brukner, poznatu široj javnosti i kao afirmisanu pevačica koja tri godine aktivno sarađuje sa kompanijom i ima veoma važnu ulogu u njihovim mjuziklima svojim raskošnim talentom u vidu glume i pevanja.
Tradicionalni gosti u mjuziklu pojaviće se plesni klub “Point” iz Novog Sada kojeg organizuje balerina Milana Mitrović.
  

Za sam kraj po planu su gosti – prijatelji iz udruženja “Hor Sveti Roman Slatkopojac” iz Petrovaradina koji su svoje neosporne pevačke veštine dopunili i novim glumačkim iskustvima, što ovu predstavu čini jedinstvenom.

  Premijera mjuzikla je održana pre manje od mesec dana, tačnije 10. januara u Novosadskom pozorištu, i evidentna je uloga ovog projekta u popularizaciji rodne ravnopravnosti, ali i same kulture življenja kroz prizmu velike istorijske ličnosti kao što je bila Mileva Marić Ajnštajn.

Dramaturgija i režija povereni su mladim rediteljima Vladislavu Velkovskom iz Požarevca i Ivanu Vanji Alaču iz Beograda, koji su diplomirali na smeru Multimedijalna režija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Nikite Milivojevića.

Velkovski je režirao dokumentarni film “Zemlja živih“, muzičko-scenski performans “Plovidba” u okviru projekta “Umetnici sad” fondacije 2021. i monodramu “Dok bejah mrtav” koju i sam izvodi.

Ivan Vanja Alač sveži je dobitnik nagrade “Mali Princ” za studenta generacije, režirao je više kratkih filmova, a njegova diplomski predstava “Beogradska trilogija” Biljane Srbljanović još uvek čeka premijeru u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu, kada se smiri situacija sa pandemijom.

Koreografiju u mjuziklu potpisuje Gordana Oreščanin, potpredsednica svetske plesne organizacije od 2012. godine i dobitnica je značajnih međunarodnih priznanja u modernom plesu kao sportu i umetnosti.

Takođe u mjuziklu radi i stalni član tima – koreograf Aleksandar Boškov koji je pripremio plesne činove sa najstarijim plesačima u ovoj predstavi, a u ekipi je i Staša Kukić, diplomirana koreografkinja.

Ukupno 189 kostima samo za ovu predstavu napravila je nekadašnja balerina Viva Dance-a, a današnja popularna kostimografkinja Nataša Vranešević, dok je vrlo zahtevne scenske rekvizite i kostime pripremila kostimografkinja Kristina Babić.

  Ogromnu zahvalnost dugujemo našim partnerima na ovom projektu plesnom klubu “Point” i udruženju “New Entertainment” iz Novog Sada.

Tekstove pesama specijalno za ovaj mjuzikl pripremile su Marina Kozačenkov (“Naučnik i naučnica”) i Slavica Ljujić (“Na pravi put”).

Snimanje pesama za podršku mjuzikla radio je višegodišnji saradnik Branislav Bane Tomić u svom Kulturnom centru “Sklonište”.
Muzičku matricu svirale su Bojana Jovanović i Nina Uzelac iz benda “String duo ŽPU”.

Viva Dance svih svojih 28 godina postojanja još uvek važi za najtrofejniji plesni klub u državi čiji rad je daleko poznat i van granica Srbije a često učestvuje u mnogim humanitarnim događajima. Poznao je i to da je do sada u svim svetskim plesnim organizacijama osvojio najprestižnije nagrade u modernom plesu kao sportu, ali i međunarodne nagrade za pozorišna stvaralaštva iz čega je nastao Viva Dance Academy gde se polaznici edukuju o plesu, scenskoj umetnosti, istoriji umetnosti, glumi, akrobatici i pevanju. Viva Dance Academy godinama organizuje humanitarne manifestacije i vrlo rado se odazivaju učešću u humanitarnoj akciji tako što neretko prihod od ulaznica posvećuju tim organizacijama.  

Predstava se igra pod svim merama za suzbijanje korona virusa, što podrazumeva svako drugo sedište prazno.

Projekat je realizovan uz podršku Grada Novog Sada – Evropske prestonice kulture.


OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Novi holivudski filmovi u domaćim bioskopima: “Tvist”, “Duša”, “Lovac na čudovišta”

Spektakl SF horor, animirani, moderni klasik, čuveni roman na platnu Moderna verzija kultnog romana “Olivera Tvista” Čarlsa Dikensa u...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket