“Igorovi dani” posvećeni Igoru Vuku Torbici počinju za pet dana u Novom Sadu

Zauvek neprežaljen i neponovljiv pozorišni umetnik

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Zauvek neprežaljen i neponovljiv pozorišni umetnik

NOVI SAD, 19. januara – Ostalo je još samo pet dana do početka revije “Igorovi dani” – predstave posvećene reditelju Igoru Vuku Torbici (1987-2020), koja će biti održana u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu od 24. do 28. januara, kao u i Narodnom pozorištu (NP) u Beogradu, od 26. do 30. januara.

Novosadska publika će imati priliku da pogleda pet predstava u režiji prerano preminulog dramskog umetnika, tako da će prvog dana, 24. januara, na sceni „Pera Dobrinović” u SNP-u biti izvedena predstava „Carstvo mraka” Lava Nikolajeviča Tolstoja, ansambla Drame NP u Beogradu.

To je mračna priča o „nevidljivim ljudima” koji stižu u javnost na stranicama novina onda kad je prekasno.
Kako je govorio Torbica, veoma je želeo da odvoji glumce od publike – da oni gledaoce ne čuju i ne vide i igraju samo za sebe, tako da idejno rešenje scenografije – velikog stakla, uključuje tu zamisao da glumci zaista nemaju osećaj da ih bilo ko gleda u sali.

U predstavi igraju: Olga Odanović, Hana Selimović, Vanja Ejdus, Ljubomir Bandović, Anastasija Mandić, Nebojša Ljubišić, Ivan Đorđević, Nikola Vujović, Ivana Šćepanović, Jelena Blagojević, Novak Radilović.


CARSTVO MRAKA
U utorak, 25. januara na repertoaru je predstava „Krvave svadbe” Frederika Garsija Lorke, rađena u koprodukciji SNP-a i festivala Grad teatar Budva.


Iako tragična u svojoj osnovi, Lorkina drama, u vanserijskoj predstavi Igora Vuka Torbice, proizvodi neobičnu vedrinu, tako da uprkos tragičnom raspletu, istinska ljubav je razbila neprirodno podignute zidove, označavajući trijumf slobode.


Igraju glumci iz Crne Gore i Vojvodine – Novog Sada: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Otašević, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić, Nenad Pećinar.


Krvave svadbe foto Srđan Doroški
Treće večeri Igorovih dana 26. januara, biće izveden komad „Don Žuan” Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina, što beše njegova prva profesionalna predstava krajem 2013. godine.

Molijerov „Don Žuan” delo je koje nema jednoznačnih tumačenja, već je autorova analiza i istraživanje kao odlazak u unutrašnje glasove u kojima su sadržani dobro i zlo, nagon i moral.
To se vidi i na osnovu dva noseća lika ove drame, Don Žuana i Zganarela, gde je možda sam Molijer razložio svoj karakter.

U predstavi igraju: Ivan Đorđević, Dejan Dedić, Dejan Karlečik, Miljan Vuković, Zvonko Gojković, Prvoslav Zakovski, Jovan Torački, Edit Tot Miškeljin, Jelena Šnebić Živković, Stefan Juanin, Mirko Pantelić i Jovana Kesić.Don Žuan NP Zrenjanin
U četvrtak, 27. januara, najstariji srpski teatar iz Novog Sada ugostiće Narodno pozorište iz Bitolja (Makedonija) sa predstavom „Bakhe – kratak pregled raspada”.


Najzanimljivije pitanje kojim se ansambl bavi u ovoj predstavi glasi: zašto je naš identitet, umesto vrednosti za koje se borimo, pre svega određen onim drugim – neprijateljstvom prema vanjskom neprijatelju?

Da li je to način da sakrijemo činjenicu da pravi neprijatelj među nama – jesmo zapravo mi sami?
Da smo stranci sebi i drugima, da nas ništa ne može sabotirati kao društvene barijere koje smo postavili između nas, takodje je jedno od pitanja.

U predstavi igraju: Maja Andonovska–Ilijevski, Ognjen Drangovski, Sonja Mihajlova, Ivan Jerčikj, Ilina Čorevska, Martin Mirčevski, Vasko Mavrovski, Viktorija Stepanovska–Jankulovska, Valentina Gramosli, Petar Spirovski, Sandra Gribovska, Anastazija Hristovska.Bakhe – NP Bitolj
Poslednje večeri, 28. januara, biće izvedena jedna od najomiljenijih predstava publike „Tartif (Komično u klasičnom)”, autorski projekat Torbice, rađea u koprodukciji SNP-a i Narodnog pozorišta Sombor. U originalnom Molijerovom tekstu, centralna tema je licemerje i laž, koji se odnose na religiozno licemerje.

U adaptaciji Igora Vuka Torbice, koja je nastajala u procesu samog rada, uz pomoć smelih glumačkih improvizacija, tema se usmerava na aktuelne probleme u društvu, predstavljene kroz okvir porodice.

Scensko delo Torbice ukazuje na našu moralnu slabost, izmanipulisanost zbog nametnutog osećaja krivice, na naše pristajanje na neprihvatljive uslove života, glupost i laž.

Uloge tumače glumci iz Sombora i Novog Sada: Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor, Milijana Makević.Tartif foto Siniša TrifunovićBeogradska publika će takođe gledati sve navedene predstave, a prva na repertoaru je drama „Krvave svadbe” – 26. januara u Narodnom pozorištu.
Nakon toga, 28. januara će biti izveden naslov „Bakhe – kratak pregled raspada”, 29. januar je rezervisan za „Tartifa”, a „Don Žuana” publika u Beogradu će gledati 30. januara.

Na žalost, Igor Vuk Torbica je izgubio svoj mladi život 17. juna 2020. godine.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ŽIVJETI SLOBODNO 2022: Pozitivnom energijom i dobrom muzikom poslata snažna poruka!

U okviru programa Živjeti slobodno, i obeležavanja Međunarodnog dana pobede nad fašizmom, 14. maja na banjalučkoj tvrđavi Kastel održan...
Reklama
musicpocket