Irski pijanista Beri Daglas nastupiće 6. novembra na Kolarcu u okviru ciklusa “Steinway & Sons”

žNastavak dolazaka stranih muzičara iz sveta klasike u Srbiju

0
ReklamaNastavak dolazaka stranih muzičara iz sveta klasike u SrbijuBEOGRAD, 25. oktobra – Poznati irski pijanista Beri Daglas održaće solo koncert 6. novembra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u okviru serijala “Steinway & Sons” tekuće 2021/2022 sezone.


Nakon uspešno održanog koncerta ruskog pijaniste Andreja Korobeinikova, “Piano Land” i Kolarac predstavljaju nastavak koncertnog serijala prema konceptu u kojem gostuju značajna svetska imena i promovišu “Steinway & Sons” instrument.


Irski umetnik Beri Daglas jedan je od ekskluzivnih umetnika Steinway Artist liste, a na programu 6. novembra publika će slušati kompozicije Franca Šuberta (“Emprompti D. 899, op. 90, br.1”), Ludviga van Betovena (Sonata br. 23, op. 57 “Appassionata”) i Petra Iljiča Čajkovskog (“Godišnja doba, 1,2,3,5,6,10,12”).


Klaviri Steinway mi omogućavaju da otključam svu tu lepotu i kolorit u muzici.To je put uživanja u zajedničkom putovanju otkrivanja“, izjavio je nedavno Daglas.


Londonski list “Daily Telegraph” nazvao je irskog pijanistu „jednim od najuzbudljivijih, najzanimljivijih, najsenzacionalnijih pijanista svoje generacije“.Beri DAGLAS (Barry DOUGLAS)
Beleške iz biografije


Beri Daglas je rođen 1960. godine u Belfastu, Severnoj Irskoj u porodici ljubitelja muzike. Interesovanje za muziku je pokazao veoma rano i to za razne instrumente: klavir, orgulje, udaraljke, klarinet, čelo pa i za samo dirigovanje.


Prvi resital je održao već sa 11 godina na orguljama, a tek sa 16 godina je krenuo u svet pijanizma u smislu profesionalnog angažmana.

Nakon 10 godina napornog rada, 1986. virtuoz iz Belfasta je osvojio zlatnu medalju na prestižnom pijanističkom takmičenju Čajkovski u Moskvi, kao prvi «neruski» takmičar posle Van Cliburna (1958).


Svetska kritika za Daglasa kaže da svira kao «ruski pijanista», a upravo spomenuta osvojena medalja bila je izuzetno važan trenutak u njegovom životu.


«Ruski kompozitori, ruski muzičari, i ova prelepa zemlja promenili su moj život. Zahvalan sam Moskvi, Sankt Peterburgu, čitavoj zemlji, mojim prijateljima u Rusiji. Kad sviram tamo, osećam se kao da sviram kod kuće”, govorio je Daglas.


Inspiraciju i divljenje, muzičar prepisuje «Bogovima klavira u panteonu 20. veka» – S. Rihteru, E. Gilelsu, V. Horovicu.


Redovno svira resitale širom sveta po Ujedinjenom Kralјevstvu, u Meksiku, na Malti, u SAD-u, Rusiji, Japanu i Italiji, od Rojal Albert Hola, Barbikana i Vigmor hola, Čajkovski hola, Teatra Marinski, Verbier festivala do Koncertne dvorane „Forbidden City“ u Pekingu, Velikog teatra u Šangaju i drugim gradovima u Kini.


Foto: Benjamin Ealovega, BD 9 Jan 2018
Poslednji album koji je objavio jeste – “Šubertova dela za solo klavir” iz 2017. godine.

Svetski priznati pijanista odlikovan je Ordenom Britanske imperije za svoj doprinos muzici i odnosima sa zajednicom.

Beri Daglas je prepoznatljiv po prirodnom, takoreći urođenom lirskom izrazu.

Za ovog vrsnog pijanistu kažu da poseduje majstorske veštine u interpretciji, zavidnu tehniku.

Nakon 1986. godine, Beri Daglas je izgradio zapaženu internacionalnu karijeru. Veoma je tražen resitalist i kamerni muzičar.

Glavni događaji u nekoliko proteklih sezona, bili su koncerti povodom otvaranja sezone Škotskog simfonijskog orkestra Bi-Bi-Sija i nastupi sa Francuskim nacionalnim orkestrom, Izraelskim simfonijskim orkestrom (izvođenje koncerta Pendereckog koji je bio i dirigent), Državnom kapelom iz Halea, kao i sa simfonijskim orkestrima Alster i Saporo.

Takođe je imao priliku da na koncertima sarađuje, između ostalog, sa Londonskim simfonijskim orkestom, Ruskim nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Sinsinatija, Singapurskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Berlinskog radija, simfonijskim orkestrima iz Sijetla i Melburna, kao i sa Kralјevskom filharmonijom iz Liverpula i Filharmonijom iz Hong Konga. 

Beri Daglas je 1999. godine osnovao kamerni orkestar Irska kamerata, koji slavi i promoviše najbolјe mlade muzičare iz Severne Irske i Republike Irske.

Kao umetnički direktor ansambla Irska kamerata i Festivala Klandboj, Daglas neguje svoje irske korene, dok istovremeno održava visok tempo međunarodnih gostovanja i turneja.


Foto: Benjamin Ealovega, BD, 9 Jan 2018
Osim što teži muzičkoj izvrsnosti, jedan od cilјeva ovog orkestra je i da podrži mirovni proces u Irskoj promovisanjem dijaloga i saradnje između programâ muzičkog obrazovanja. Beri redovno ide na turneje sa Irskom kameratom po celom svetu.

Najvažniji angažmani u proteklim sezonama su bili prvi nastup Kamerate iz Irske na Bi-Bi-Sijevom festivalu Proms u Londonu, kao i svetska premijera nove kantate At Sixes and Sevens, komponovane po narudžbini organizacije The Honourable The Irish Society, sa Londonskim simfonijskim orkestrom, povodom proglašenja Derija/Londonderija za Grad kulture 2013. godine.

Beri Daglas ima ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom Chandosza koje je snimio Bramsov opus za solo klavir, ukupno 6 diskova.

Ovi snimci su pobrali brojne pohvale od kritičara a muzički časopis “International Record Review” je pisao da „ovo izvođenje Bramsa zaista pokazuje integritet i autoritet… izgleda da će ovaj ciklus albuma definisati nivo prema kome će se sva druga izvođenja meriti.“

Zanimlјiv izbor kompozicija na svakom od albuma, koji su već pobrali hvalospeve kritičara, predstavlјaju pojedinačne albume kao zasebne resitale koji izazivaju raznovrsna i očaravajuća iskustva kod slušalaca.

U septembru 2014. je objavlјen i album “Celtic Reflections” – pregled irske narodne muzike kroz 18 Berijevih ličnih aranžmana, od davnašnjih melodija do dela savremenih kompozitora.

Godine 2016. je izašao album takođe insirisan irskim muzičkim nasleđem pod nazivom Keltske arije.

Sledeći koncert u okviru ciklusa “Steinway & Sons” biće održan 18. decembra kada će nastupiti turski pijanista Fazil Sej.

Facebook: https://www.facebook.com/steinwaysezona/

Instagram: https://www.instagram.com/steinway_koncertna_sezona/

Steinway pianos allow me to unlock all the beauty and colour in music. It is always a very enjoyable voyage of discovery together.”

Steinway klaviri mi omogućavaju da otključam svu tu lepotu i kolorit u muzici.To je put uživanja u zajedničkom putovanju otkrivanja!» BARRY DOUGLAS


STEINWAY & SONS KONCERTNA SEZONA 2021/2022.

SLEDEĆI KONCERT

Fazil SAY – 18. decembar 2021.
Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časovaReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here