Izložba fotografija “Novi talas u Beogradu (1981-2021)” biće otvorena 22. aprila

Izložba fotografija "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)", autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića biće otvorena 22. aprila u 18 časova na platou ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić", uz specijalne koncertne goste, bend "Šajzerbiterlemon".

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Ova izložba, čiji dizajn potpisuje Dobrila Stevanić, predstavlja nam do sad najzaokruženiji pogled na početak „novog talasa“ u Beogradu.

Na albumu „Paket aranžman“ u februaru 1981. po prvi put zajedno su se predstavile tada najtalentovanije nove beogradske grupe: „Šarlo akrobata“, „Idoli“ i „Električni orgazam“, svaka sa po nekoliko pesama, od kojih su skoro sve momentalno postale klasici, podsećaju autori izložbe, navodeći da je u pitanju bio dotad „najradikalniji manifest nove estetike unutar jugoslovenskog rokenrola“.

 Pesme „Šarla“, „Idola“ i „Orgazma“, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslovenskoj popularnoj muzici, i jednom od najuticajnijih ploča u našoj rok istoriji. „Paket aranžman“ bio je, naime, prvi primer kako se kod nas može biti autentičan i svoj u rokenrolu, ne kopirajući nikog iz sveta i izvodeći pesme na našem jeziku. Ovaj album bio je tako predvodnik najčuvenije generacije beogradskih „novotalasnih“ bendova, ali i cele jedne kulturne revolucije koja je početkom 1980-ih zauvek promenila društvena shvatanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svetom, bar kad je u pitanju pop kultura – ukazuju Kojić i Ambrozić.

Izložba „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“ po prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četiri naša ugledna fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. pratili razvoj ove scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića i Branka Gavrića, autora omota za kompilaciju „Paket aranžman“.

Njihove fotografije nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu pre i posle snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim dvadesetogodišnjacima punim planova – objašnjavaju autori izložbe.

Postavka, u organizaciji JP „Beogradska tvrđava“, moći će da se pogleda tokom aprila i maja na Kalemegdanu, na Platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

IzvorNova.rs
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket