Izašlo je novo izdanje romana “Leto kada sam naučila da letim”, od 17. februara i film

Povratak Raše Andrića sa novim bioskopskim filmom

0
Reklama

Povratak Raše Andrića sa novim bioskopskim filmom

BEOGRAD, 27. januara – Roman “Leto kada sam naučila da letim” Jasminke Petrović objavljen je kao specijalno izdanje povodom istoimenog filma koji će krenuti da se prikazuje u bioskopima od 17. februara, saopštio je izdavač “Kreativni centar”.

Novo izdanje jednog od najpopularnijih romana za decu ilustrovano je fotografijama sa snimanja filma, a na kraju knjige nalazi se poseban dodatak o tome kako se film snimao.
Zanimljivo je da je ovaj roman ušao i u školsku lektiru za sedmi razred osnovne škole.

Tokоm septembra i oktobra 2020. godine na Hvaru, u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Slovačke i Bugarske, snimljen je film “Leto kada sam naučila da letim” , u režiji Radivoja Raše Andrića.

Scenario je napisala Ljubica Luković kao adaptaciju popularne knjige Jasminke Petrović, koja je imala i svoju pozorišnu verziju 2019. godine, u režiji Patrika Lazića, u organizaciji Festivala internacionalnog studentskog teatra – FIST na FDU.

Kada sam čula da će Raša biti reditelj, bilo je samo – da! Mislim da je on dobro osetio celu priču, od načina pripreme snimanja do uložene energije, organizovanja ekipe”, bili su prvi utisci autorke knjige Jasminke Petrović.

U nekoliko navrata mi se desilo da stojim na snimanju sa strane, gledam ljude kako rade i osetim treperenje u grudima, u stomaku, i krenu mi suze. Od lepote i radosti“, dodala je spisateljica za decu.

Radivoje Andrić, reditelj kultnih filmova “Munje!”, “Kad porastem, biću kengur”, “Tri palme za dve bitange i ribicu” i TV serija “Mile protiv tranzicije”, ovim ostvarenjem u produkciji kuće “Sense Production” se vraća na filmsku scenu nakon duge pauze.

„Do početka rata imao sam prijatelje po celoj Jugoslaviji, a rat je učinio nešto užasno, a to je raskidanje ovih veza… Posle toga sam smatrao svojom misijom to da što više tih veza ponovo uspostavim. Ovaj film je jedan od načina na koji se ti konci ponovo spajaju”, preneo je svoje utiske režiser gledanih filmova.
Andrić je primetio da je veliki znak da su u toj zamisli donekle uspeli, i činjenica što su deca iz ovog filma postala nerazdvojni prijatelji, što mu govori da te veze i te kako mogu ponovo da se uspostave.

Neko je rekao – Olga Odanović misli da sam ja, ja mislim da je ona, a siguran sam da sam ja u pravu jer je reditelj uvek u pravu – kako je ovo dečji film za odrasle. To je vrlo tačna konstatacija jer će u ovom filmu uživati i odrasli iako je za decu“, zaključio je Radivoje Andrić.

Poznati reditelj filmskih hitova, nedavno je imao premijeru mini serije od 3 epizode “U zagrljaju Crne ruke”, a bio je i jedan od režisera TV serije “Ujka – novi horizonti” (2019), obe za TV Nova S.

Glavna glumica Klara Hrvanović, koja glumi Sofiju, izjavila je da je ovo priča o sazrevanju i pronalaženju sebe, a to je ono što njene drugarice i ona traže.
Osim Klare i Olge Odanović, u filmu igra i čuveni Žarko Laušević.

Priča knjige i filma je sledeća: tinejdžerka Sofija provodi leto na Hvaru sa dve babe, daleko od interneta i svih dešavanja.
Međutim, ono što je na početku izgledalo kao najgore leto u njenom životu postaje uzbudljiva avantura, u kojoj će Sofija otkriti neke porodične tajne, doživeti prvi poljubac i u kojoj će saznati da je život sačinjen od radosnih i tužnih trenutaka.

Uz mešavinu humora, živopisnih likova i autentičnog prikaza ljudskog iskustva, Jasminka Petrović u ovom romanu pruža pogled na posledice prethodnih decenija iz perspektive današnje generacije mladih.

Istovremeno, autorka se bavi i univerzalnim temama odrastanja, prijateljstva i porodice, u kojima će se verovatno prepoznati svaki mladi čitalac ili čitateljka.
Knjiga “Leto kada sam naučila da letim” (2015) dobila je prestižne nagrade: “Neven”, “Srebrno Gašino pero”, “Dositejevo pero”, “Plavi čuperak”, “Mali princ”.

Roman je ušao u katalog Internacionalne biblioteke za mlade “White Raven” (Crni gavran) iz Minhena (Nemačka) kao jedna od 200 najboljih knjiga za decu 2015. godine.

Jasminka Petrović je napisala više od 30 knjiga za decu i mlade, koje su prevedene na više od 25 jezika, i osvojile su brojne nagrade.

Autorka potpisuje scenario dečje serije “Kukuriku šou” (RTS), a uređivala je “National Geographic Junior” na srpskom jeziku.

Među najpoznatijim delima su: “Ovo je najstrašniji dan u mom životu”, “Bonton”, “Seks za početnike”, “100 lica stolica”,“Škola za početnike”, a neke od njih su i dramatizovane u pozorištima za decu i mlade u Beogradu (Malo pozorište Duško Radović), Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu.

Po romanu “O dugmetu i sreći” napravljena je pozorišna predstava “Miljakovac, to jest Novi Zeland” (2011), a kasnije i poznati film “Zlogonje” (2018) Raška Miljkovića.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here