Igor Paspalj: Inspiracije ima sa svih strana i dolazi kada se najmanje nadate

Priča o talentovanom muzičaru, o izuzetnoj nagradi koju je dobio kao najbolji gitarista na svetu za 2020. godinu, životu i radu u Dubaiju, o uzorima, motivaciji, poslovima na više koloseka u isto vreme, planovima za budućnost u doba pandemije

0
Reklama

Naš sagovornik za danas, prvi u novoj 2021. godini je Igor Paspalj, gitarista iz Prijedora, Republike Srpske, koji svira ovaj najpopularniji instrument više od 25 godina.
 Veoma je aktivan, snima sa mnogim bendovima i umetnicima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Razgovor vodimo upravo povodom izvanredne i divne vesti – Igor je prema sajtu guitarworld.com – najbolji gitarista na svetu za 2020. godinu.

 U obrazloženju nagrade se navodi da je “Paspalj svirajući muziku poznatih gitarskih virtuoza, pokazao izuzetnu veštinu na ovom instrumentu.
  
 Njegov nastup je bio pod uticajem bluza, a svoju veštinu demonstrirao je zavidnom tehnikom korišćenja trzalice i savijanja žica.

 Kao nagradu, Paspalj će dobiti članak posvećen njemu u prestižnom svetskom magazinu “Guitar World” u štampanom i onlajn izdanju, kao i snimanje profesionalnog video-spota njegovog nastupa. 

Pored toga, dobio je i vrednu električnu gitaru PRS S2 McCarty, koja vredi 1.700 dolara.

Zaista briljantan način da se završi tako mučna, teška i neizvesna korona godina 2020, i da se otvore vrata za nove izazove i pobede u novoj 2021.

Prvi solo album Igora Paspalja “Graviti” objavio je Moonvolf Recordsnezavisna indijska izdavačka kuća iz Holandije – 1. januara 2010.

Poslednjih 6 godina Igor živi u Dubaiju (UAE) i radio je kao instruktor gitare u Američkoj školi u tom luksuznom gradu, kao studijski i sesijski muzičar.
 

Takođe je radio kao nastavnik na Univerzitetu za muziku u Banja Luci više od 8 godina, kao i nastavnik gitare u međunarodnom ogranku škole Iamaha u istom gradu. 

 Trenutno radi za poznatu „JTC gitaru“ – najveću kompaniju za gitarsku zajednicu za učenje na mreži sa sedištem u Londonu, kao umetnik i instruktor gitare.

Takođe često nastupa sa bendom „Sveet Chilli Jam“ u Dubaiju, na dugoročne ugovore – 6 noćenja nedeljno, 11 meseci godišnje.

  Naravno, vreme je za Igorovu priču …  

Pored veoma jake svetske konkurencije, jedini sa naših prostora iz regiona dobili ste nagradu za najboljeg gitaristu na svetu – prema pisanju sajta Guitar World / Guitar Player. Kako ste došli to tog priznanja?

– Prijavio sam se kao i zaista mnogo gitarista iz cijelog svijeta, i nakon par mjeseci selekcije, došao u prvih 10, zatim prvih 5 i eto, na kraju, kombinovanom odlukom raznih urednika, čitaoca, novinara i konkretno urednika Guitar World i Guitar Player, kao i stručnog žirija, osvojio sam ovo prestižno priznanje!  


Kakav je bio vaš početak karijere, imali ste možda teške periode? 

– Počeo sam prilično kasno, kada sam imao između 13 i 14 godina.
Nije bilo lako u tom postratnom periodu, jedva sam nekako skuckao za neku staru električnu gitaru, nije bilo dovoljno instruktivne literature, ni internet nije tada postojao.  Ali želja i volja su svakako bili prisutni sve vreme, učilo se i vježbalo sa onim što je bilo pri ruci.Šta vam najviše leži dok svirate rock, pop, jazz ili ipak samo bluz?

– Rekao bih neki rock, hard rock, neoclassical, progressive…
U posljednje vrijeme sve češće izlećem i u neke druge žanrove, razni oblici fusion-a me veoma zanimaju, zatim modern country blues, neke varijante jazz-a, i slično.


 Opišite nam svoje zadatke, aktivnosti, odnosno šta biste izdvojili kao vaša trenutna ili nedavna angažovanja ?

 – Uh, iskreno, jako je mnogo toga, ali izdvojio bih svoj angažman u kompaniji JTC Guitar iz Londona gdje radim kao instruktor gitare, zatim angažman u bendu „Sweet Chilli Jam” u Dubai-u, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ima tu dosta i online privatnih časova, raznih saradnji, stvarno puno toga u isto vreme.


 Kako dolazite u svom stvaranju do motivacije ili inspiracije?

– Teško pitanje, inspiracija ima sa svih strana, i to uglavnom dolazi kada se najmanje nadate. Motivacija stiže uglavnom od toliko aktivnih sjajnih gitarista i muzičara, čiji rad pažljivo pratim.Da li je vaš stil zasnovan na uticaju Edija van Hejlena, Pola Gilberta, Vinija Mura, ili možda nekog muzičara sa Balkana kao što su Točak, Vlatko Stefanovski?


– Uglavnom ovih stranih koje ste naveli, dodao bih još i Yngwie Malmsteena, Guthrie Govana, Steve Vai, Joe Satriani-a i slično. Naravno, pažljivo sam pratio i rad naših sjajnih gitarista, svakako tu ima i neosporno njihovog uticaja.


Osim gitare, da li znate da svirate neki drugi muzički instrument – bass gitara, bubanj, saksofon?


Sviram klavir, jedno vrijeme sam ga baš ozbiljno vježbao dok sam studirao na Akademiji Umjetnosti, međutim, jako dugo nisam vježbao, moram priznati.U skorijoj budućnosti, da li možemo da očekujemo singl, album ili novi bend? Može li se danas bilo šta planirati usled nezaustavljive pandemije?

– Teško je bilo šta reći, sve zavisi upravo od tog razvoja pandemije, kako kod nas, tako i u svijetu. Što sigurno mogu reći je da moj drugi masterclass za JTC Guitar izlazi 8. januara, već je i treći u pripremi, tako da je to nešto čime sam trenutno zaokupiran. Sve ostalo je manje – više neizvjesno, zna se zbog čega, na žalost.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here