Intimni svet rok zvezda u romanu „Preko trnja“ Miše Aleksića – posthumno delo basiste „Riblje čorbe“

Neprežaljeni muzičar pre fatalnog dana napisao još jednu knjigu

0
ReklamaNeprežaljeni muzičar pre fatalnog dana napisao još jednu knjigu


BEOGRAD: Posthumno je objavljena knjiga „Preko trnja“ na žalost preminulog bas gitariste Miroslava Miše Aleksića kao zbirka veoma zanimljivih, intrigantnih i manje poznatih pojedinosti iz života popularnih muzičara, a književno delo svestranog umetnika, jednog od osnivača rok benda „Riblja čorba“ se od juče (petak, 26.11.) nalazi u svim knjižarama, u izdanju kuće “Laguna”.


Evo i radnje, zapleta romana: talentovani gitarista Džoni postaje član rok benda “Zvezde” u usponu, te brzo stiče nove prijatelje i naravno neizostavne horde obožavateljki.
Popularnost ima svoje dobre ali i loše strane.
Da li će “Zvezde” uspeti da se izbore sa brojnim pritiscima, prevrtljivim menadžerima i jakom konkurencijom?


Aleksić otkriva mnoge detalje koji su neizostavni deo rokerskog života, od koketiranja sa porocima do provoda sa grupi devojkama.
Ipak, glavni motiv je potraga i pronalazak prave i iskrene ljubavi.


Čitaoci, pre svega omladina će moći da steknu sliku kako su se ljudi nekada ne tako davno sasvim kvalitetno zabavljali bez mobilnih telefona i interneta, a nove pesme mogle su da se čuju samo na radiju, i tek kasnije na televiziji.Vidoje Božinović i Miša Aleksić, foto: Stefan Stojanović

Objavljivanje ove knjige bila je Mišina velika želja i da danas može da je uzme u ruke, bio bi presrećan”, rekla je njegova ćerka Mina Aleksić, inače po vokaciji diplomirani dramaturg, dramski pisac.

Miša je mnogo čitao autobiografije poznatih rokera, uspešnih ličnosti, pisaca… To ga je inspirisalo da krene sa pisanjem novog romana, koji je delimično autobiografski, ali je priča prikazana kroz prizmu mladog basiste iz jednog benda osnovanog osamdesetih godina prošlog veka”, objasnila je Mina nastajanje druge knjige svog večno neprežaljenog oca.

“Tokom pisanja, bio je u svom svetu, ponovo u godinama koje su mu bile najdraže. Konsultovao se i sa mnom oko nekih ideja, oko preokreta u romanu, oko bezizlaznih i uzbudljivih situacija, kako bih mu pomogla da napravi dobar rasplet. Davala sam mu komentare i ideje, ali roman nisam uzimala da čitam dok ga je pisao“,
otkrila je Mina Aleksić.

Miroslav Aleksić, poznatiji kao Miša, gotovo ceo svoj profesionalni vek je posvetio rokenrolu. Svirao je u nekoliko manje afirmisanih sastava, ali i u poznatoj grupi „SOS„, odnosno prethodniku legendarne “Riblje čorbe”, čiji je bio jedan od osnivača.


Preminuo je 29. novembra 2020. godine od posledice korona virusa, a samo mesec dana pre toga je bio na sceni pozorišta Atelje 212 i sa kultnom grupom „Riblja čorba“ primio prestižnu nagradu GODUM za rok bend godine od Udruženja muzičara rok, zabavne i džez muzike Srbije.


Druga knjiga „Preko trnja“ Miše Aleksića može se naći od petka, 26. novembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu www.laguna.rs .


Prethodno Mišino delo “Uživo!: Autobiografija” (2011) istog izdavača “Laguna” naišlo je na veoma pozitivan prijem kod šire muzičke i čitalačke publike, tako da se smatra veoma uspešnim štivom za sve ljubitelje kultne rok grupe i sve ostale koji vole dobar rokenrol, ali i da malo zavire iza kulisa.


Kao sećanje na ovog značajnog muzičara, a pre svega predivnog, dobrog, pozitivnog čoveka, održan je koncert “Riblje čorbe18. avgusta u njegovu čast na stadionu Tašmajdan sa gostima – Zvonimir Đukić Đule (Van Gogh), Momčilo Bajagić Bajaga, braća Žika i Dragi Jelić (YU grupa) i Nikola Čuturilo Čutura.


Foto: Marina Pešić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here