Izvedena Diznijeva „Fantazija“ Beogradske filharmonije na Ušću (nedelja, 2. jul)

Veliki trijumf jubileja - 100. godišnjice na otvorenom

0
Reklama

Veliki trijumf jubileja – 100. godišnjice na otvorenom

BEOGRAD, 3. jul: Beogradska filharmonija priredila je nezaboravni spektakl – koncert „Dizni Fantazija“ zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom na velikom koncertu sinoć (nedelja, 2. jul) na otvorenom, pod vedrim nebom na beoggradskom Ušću gde je prisustvovalo oko 20 000 ljudi.

Prvi put na našim prostorima je izvedena „Dizni Fantazija“ uživo koja je krunisala ceremoniju proslave jubileja – stogodišnjice orkestra.

„Dugo smo čekali na ovu priliku, da posle nekoliko godina ponovo budemo zajedno sa vama na otvorenom. Ali večeras je naš koncert zaista poseban zato što zajedno slavimo 100 godina velike Beogradske filharmonije! Beogradska filharmonija je mnogo više od orkestra, ona je vaš ponos i stogodišnji prijatelј. Ova Filharmonija dovodi svet u Beograd i stavlјa Beograd u centar sveta. Pun vek ponosa, velikog rada i neopisive radosti sviranja!“, rekao je na početku koncerta šef-dirigent Gabrijel Felc iz Nemačke, i najavio izvođenje „Dizni Fantazije“ kroz deset čuvenih kompozicija koje prate taj divan poetičan animirani dugometražni film iz 1940. godine.Foto: Nemanja Jovanović

FOTO: MARKO ĐOKOVIĆ
Tako se „Dizni Fantazija“ uživo izvela prvi put na našim prostorima, a koncertu su prisustvovale sve generacije i uživale u najlepšem animiranom spektaklu svih vremena uz čuvene numere klasične muzike koje je orkestar izvodio ispod velikog ekrana.

U prijatnoj atmosferi uživali su mnogi posetioci, od beba u kolicima do najstarijih sugrađana u stilu piknika, veselja uz ovacije orkestru i šefu-dirigentu. Felc je predvodio čak 105 filharmoničara, a mnoge ekipe su učestvovale u realizaciji ovako zahtevnog velikog događaja, koji je podržao Grad Beograd. 


Beogradska filharmonija dobila je pravo da prikaže i izvede ovu senzacionalnu produkciju – visokokvalitetnu projekciju visoke definicije, koja predstavlja kompilaciju originalnog filma Volta Diznija iz 1940. godine „Fantazija“ i filma „Fantazija 2000“, zvanično nikada prikazanog u regionu.
Foto: NEMANJA JOVANOVIĆ

Foto: Nemanja Jovanović

Tako su koncert otvorili zvuci iz čuvene „Pete simfonije“ Ludviga van Betovena i to iz “Fantazije 2000”, odmah za njom sledili su delovi iz originalnog Diznijevog filma uz “Pastoralnu simfoniju” istog kompozitora, segment iz baleta “Krcko Oraščić” ruskog genija Petra Iljiča Čajkovskog, kao i – “Mesečina” Kloda Debisija uz animiranu sekvencu koja je izostavljena iz originalne Fantazije 1940.


Nakon toga je publiku obradovala kompozicija “Žar ptica” Igora Stravinskog uz jedinstvenu animaciju iz Fantazije 2000, antologijski balet nojeva i nilskih konjića iz “Plesa časovnika”, Amilkarea Ponkijelija, onda i  “Čarobnjakov učenik”, Pola Dika, uz čuvenu borbu Mikija Mausa i metle – koji je “krivac” za nastanak ovog dugometražnog remek dela.

Koncert se u veliko finale uveli prizori iz nove verzije Fantazije uz kompozicije „Sjaj i raskoš” Edvarda Elgara,Rimske pinije” Otorina Respiđija, kao i “Karneval životinja” Kamija Sen-Sansa.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here