“Igorovi dani” posvećeni Igoru Vuku Torbici u Novom Sadu i Beogradu krajem januara

Neprežaljen, mlad i prerano nestali dramski umetnik

0
Reklama


Neprežaljen, mlad i prerano nestali dramski umetnik

NOVI SAD, 4. januara (Tanjug) – Umetnička revija “Igorovi dani” posvećena prerano preminulom reditelju Igoru Vuku Torbici (1987-2020) biće održana od 24. do 28. januara u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu.

Direkcija Drame SNP-a organizuje ciklus vanserijskih predstava ovog reditelja, a inicijativi se priključilo i Narodno pozorište u Beogradu, tako da će se predstave igrati u ova dva grada.

Tako će kraj januara u SNP-u biti posvećen mladom reditelju izuzetnog talenta Igoru Vuku Torbici, koji je tragično izgubio život 17. juna 2020. godine.

U periodu od 24. do 28. januara publika u Novom Sadu će imati priliku da pogleda „Carstvo mraka“ prema drami Lava N. Tolstoja, Narodnog pozorišta iz Beograda, „Krvave svadbe“ Frederika Garsija Lorke, SNP-a i festivala Budva Grad teatar, „Don Žuan“ po Molijeru Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Bakhe – kratak pregled raspada“ Euripida, Narodnog teatra iz Bitolja (Makedonija), kao i „Tartif“ opet od Molijera, NP Sombor i SNP-a.


Direktor Drame SNP-a, glumac Milovan Filipović istakao je da ovo nije ni festival ni memorijal, već “način da se odužimo jednom vanvremenskom talentu, koji nam je, za kratko vreme koje je proveo među nama, pokazao put”.

To je put beskompromisnog, visoko-estetizovanog teatra. Igor nam je pokazao da moramo uložiti u mladost, verovati joj, istrpeti je i negovati darovite i posvećene stvaraoce. Siguran sam da će vreme tek pokazati koliko je značajno Igorovo stvaralaštvo, a ovo okupljanje teatara u kojima je radio, je samo korak u tom pravcu”, nadahnuto je izjavio direktor Drame SNP-a.

Filipović smatra da pozorišta koja i dalje na repertoaru imaju Igorove predstave, moraju te projekte da čuvaju što je duže moguće, baš zbog generacija koje dolaze, da bi mladi ljudi koji vole teatar i žele da u teatru stvaraju, imali baklju koja će osvetliti njihov put stvaranja.

“Naša je obaveza da tragamo za talentom poput Igorovog, da pomognemo tom talentu da se pokaže i dokaže, kako bi dobili nove „Tartife“, „Svadbe“, „Carstva“, „Bakhe“, „Hinkemane“, „Don Žuane“, naglasio je Filipović.Tartif Molijer, foto Siniša Trifunović
Don ŽuanMolijer, foto Јovan Njegović Drndak
Istovremeno, beogradska publika takođe će gledati ove predstave, i tako će 26. januara u Narodnom pozorištu biti izvedene „Krvave svadbe“, onda 28. januara „Bakhe“, dok je 29.01. rezervisan za „Tartifa“, a 30.01. za „Don Žuana“.


Igor Vuk Torbica bio je jedan od najboljih reditelja mlađe generacije, koji je ostavio dubok trag u većini srpskih i regionalnih pozorišta.

Četiri njegove predstave proglašene su za najbolje godišnje produkcije u tri države, i dva puta su izabrane za najbolje u čitavom regionu.

Karijeru je počeo sa izvanrednom studentskom predstavom “Pokojnik” prema Branislavu Nušiću, koja se nekoliko sezona igrala na sceni “Bojan Stupica” JDP-a, gde je kasnije režirao i uspešnu predstavu “Razbijeni krčag” Hajnriha fon Klajsta, gde je igrao i pokojni Nebojša Glogovac.


BAKHE
Krvave svadbe F. G. Lorka, foto Srđan Doroški
Carstvo mrakaLav N. Tolstoj, foto: Mirjana Janković
Trijumf je doživeo sa raznim delima širom bivše Jugoslavije, a posebno se ističe “Hinkeman” Ernesta Tolera u Zagrebačkom kazalištu mladih.

U kratkoj karijeri režirao je i dramu “Bog masakra” (2014) kao diplomski ispit kod svoje profesorske sa FDU-a Alise Stojanović, koja je isti komad postavila u pozorištu Atelje 212.


Nije umeo nijednom da omane sa tolikim uspešnim predstavama po čitavoj SFRJ – “Priče iz Bečke šume” Edena fon Horvata (Kazalište Gavela, Zagreb, 2016), ponovo B. Nušić “Ožalošćena porodica” (Slovensko ljudsko gledališče/ Prešernevo gledališče, Celje – Kranj, 2017), treći put Molijer – “Mizantrop” (Hrvatsko narodno kazalište Ivana Pl Zajca Rijeka, Zagreb, 2017), Vilijam Šekspir – “Tit Andronik” (Zagrebačko kazalište mladih, 2018), “Strahovi” Henrika Ibsena (Prešernevo gledališče, Kranj, 2019).


Poslednju predstavu je Torbica režirao u Narodnom pozorištu Pirot – dramu apsurda “Strah – jedna topla ljudska priča” Franca Ksavera Kreca, u februaru 2020.

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda” u Užicu 2016. godine, Torbica dobija nagradu “Ardalion” za najbolju režiju za predstavu”Hinkemann”, koja je proglašena i za najbolju na tom festivalu. Ista biva najbolja i na 31. festivalu “Gavelline večeri”, a Torbica opet osvaja Nagradu za režiju.

Drama “Hinkemann” je dobila i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini, a na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci osvojila je čak četiri nagrade žirija.

Prestižna nagrada za pozorišnu režiju „Bojan Stupica” posthumno mu je dodeljena 2021. godine.

Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade „Hugo Klajn”.

Na trećoj godini studija, njegova spomenuta ispitna predstava “Pokojnik” dobila je glavnu nagradu festivala “Studio fest” i bila uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.


Pre smrti započeo je rad na autorskom projektu – “Zločin i kazna, zapisi iz podzemlja” prema F. M. Dostojevskom, kao spoj dva poznata romana ruskog klasika.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here