Izložba rok fotografija „Rebel Song: Faces Of Irish Music” Endrua Ketlina od danas (02.03.) na Sava Promenadi

Uvod u jubilarni 10. Beogradski irski festival

0
Reklama

Uvod u jubilarni 10. Beogradski irski festival

BEOGRAD: Zvanično otvaranje izložbe fotografija ’’Rebel Song: Faces Of Irish Music’’ (“Pesma bunta – lica irske muzike”) slavnog britanskog fotografa Endrua Ketlina (Andrew Catlin) biće održano danas, 2. marta, na atraktivnom gradskom šetalištu, Sava Promenadi u Beogradu, tačnije u blizini kompleksa Beograd na vodi.


Nova postavka se organizuje u okviru jubilarnog, 10. Beogradskog irskog festivala, a ulaz na ovaj dogadjaj je naravno – slobodan. 


Na izložbi će biti prikazane fotografije iz nove knjige samog autora Katlina “Pesma bunta – lica irske muzike” na kojima će publika i gosti prestonice imati priliku da vide neke od najvažnijih muzičara i grupa irske scene – Bono Vox, Bob Geldof, Sinead O’Connor, Shane Mac Gowan, Christy Moore, Fergal Sharkey, kao i pokojnii Phil Lynott (Thin Lizzy) i Rory Gallagher.


Bono Vox, photo: Andrew Catlin
Liam HHF, photo: Andrew Catlin
Sinead O’Connor, photo: Andrew Catlin

Poznati po svojoj energiji, kako na sceni, tako i van nje, ovi umetnici izmenili su lice irske muzike i pretvorili je u međunarodnu silu kakva je danas.


„Jedna od tema koje autor izložbe Endru Ketlin prepoznaje jeste borba, energija koja se budi u potrazi za slobodom, a čija se ekspresija krije u muzici”, izjavio je Jaš Kaminski, direktor Beogradskog irskog festivala. 


Svi u Irskoj znaju da pevaju, jer je to sastavni deo našeg identiteta. Ta zadivljujuća snaga koju poseduju muzičari Bob Geldof, Fin Linard, Van Morison ili Bono, dolazi iz borbe za nezavisnost. Srbija se takođe tokom istorije borila za slobodu i zato, neposredno, razume o čemu irski muzičari pevaju. Čak iako ne razumete reči, vi osećate tu energiju“, objasnio je gospodin Kaminski.


Phil Lynott
Na otvaranju u podne na Sava Promenadi (Beograd na vodi), prisutnima će se obratiti – Ann Pešić, počasni konzul Irske, kao i spomenuti Jas Kaminsky – direktor BIF.


Nova rok izložba će biti otvorena do 31. marta.

Beogradski irski festival nastao 2012. godine, zamišljen je kao sinergija filmske, muzičke, likovne i književne umetnosti. Program festivala daje pregled irske kulture i uključuje snažne društvene, istorijske i kulturološke elemente. BIF ima za cilj da uvede, informiše, edukuje i pre svega zabavi srpsku publiku.

Na 10. BIF-u na datum 18. marta koncert u klubu Novi BitefArtCafe će održati poznati irski rok sastav “Hothouse Flowers”.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here