Izvršen nasilni upad na Letnju scenu kluba BitefArtCafe – problem je napravio Odbojkaški klub Partizan

Problemima nema kraja na kulturnoj sceni Beograda i Srbije

1
Reklama

Problemima nema kraja na kulturnoj sceni Beograda i Srbije


BEOGRAD, 9. aprila –  Izgleda da se mnoge neprijatne vesti i dalje ne stišavaju u našoj zemlji, posebno u glavnom gradu Srbije, jer je beogradska kulturna scena još jednom uzdrmana nakon što su nepoznate osobe u ranim jutarnjim časovima 8. aprila nasilno upale u prostor Letnje scene kluba – BitefArtCafe na Kalemegdanu, saopštili su iz ovog popularnog mesta, inače prave meke za mnoge koncerte inostranih, regionalnih i domaćih muzičara.


Ova kulturna institucija, čiji je korisnik po važećem ugovoru koji BitefArtCafe d.o.o. ima sa Odbojkaškim klubom Partizan do 21. aprila 2026. godine, bila je meta pokušaja otimanja od strane neovlašćenih pojedinaca.

Iako BitefArtCafe d.o.o. ispunjava sve svoje ugovorne obaveze u potpunosti i na vreme, nepoznata lica koja su se pozvala na novu upravu OK Partizan, ušla su u prostor u državini BitefartCafe d.o.o na Kalemegdanu. Radnik obezbeđenja kluba koji štiti pokretnu i nepokretnu imovinu kluba je pokušao da spreči upad i obavestio policiju, ali je nadjačan od strane napadača, i policijska patrola je došla, ali je bez intervencije i napustila mesto, objavili su iz kluba BiztefArtCafe Summer Stage.


 Popularni klub BitefArtCafe već mesecima ima probleme sa novom upravom OK Partizan na čelu sa Željkom Tanaskovićem i Aleksandrom Stankovićem.
Pored važećeg ugovora  koji je ispregovaran sa Željkom Tanaskovićem, a potpisan od strane tadašnjeg direktora Predraga Golijanina, nova uprava kluba želi da nasilno i protivpravno preuzme prostor koji BitefArtCafe Summer Stage koristi od 2008. godine kako bi ga ustupili drugim korisnicima, koji bi prostor koristili u nepoznate svrhe, napisali su iz Bitefa u zvaničnom saopštenju i na Facebook stranici.


Odbojšaški klub Partizan je prvo pokušao pisanim putem da raskine ugovor sa firmom BitefArtCafe d.o.o., ali je vlasnik odbio ovaj pravno neosnovan zahtev jer uredno izmiruje sve svoje obaveze. Naredni pokušaj je pretnja nasilnim iseljenjem, koje je obezbeđenje kluba BitefArtCafe do 8. aprila uspelo da spreči. Pojavom grupe gore navedenih lica noćni čuvar kluba BitefArtCafe je izbačen iz predmetnog prostora.

Klub BitefArtCafe je kultni gradski klub i svojevrsna kulturna ustanova grada Beograda. Ovaj prostor je dugogodišnji deo beogradske kulturne scene i ima veliki značaj za razvoj muzičke scene u našem gradu. Nasilno preuzimanje Letnje scene kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu predstavlja direktnu opasnost po opstanak ove kulturne institucije i narušava ugled grada Beograda kao centra kulture, kako su naveli iz ove važne ustanove.

Vlasnik kluba Miša Relić, poziva medije i beogradsku javnost da se suprotstave ovom bahaćenju i nepoštovanju prava, kako bi ostvario svoje ugovorno pravo.
Takođe, Relić javno poziva institucije grada Beograda i Republike Srbije da spreče ovakvo protivpravno delovanje OK Partizan i nasilničko upadanje u prostor koji koristi BitefArtCafe Summer Stage.

Ovlašćeni advokat kluba BitefArtCafe u ponedeljak, odnosno sutra, 10. aprila će podneti tužbu ali vlasnik Miša Relić strahuje da će doći do izbacivanja pokretne imovine kluba i oštećenja, odnosno rušenja, nepokretne imovine koja se i dalje nalazi u predmetnom prostoru.

Dragi prijatelji i poštovaoci našeg rada,

Pozivamo medije i beogradsku javnost da se suprotstave ovom nepoštovanju prava, kako bi ostvarili naše ugovorno pravo.
Plašimo se da će oni srušiti sve ono što smo gradili prethodnih 14 godina.

Ostalo je samo da se pouzdamo u VAS, naše verne goste, i snagu medija kako bismo sprečili dalje nasilno ponašanje nove uprave OK Partizan.

SVAKI SHARE ZNAČI!”, navodi se u saopštenju na Facebook stranici.

BitefArtCafe na Kalemegdanu ugostio je mnoge inostrane soul, jazz, acid-jazz, pop zvezde, uglavnom na festivalu “Musicology Sessions”, kao prošlog leta dve noći zaredom “Hooverphonic”, ili kolektiv “Snarky Puppy”, i regionalna imena, od nažalost pokojnog Massima Savića, preko Nine Badrić, hrvatskog pop benda “Detour”, koji će nam ponovo doći 25. i 26.  maja na isto mesto, i mnogih drugih.


Očekuju nas i koncerti švedskog sastava “Dirty Loop”  – 17. aprila,  Bisere Veletanlić i Vasila Hadžimanova – 20.04,  rok grupe “Van Gogh” – 26. i 27.04., izraelskog umetnika – kompozitora Kutimana – 31. maja i 1. juna.Reklama

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here