Izložba „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981–2021) na bis” otvorena na Trgu Republike 

Nastavak poznate rokenrol postavke sa Kalemegdana

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Nastavak poznate rokenrol postavke sa Kalemegdana

BEOGRAD, 20. septembra (Tanjug) – Poznata izložba posvećena rokenrolu pod nazivom „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981–2021) na bis” dobila je svoj “novi život” ili produžetak na Trgu Republike, čije je otvaranje bilo danas (ponedeljak, 19.09.) pred javnim ličnostima iz Gradske uprave.

Rok postavka autorskog i bračnog tandema – Zorica Kojić i Dragan Ambrozić je tokom proleća već predstavljena na Kalemegdanu, na Platou ispred Paviljona „Cvijeta Zuzorić“, a sada dobija nastavak u samom centru Beograda, kroz veći format fotografija uz bonus još nekolicine slika koje nisu predstavljene u izvornoj produkciji.  

Frontmen sastava „Električni orgazam” Srđan Gojković Gile, kao jedan od najznačajnijih predstavnika Novog talasa i prisutan na albumu „Paket aranžman“, istakao je značaj ovog kultnog albuma.

Tada smo bili nadobudni klinci i naravno da nismo mogli da se dogovorimo oko imena albuma. Takođe, svaki od ova tri benda – „Šarlo akrobata”, „Idoli” i „Električni orgazam” je želeo samostalni album. Ispostavilo se da je ponekad ipak dobro napraviti kompromis, a „Paket aranžman” je to bio“, istakao je Srđan Gojković, i zahvalio je nedavno preminulom dizajneru Branku Gavriću na imenu „Paket aranžman”. 
 

Gavrić je bio na otvaranju prolećnog izdanja, ali je na žalost ovaj talentovani i svestrani kreativac iznenada preminuo posle toga.


Pomoćnik gradonačelnik Andreja Mladenović prisustvovao je danas po ne baš prijatnom vremenu, otvaranju projekta, koji je pozdravnim govorom otvorio gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Mladenović je istakao značaj Novog talasa koji je nastao u Beogradu pre ravno 40 godina. 

„Mnogo je mladih ljudi tada bilo pokrenuto albumom „Paket aranžman”, da bi kasnije ostavili neizbrisiv trag u jugoslovenskom i srpskom rokenrolu“, podsetio je Mladenović.

Nadam se da ćemo obeležavajući ovaj jubilej jednog dana u Beogradu imati muzej rokenrola, gde ćemo ovakve fotografije, kao i svu zaostavštinu rok muzike moći da vidimo na jednom mestu“, rekao je pomoćnik gradonačelnika i dodao da se nada da će izložba biti organizovana i u drugim gradovima Srbije i regiona.
 


Projekat je realizovan u organizaciji Grada Beograda i Omladinskog pozorišta „Dadov”. 

Zorica Kojić, jedna od autora izložbe je istakla da joj je puno srce što je tadašnji muzički andergraund sada predstavljen u centru Beograda, gde mu je i mesto. 

Sjajno da je Beograd početkom osamdesetih godina prošlog veka imao divnu muzičku scenu, ali i divne fotografe koji su zabeležili taj period“, rekla je Kojićeva. 

 Dragan Ambrozić je dodao da je prelomni trenutak podrška institucija da nekadašnja alternativa postane deo opšte kulture i zahvalio se Gradu Beogradu i OP „Dadov”. 

Rokenrol izložba obuhvata period razvoja muzičke scene u Beogradu od jeseni 1980. do leta 1981. godine.


 Autori fotografija su Goranka Matić, Goran Vejvoda, Branko Gavrić i čuveni Branislav Brajan Rašić, nekada oficijalni fotograf mnogih svetskih zvezda (“The Rolling Stones”, David Bowie), a sama izložba će na Trgu Republike biti otvorena narednih sedam dana, do 27. septembra.


 

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket