Izašao je sa nestrpljenjem očekivani  album engleskog trojca The Smile 

0
Reklama

Skinner predstavili su novi singl i spot ‘Thin Thing’, poslednji pred izlazak albuma 

A Light For Attracting Attention, a koji se ukazao danas.
Svoju evropsku turneju  počinju 16. maja koncertom u Zagrebu.


Nagađanje je deo paketa kada je u pitanju praćenje benda Radiohead-a, ali niko nije znao za  sporedni projekat Tom Yorke-a i Jonny Grenwood-a kada su se prošle godine sa Tom Skinner-om neočekivano i na iznenađenje publike pojavili kao deo livestream događaja Glastonbury festival, Live At Worthy Farm .
 
Bend The Smile formiran u vreme pandemije, sa dvojicom kolega iz benda  Radiohead, Tom Yorke i izuzetni kompozitor Jonny Greenwood-om
uz džez bubnjara iz Sons Of Kemet, Tom Skinner-om, verovatno su bili najuzbudljivija fokusna tačka tog događaja Glasto-koji-nikada-nije-bio, pokazujući melodičnije, energičnije i slobodnije – tečnije iteracije partnerstva York-Greenwood. Posle niza obećavajućih singlova, nekoliko priznatih nastupa uživo i najava  turneja, debi album art-rokera ubrzo je postao jedno od najiščekivanijih izdanja 2022. godine.
 
Ime The Smile odabrali su prema naslovu pesme Teda Hughes-a, a Thom Yorke je objasnio da se ne radi o „ahh“ osmehu nego više onom podmuklom, nekog tipa koji te svakodnevno laže.

The Smile by ALEX LAKE INSTA CREDIT @TWOSHORTDAYS


 
Ovo nije Radiohead bend niti je A Light For Attracting Attention
Radiohead album – jedina dodirna tačka je Yorkova paranoična melanholija kao zaštitni znak. Uz Grinwood-ov dodir za dinamične i duboke tonove, i džeming tempo Skinerovih bubnjeva stvaraju se zanimljive spore, koje su daleko od ostvarenja Radioheada.
 
Dok pesma „Pana-Vision“ ima onu Yorke  bujnu orkestarsku sumornost kao što se čuje na Suspiria, na drugim mestima, kao „The Smoke“ puzi zajedno sa suptilnom đavolskom pretnjom koja žubori, a „Free In The Knowledge“ je jedna od Yorke-ovih najuticajnijih akustično vođenih balada. Zasluga leži, naravno, na Skinner-ovim, opuštenim bubnjevima, živog džez stila, koji usredsređuju i pokreću album – posebno na pesmi ‘Thin Thing’, omamljućoj čudnosti ‘The Opposite’ i hi-hat majstorstvu ‘A Hairdyer’ . 
 
 
Taj prvi singl ‘You Will Never Work In Television Again’ došao je uz post punk nalet dok je York bezdušno pljuvao:

Fear not my love
He’s a fat fucking mist

 
Young bones spit out
Girls slitting their wrists


 
(„Ne boj se, ljubavi moja – on je debela jebena magla / Mlade kosti se ispljunu, devojke seku vene“).
 
Ali sa stihovima pesme „Open The Floodgates“,dragulju albuma, Yorke ističe:
 
don’t bore us
get to the chorus

 
(„Nemojte nam dosadjivati – dođite do refrena“)
 
we want the good bits
without your bullshit
and no heartaches
 
(„Želimo dobre delove / bez sranja / i bez bola u srcu“)  
 
I čine se kao preterana samokritika i konačno zatvaranje jednog ranog poglavlja. Samim tim se ispostavlja da The Smile nije sporedni projekat iz senke jednog legendarnog benda, već novo, uzbuđujuće poglavlje vrhunskih i iskusnih umetnika od kojih ćemo i te kako imati šta da čujemo.

Wunmi Onibudo

The Smile su  tokom 12 sati izmedju 29. i 30. januara, nastupali na tri rasprodata koncerta pred publikom u Londonskom prestižnom prostoru Magazine, sa globalnom Livestream događaju, tj. uživo emitovanim koncertima koje je publika na tri kontinenta mogla da prati preko interneta uz prethodno kupljene karte, a ispoštovale su se sve tri vremenske zone. Produkciju je radila vodeća kompanije za livestream događaje Driift, koja takođe stoji i iza pomenutog „Live at Worthy Farm“.

Na koncertima, trio The Smile  predstavio je četiri nove, originalne pesme, kao i nekoliko neobjavljenih, prerađenih Radiohead i solo rariteta Thom Yorke-a, uključujući „Open The Floodgates“ i „Skrting on the Surface“, na odgovarajući način prepravljene za svoje postmoderno preuređenje, zajedno sa materijalom sa njihove Glastonbury set liste .
Set liste, koje možete da pogledate OVDE i bile su gotovo iste na sva tri koncerta, ali su nastupi ponudili jedinstvene nagrade svakoj publici.

Koncerte sa binom koja je izgledala kao da je u kavezu od led svetiljki, režirao je Paul Dugdale, nagrađivani reditelj koga je strast prema muzici i filmu podstakla da napiše i režira dokumentarne i koncertne filmove za neke od najvećih svetskih umetnika, među kojima su Taylor Swift, Adele, The Rolling Stones, Shawn Mendes, Coldplay, Ariana Grande, Ed Sheeran, The Prodigy, Paul McCartney, Green Day i U2.

The Smile su pre nekoliko dana objavili stop-motion animirani video za Thin Thing, preuzet sa predstojećeg debi albuma benda A Light For Attracting Attention, a koji se digitalno ukazao danas i 17. juna očekuje se kao fizičko izdanje, preko XL Recordings.
Pogledajte video ovde.

Spot su režirali Kristobal Leon i Hoakin Kočina (Cristóbal León i Joaquín Cociña) , a za snimanje im je trebalo šest meseci.
O ovom iskustvu kažu:

– Čuvši pesmu prvi put, zamislili smo frenetičnu tečnost koja nosi mašine, delove ljudskih tela i biljke mesožderke. Kada smo predstavljali ideju bendu, Tom nam je ispričao o snu koji je bio inspiracija da napiše pesmu. Verujemo da je video  spoj ove dve stvari.Da podsetimo, pesma ‘The Smoke’ pratila je njihov prvi singl  ‘You Will Never Work In Television Again’ , premijerno objavljenog početkom januara ove godine. Prateći lyric video pesme  ‘The Smoke’, kreirao je nagrađivani pisac i reditelj Mark Jenkin, vlasnik i prestižne British Academy of Film and Television Arts nagrade.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here