Italijanski muzičar Eros Ramacoti održao je sinoć (21.04.) spektakl koncert u Štark Areni  

Najbolji nastup pop umetnika do sada u Srbiji

0
Reklama


Najbolji nastup pop umetnika do sada u Srbiji


 BEOGRAD, 22. aprila – Italijanski pop muzičar, pevač i tekstopisac Eros Ramacoti održao je dvočasovni spektakl koncert sinoć (petak, 21.04.) u prepunoj Štark Areni u Beogradu.

  Umetnik je svoj veliki povratak na scenu obeležio novim albumom „Battito Infinito” i istoimenom svetskom turnejom, koja ga je ove čarobne noći dovela i u glavni grad Srbije.

Upravo sa tom naslovnom pesmom svežeg albuma, Ramacoti je otvorio koncert.
 Naravno, italijanski pop pevač je već tri puta do sada gostovao u Srbiji, skoro da se odomaćio kod nas, premijerno 2006. godine na Stadionu Vojvodina u Novom Sadu, i kasnije dva puta u Beogradskoj Areni, a prethodno gostovanje beše na jesen 2019. godine.
Iako bez mnogo reklame, najava ili „agresivne“ kampanje koje su uobičajene kada nam gostuju velike svetske zvezde, Arena je bila puna iskrenih ljubitelja stvaralaštva Erosa Ramacotija, čija karijera traje već 42 godine. 

Koncert u Štark Areni je počeo skoro na vreme, u organizaciji kuće “Hype entertainment” deo grupe “Hype”, i magija je krenula sama od sebe.


Prva na set listi numera “Battito infinito” bila je zapravo tek zagrevanje za ssou koji je veliki ssarmer pripremio publici. 

Posle par numera, muzičar je rešio da pokaže publici da je naučio malo i srpski jezik, te se obratio sa korektnim naglaskom – „Dobro veče, Beograd, kako ste? Kako ste?“, bio je srećan Ramacoti, ali tu je stao sa srpskim.
 Dalje je kratko nastavio komunikaciju na italijanskom, ali naravno i od toga je ubrzo odustao, shvativši da sigurno retko ko u hali razume njegov maternji jezik. Foto: Milena Đorđević
Onda je nakratko krenuo da pleše i pomalo glumi kao da će izvesti striptiz, uz zvuke kompozicije „You Can Leave Your Hat On“ slavnog Džoa Kokera, koju je odsvirao Erosov pijanista. Pesma je poznata iz antologijskog erotičnog američkog filma „Devet i po nedelja“ (1986) Edrijana Lajna, gde su igrali Miki Rurk i Kim Bejsindžer.

Beše to tek simpatičan uvod za ono što je usledilo – Ramacoti je nekoliko puta sa više strana u parteru ulazio medju svoje fanove, rukovao se, grlio, fotografisao sa njima putem njihovih mobilnih telefona, što se moglo videti sve precizno na gigantskom video bimu iza pozornice. 

Publika je bila apsolutno oduševljena što je tako bliska sa svojim idolom i favoritom. 


 U karijeri je italijannski superstar snimao duete sa velikim američkim zvezdama kao što su Tina Tarner – nova verzija “Cosse della vitta”, Šer – “Più che puoi”, ili Anastasia – “I Belong to You”, a sarađivao je i sa kolegama kao što su Luis Fonsi, Riki Martin, i operskim divovima – Andrea Bočeli i Lučano Pavaroti. 


Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević
Foto: Milena Đorđević
Nizale su se pesme na repertoaru –  “Gli ultimi romantici”, “Sono”, “Dove c’e musica”, “Quanto amore sei”, “Un’ emozione per sempre”, “Piu che puoi”. 


Pozornica je bila neobično dizajnirana – pevač se kretao po centru i prednjem delu, dok su sa leve i desne strane podignute dve platforme sa njegovim orkestrom – dva bubnjara i bas gitarista (levo), dve dame prateći vokali i klavijaturista (desno). U donjem delu su bili smešteni ostali članovi (gitaristi, pijanista, saksofonista). 

Ramacoti osim sjajnog glasa, dobrim delom je dokazao i virtuozno muziciranje na električnoj gitari kao pravi roker. 

Muzička avantura, svetska turneja „Battito Infinito”  počela je u septembru 2022. i trajaće do maja ove godine. 


Foto: Milena ĐorđevićSet lista je uključila i naslov “Stella gemelli”, a na velikom antologijskom hitu “Se bastasse una canzone”, Ramacoti je zamolio publiku („Svetla, molim vas“) da upali svetlo na svojim mobilnim telefonima. Tako je ubrzo cela Arena sa skoro okvirno 15 000 ljudi bila pretvorena u svetleći vrhunski spektakl. Iako je cela hala bila koncipirana za sedenje, svi su tokom koncerta uglavnom stajali i po želji plesali. 

Nakon pesme “Ritornare a ballare”, na red je stigla balada, pravo remek delo “I Belong to You (Il ritmo della passione)”, koju u originalu peva sa američkom pop divom Anastasijom (gostovala je takodje u Areni pre više od 10 godina).

Medjutim, sasvim neočekivano, već na samom početku te pesme, Eros ju je prekinuo, očigledno ne sasvim zadovoljan kolegama na bini kako su muzicirali uvodne taktove.
 Potrudio se da ipak sve bude u prijatnom maniru, komično i teatralno, jer je sa osmehom samo pao na pod bine i rukama davao znak u stilu „teško meni“. 


Foto: Milena Đorđević


Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena ĐorđevićProbao je i drugi put, ali opet mu nije išlo, a publika nije bila nestrpljiva da čuje omiljenu hit pesmu, več mu je pružila aplauz podrške.
Onda iz trećeg puta je bio zadovoljan i sa pevačicom iz svog sastava (umesto Anastasije), vrhunski je dočarao tu neprolaznu i nadasve predivnu kompoziciju. 

Nakon toga je na akustičnoj gitari imao nastup sa posebnim sastavom „The Boscariols„, van svog pratećeg benda. Taj akustični set bio je mali predah ili osmišljeni intermeco, a zajedno su delovali kao meksikanski marijači muzičari. 

Veoma sadržajna lista uključila je pesme – “Solo con te”, “L’uragano Meri”, “L’aurora”, “Terra promessa”, “Una historia importante”, “Adesso tu”, uz euforiju publike i nove bliskosti druzzenja sa njim u prvim redovima. Foto: Milena Đorđević
Ogroman hit “Un’ altra te” (u prevodu „Jedna druga ti„) raznežio je publiku sa novim svetlećim efektima iz mobilnih aparata, veoma efektan duet Erosa i auditorijuma, uz obradu pesme Boba Marlija – “No Woman No Cry”. 


Pop zvezda Eros Ramacoti ima veoma bogatu svetsku turneju, jer je obišao gotovo celu planetu –Meksiko (Meksiko Siti), Ekvador (Kuito), Argentina (Buenos Ajres), Venecuela (Karakas), Portugal (Lisabon), Čile (Santjago), Panama (Panama Siti), Belgija (Forest), Holandija (Amsterdam), Češka republika (Prag), Madjarska (Budimpešta), Austrija (Beč), Slovačka (Bratislava), Luksemburg (Eš Sir Alzet), Grčka (Atina).  

Razne zemlje i kontinente na ovoj turneji je obilazio više puta – Amerika (Njujork, Boston, Majami, Los Anđeles, Atlantik Siti), Kanada (Montreal, Toronto), Brazil (Sao Paolo, Ribeirao Preto), Švajcarska (Ženova, Cirih), Španija (Barselona, Sevilja, Madrid), Nemačka (Minhen, Majnhajm, Štutgart, Oberhauzen), Francuska (Pariz, Lion, Marsej, Floirak), i naravno rodna Italija (Rim, Firenca, Verona, Asago, Turin, Eboli).  Koncert je činio presek njegove bogate karijere koja je počela 1981. godine, te je predstavio auditorijumu preko 20 pesama sa svojih studijskih albuma – “Adesso Tu” (1984), “Cuori agitate” (1985), “Nuovi eroi” (1986), “In certi momenti” (1987), “Musica è” (1988), “In ogni senso” (1990), “Tutte storie” (1993), “Dove c’è musica” (1996), “Eros” (1997), “Stilelibero” (2000), “9” (2003), “Calma apparente” (2005), “e²” (2007), ”Ali e radici” (2009), “Noi” (2012), “Perfetto” (2015). 


 Za kraj koncerta ostavio je Ramacoti još pop kancona i dragulja iz bogatog opusa, dakle razigranu numeru “Fuoco nel fuoco” (pustio je na video bimu reči pesme direktno sa svog monitora, te je publika horski sa njim pevala sa uživanjem) i naravno možda najveći hit karijere “Cose della vita”, na enormnu euforiju (još veću popularnost numera je stekla pre više od 25 godina sa novom verzijom kao duet sa Tinom Tarner).

 Na bis Ramacoti je izveo još dve numere – “L’ombra del gigante” i uvek moćnu “Più bella cosa”, čime je zaokružio puna dva sata u svom četvrtom gostovanju u Srbiji, trećem u Areni, i dokazao da je zaista vrhunski muzičar, umetnik i profesionalac. 


 Može se slobodno reći da mu je od tri koncerta u našoj Areni, ovaj bio ubedljivo najbolji, te verujemo da će nam i dalje nastaviti redovno da dolazi, makar i svake prestupne godine.

Zavisi od drugih gradova po svetu, Eros ume i da menja, dopunjuje svoju set listu, tako da se nalaze i numere – “Ahora tú”, “Otra como tú”,  “Fuego en el fuego”, “Un attimo di pace”, “L’aurora”, “La cosa más bella”, “L’uragano meri”, “Un attimo di pace”, “La cosa más bella”.

Beogradska publika se svakako uželela koncerata velikih muzičkih svetskih zvezda na sceni Štark Arene, makar to bili i oni, kao Eros Ramacoti, koji su nam dolazili više puta.

Sledeći na ovom mestu neka nam se spreme, takodje ponovo stižu u Srbiju: nemačko-američki hard rok bend “Scorpions” (25. jun) i kanadski pop rok muzičar Brajan Adams (12. decembar).

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here