IZVEŠTAJ: JEDINSTVENI MUZIČKI SPEKTAKL PRVI PUT U BEOGRADU: MAC 2019 /29.01.2019./

0
Reklama

Izvor: Ivan Makragić – Music Pocket

Fotografije: MAC – YouTube Screenshot

VELIKE REGIONALNE ZVEZDE ROK I POP MUZIKE U ŠTARK ARENI

Music Awards Ceremony u produkciji izuzetno uspešne koncertne i tehničke producentske kuće SKY MUSIC sinoć je održana prvi put u najvećoj hali na Balkanu – Štark Areni u Beogradu, uz direktan prenos na TV Prva, kao i još pet regionalnih TV stanica. Izvođači su bili iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, a ovakav spektakl predstavlja jedinstveni doživljaj za sve muzičke sladokusce svojih omiljenih umetnika i zvezda koje obožavaju, i naravno veće je uživanje uživo na ovakvom događaju nego ispred malih ekrana.

Vrhunska produkcija sa ŠEST bina, 50 TV kamera, više od 20 muzičkih nastupa, sa gigantskim TV ekranima, ličilo je na svetske briljantne produkcije dodele MTV nagrada, Gremi ili filmskih i televizijskih manifestacija kakvi su Oskar ili EMI, dakle veoma ambiciozno, pompezno, holivudski. Dok su svi značajni gosti na crvenom tepihu ispred Arene prodefilovali, dodela regionalnih muzičkih nagrada (Music Awards Ceremony) mogla je da počne, i to tačno u 21.00h. Iznenada, gase se svetla u ogromnoj Areni, i pojavljuju se devojke koje lebde u vazduhu na klavirima, sve je nalik na vešto osmišljeni cirkus, akrobacije su prisutne, a onda na scenu izlaze voditelji ove večeri – muzičari IDAPRESTER, frontmenka benda LOLLOBRIGIDA i ZVONIMIR ĐUKIĆ – ĐULE, vođa čuvene rock grupe VAN GOGH, prvi put u ovoj ulozi. “Divno je što vas ima toliko ove večeri, koliko i slova R u – Štark Areni” – našalio se Đule Van Gogh zbog svog kotrljajućeg “R” po čemu je i autentičan, i još dodao : “ODUŠEVITE SE!” – što će ponavljati non stop tokom ove noći. Ida je nahvalila Đuleta kao muzičara, a Đule je Idi uzvratio komplimente, i njih dvoje su od početka bili simpatičan tandem, uz pomoć i voditeljke Aide Jokanović. Važno je napomenuti da sav prihod od glasanja publike putem SMS poruka kao i od prodatih karata za ovaj spektakl, Sky Music i CEBEF kao organizatori pokloniće u dobrotvorne svrhe, pre svega UNICEF-u. Šou je mogao da počne sa prvom numerom – MARIJA ŠERIFOVIĆ očekivano snažno i emotivno sa briljantnim glasom peva svoj novi hit “11” u pratnji simfonijskog orkestra koji se idealno uklopio u ovaj svedeno izrežirani efektni nastup. Odmah za njom, na drugoj od šest bina, numeru “Proljeće” izvodi pop diva JELENA ROZGA, nežno i nenametljivo. Nakon toga sledi dodela prvih nagrada za najbolju Hip hop / Rep numeru, što odlazi u ruke hip hop pevačici Senidah (nagrada publike) i rep sastavu Who See (nagrada radio stanica).

Produkciono veoma zahtevan muzički šou odmah je za posetioce u Areni imao ogromnu manu koju nije otklonio do samog kraja, a to je da od toliko gigantskih kockastih TV monitora – video bimova, baš nijedan nije slikom prenosio dešavanja na spektaklu, i kao da je ceo ovaj događaj produciran isključivo za TV auditorijum. Udaljeni delovi Arene nisu mogli da dostignu vidljivost svih izvođača i o tome se moralo razmišljati, jer se šou uživo kreira i za publiku uživo, a ne samo za onu ispred malih ekrana (ili velikih, zavisi ko od TV gledalaca poseduje ogromne televizore).ŽELJKO JOKSIMOVIĆ u moru veoma uvežbanih plesačica peva svoj pop hit “Milimetar” i nonšalantno šeta kroz celu Štark Arenu, na svih šest bina, skoro sve nivoe partera gde se i održava ceremonija. Zarazni hit je rasplamsao strasti publike, koji su igrali sve vreme, i opasno su se razbudili posle pomalo uspavane Rozge i standardno jake Šerifovićke.

Đule je uživao da bude u centru pažnje kao pravi šoumen, umeo da bude i duhovit i zabavan, legla mu je uloga voditelja uz dve koleginice, kao što je nekada upravo i Joksimović imao tu zahtevnu rolu na Evroviziji u Beogradu, samo što to veče nije nastupao i kao pevač. Ida Prester se trudi da animira publiku i hvali MAC ceremoniju, da bi sledeće nagrade otišle u ruke za najbolju Pop numeru bendovima koji su više u žanru folk – pop, nego čist pop – Lexington bend i Tropico bend.

Iz podzemlja Arene izvire najednom PETAR GRAŠO sa odličnom numerom “Ako te pitaju”, što pop zvezda sjajno izvodi na klaviru, sve vreme lebdeći u vazduhu, veoma impresivno i jako.

Đule je odvojio i dalje svojih 5 minuta slave kao voditelja i obratio se publici: “Da li vi to mene slikate? I onda ćete da me šerujete na društvene mreže? Eto kada smo došli do toga da su ove mreže postale glavne u životu. A ja ću sada uraditi nešto što, nadam se, neće mi zameriti iz Sky Music-a, gitaru koju su mi oni poklonili, ja bih darovao nekom mlađem kome će ona biti potrebna.” Tako je Đule pronašao jednog dečaka u publici, i poklonio mu tu gitaru, iako je mališan rekao da svira violinu. To nije pokolebalo Đuleta već mu je uz veliko zadovoljstvo uručio svoj muzički poklon.

Novosadska “Barbika” NATAŠA BEKVALAC, posle brojnih mučnih afera iz privatnog života, pojavila se u pomalo kičasto režiranoj scenskoj numeri u kojoj nosi ogroman krst, a za njom je horda plesačica. Nataša je osmislila da zapravo nastup bude kompilacija više pesama koje se stapaju jedna u drugu, na tri bine, što kasnije scenski postaje ukusnije i znatno atraktivnije, specijalno i režirano za njen muzički performans, zanimljiviji za gledanje nego slušanje, mešavina dens, pop, folk nota.

Massimo Savić i glumica Anđelka Prpić dodeliće dalje nagradu za najbolju rok numeru i to – BAJAGI i PARNOM VALJKU (nagrade su od glasova publike i od radio stanica, tako skoro svaki put). BAJAGA I INSTRUKTORI će onda izvesti pesmu sa novog albuma “Može da te ubije grom” (a nisu otpevali numeru koja im je donela MAC nagradu – “Bilo bi lako”). Bajaga sa bendom peva rutinski, standardno, bez nadahnuća, kao da oseća da mu i nije toliko mesto ovde, i da je u manjini što se tiče rokera. MAC za najbolju modernu dance numeru odlazi čuvenom reperu Rasti, kao i Magla bendu. Hip hop atrakcija iz Bosne – SENIDAH bila je veoma zanimljiva Idi Prester, te su se njih dve bogato ispričale pred svim učesnicima manifestacije, da bi ubrzo zatim nastupio već spomenuti kontroverzni RASTA na pozornici koja lebdi u vazduhu, a ispod na binama su plesačice sa aktrobatama, scenski dosta zahtevno i vešto uigrano, za sva čula – hit “Kavasaki”. Red dodele nagrada, red uživo pesama, to je bio koncept i scenario ove noći, i tako su Etno world kategoriju osvojili – Karolina Gočeva i Sanja Ilić – Balkanika. Za koncert godine proglašen je najbolji folker Aca Lukas, i kao da je bilo dosta ovih nespojivih žanrova i folk muzičara, rokerske boje ubedljivo je preuzeo da brani VAN GOGH sa eksplozivnim nastupom za premijernu pesmu “Gotovo je sve” sa albuma koji će tek izaći u februaru. Đule je skakao po svim binama, proleteo kroz parter Arene, padao na kolena, žestoko svirao gitaru. Pirotehnika je buknula na sve srane, a Đule je jednostavno uživao i bio – ĐULE! Iako se očekivalo da će pevati svoj najnoviji singl “Za suze nema vremena”, Đule se odlučio da promoviše predstojeći album veoma mudro kroz milionski TV auditorijum i na taj način reklamira svoj bend i turneju koja tek sledi, i vrlo mogući veliki koncert u Beogradu, možda baš na ovom mestu – Areni ili stadionu Tašmajdan, sve je moguće. Ida je bila oduševljena svojim kolegom i hvali ga pred publikom da se Đule odlično snalazi ove noći u dvostrukoj ulozi kao voditelj i muzičar.

Neosporno velika pop zvezda TONY CETINSKI silazi iz vazduha sa pokretnom “lift – binom”, dok su dole plesačice. Tony je na jednoj strani, plesna grupa na drugim stranama Arene, i u nastupu za odličnu baladu “Sve si moje najbolje” Tony kao da je bio u nekom drugom filmu, a ne u istoj celini sa koreografskim deonicama koje su krasile ovaj mini šou. Inače svaki nastup bio je do detalja osmišljen i pravi mali raj za vizualno uživanje, poput Evrovizije. Sledeća MAC nagrada ide u ruke folkerima Jeleni Karleuši i Aci Lukasu za najbolji duet, kao i Emini Jahović i Željku Joksimoviću. Karleuši je ovo prvo pojavljivanje posle žestokoh skandala i afera iz duboko intimnog privatnog života, te se malo obratila publici, a kasnije će i nastupati. Ida Prester će se poveriti Dinu Šaranu iz sarajevskog benda “Letu štuke” da se sa najboljom prijateljicom upoznala i zbližila baš na njegovom koncertu odavno, i da od tada i voli njegovu grupu. Iako je delovalo da će oni tada nastupiti, ipak će to učiniti vanserijski izvanredan MASSIMO SAVIĆ sa briljantnom pop baladom “Nisam spreman” (premijerno ju je izveo baš u Beogradu u decembru 2017. na sceni Sava centra, u duetu sa autorom teksta ove pesme – Sergejem Ćetkovićem). Za Masimov nastup nema potrebe za spektaklom, dovoljan je njegov vrhunski glas, i pratnja na klaviru i sva čula zadovoljena, a duša prepuna. Nešto kasnije će Ida Prester pričati sa Massimom o MAC događaju, i kakav savet može dati mladima, i on im je poručio: “Gledajte da naučite bar jedan instrument da svirate, da ga lepo savladate, da ne bude da ste samo pevači i ništa više.” Specijalnu nagradu za prisustvo na sceni duže od 30 godina dobio je Željko Samardžić, dok je priznanje za afirmaciju muzike u regionu otišlo u ruke predstavnika EXIT festivala.

Vizuelni spektakl dolazi na red, Jelena Karleuša premijerno peva “LaJK”, gde pomalo između redova govori o svojoj mučnoj situaciji koja je trenutno aktuelna po svim medijima i tabloidima, a sama koreografija je skoro na nivou svetskih zvezda Shakira, Beyonce, Jenifer Lopez. Folk skandal majstor izazvala je ovacije u punoj Areni, i time hrabro prekinula tišinu posle afere koja i dalje traje. I njen kolega iz pobedničke duetske pesme Aca Lukas će zapaliti masu u najvećoj hali u zemlji, da bi tektonsko ludilo napravili Loša i ekipa “PLAVI ORKESTAR” na hitu “Ako su to samo bile laži”. Vidi se da fanovi uvek iznova uživaju u večnim pesmama ovog pop rock benda i sreći kao da nije bilo kraja. Malo klasike nije naodmet, naprotiv, i tako će STJEPAN HAUSER – 2 CELLOS, majstor na violončelu, u pratnji gudačkog orkestra izvanredno odsvirati “Adagio”. Hauser već neko vreme ne nastupa sa svojim kolegom iz ovog dueta “2 Cellos” – Lukom Šulićem, bend su “zamrznuli”, i zato je svirao sam. Upravo će Stjepan dobiti Specijalnu nagradu za izvrsnost – „Zlatni MAC“.

Spektakl je imao i društveno angažovanu notu, te je Đule u nekoliko navrata pričao protiv nasilja u porodici, branio je prava zlostavljanih žena, dok su Aida i Ida ponovili da sav prihod od večerašnjeg događaja prosleđen je Unicefu, koji će sredstva nameniti ugroženoj deci u regionu.

Ovaj muzički gigant od skoro puna četiri sata bližio se kraju, nagrade su se nizale kao na automatu (Najbolja alternativna eletro pop numera – grupa Nipplepeople i Nevena Božović, najbolji muzički video – Emina Jahović, novi izvođač – Marija Žeželj), a onda sjajan duet uživo raspalio je Arenu – EMINA JAHOVIĆ & ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: “Dva aviona”. Emina je blistala, Joksimović u drugoj numeri ove noći bio je samouveren, i imali su dovoljno jaku hemiju za odličan nastup sa sve plesačima. Jelena Rozga sa kolegom iz benda “Magazin” – Tončijem Huljićem (klavirska pratnja) izvešće efektnu kompilaciju hitova upravo ove grupe (“Ti si želja mog života”, “Ginem”), na oduševljenje svih prisutnih. Rozga je osvojila i nagradu publike za najbolju pop numeru, dok su radio stanice za istu kategoriju nagradile ALEKSANDRU RADOVIĆ, koja je bila neizmerno zahvalna na tome, i najavila turneju, kao i novi album u maju. Dobitnici nagrada – pop folk grupe Tropico bend i Lexington bend su izveli svoje pesme, iako nisu bili najavljeni u zvaničnom programu.

Nagradu za najboljeg muškog izvođača godine dobio je sasvim zasluženo hrvatski pevač Toni Cetinski, najbolja pop numera je rezervisana za Joksimovića (“Milimetar”), dok je u ženskoj konkurenciji trijumfovala – Marija Šerifović. Crnogorski popularni pop umetnik SERGEJ ĆETKOVIĆ u svom maniru i u završnici uspešno je otpevao “Zar je kraj” a dame su pale u histeriju u celoj Areni, da bi LETU ŠTUKE na čelu sa Dinom Šaranom “dokrajčile” euforiju zadovoljne publike sa “Supermarketom”. Vizuelno beše predivno dok je nastupala KAROLINA GOČEVA – “Ti ne dojde”, prvo je lebdela na bini u vazduhu, da bi je zatim prekrio džinovski plašt, i onda su svetlosni efekti dominirali celim nastupom. Svaka numera je malo remek delo svih izvođača, briljantno osmišljeno, zaista kao na MTV nagradama. Za sam kraj, Ida Prester konačno oblači plašt svoje osnovne karijere i zapeva kao vođa benda LOLLOBRIGIDA, očekivano energično i otkačeno na numeri “Volim te”. Čast da zatvori prvi MAC spektakl, nakon odjave voditeljskog trojca, pripala je popularnom “a cappella” horu atrakciji VIVA VOX i to sa moćnim hitom grupe Queen – “Show Must Go On”. I zaista, beše ovo pravi šou za uživanje na svim nivoima, i postaće prava tradicija. Ovakav spektakl su Srbija i ceo region odavno zaslužili, i sada je i moguć, što je i dokazano ove bogate večeri.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here