Igor Butman Quintet nastupa na Nišvilu 15. avgusta

Igor Butman prvi put dolazi u Srbiju zahvaljujući organizatorima džez festivala „Nišvil" 15. avgusta.

Đorđe Vesković
Đorđe Vesković
Rođen divnog septembarskog dana 1995. godine u Sremskoj Mitrovici, u svet novinarstva sam ušao profesionalno sasvim slučajno, kao saradnik specijalizovanog sajta "Evrovizija.rs".

podeli

popularno

FESTIVAL DEČJEG I OMLADINSKOG ANIMIRANOG FILMA “MM FEST”

Festival dečjeg i omladinskog animiranog filma “MM FEST” počinje danas, u četvrtak, 19.11. i trajaće do 23. novembra u...

I dalje u toku otkazivanje predstava po prestonici i Srbiji usled novih mera protiv pandemije

JDP, SNP, NP SOMBOR, ATELJE 212, MADLENIANUM, NARODNO POZORIŠTE, ZVEZDARA TEATAR, POZORIŠTE NA TERAZIJAMA - SVI SU...

Buč Kesidi objavili vinilno izdanje hvaljenog albuma ‘Euforija’

Buč Kesidi su objavili vinilno izdanje hvaljenog albuma 'Euforija'. Limitirana serija crvenih ploča po svemu sudeći neće...

Rusko-američki saksofonista Igor Butman, nastupiće sa svojim sastavom prvi put u Srbiji na predstojećem Nišvilu 15. avgusta.

Među članovima njegovog „Igor Butman Quinteta” nalaze se i: Evgenij Pobožji, poslednji pobednik gitarskog takmičenja u organizaciji „Herbie Hancock Institute of Jazz”, te klavirista i pevač Oleg Akuratov, koji je 2018. godine osvojio drugu nagradu na Sarah Vaughn vokalnom takmičenju.

Igor Butman, rođen 1961. godine, studirao je klarinet na Konzervatorijumu „Nikolaj Rimski Korsakov”, ali se brzo prebacio na džez saksofon.

Sa 26 godina je otišao u Sjedinjene Američke Države, a dok je još živeo u tadašnjem Sovjetskom savezu, često je bio pozivan na turneje organizovane od strane velikana američke džez scene: Dejva Brubeka, Čik Korije, Peta Metenija, Gerija Bartona, Luisa Belsona, i kolege po instrumentu Gruver Vošington Džuniora, koji je tada skrenuo pažnju svetske javnosti na u to vreme mladog ruskog saksofonistu.

Gruver Vošington e pozvao Butmana da mu bude specijalni gost na seriji koncerata koji su obuhvatali nastupe u prestižnim koncertnim prostorima kao što su: „Chautauqua” (Njujork), „Berkli Centar” (Boston), „Great Woods Center” (Mensfild, Masačusets). Takođe, Butman je svirao i na Vošingtonovom albumu „Then and Now” iz 1987. godine, za koji je napisao i jednu kompoziciju.

Igor Butman je studirao džez izvođenje i kompoziciju na Berkli koledžu u Bostonu gde je vodio svoj bend sa pijanistkinjom Rejčel Zi , svirao je i snimao u sastavima koje su vodili Bili Tejlor Volter Dejvis Džunior, Monti Aleksander, Lajonel Hempton, Geri Barton… Na njegovom prvom solo albumu u Americi (1993) svirali su Edi Gomez, Lajl Mejs i Marvin “Smiti” Smit.Na poziv Vintona Marsalisa (koji je uvek isticao Butmana kao izuzetnog muzičara) bio je solista Lincoln Center Jazz Orchestra na turneji u Rusiji 1998.

Pet godina kasnije, Lincoln Center Jazz Orchestra je otvorio sezonu, zajedničkim koncertom na kojem je nastupio i Big bend Igora Butmana. Nastupao je kao specijalni gost sa još dosta poznatih američkih umetnika, među kojima su i Rej Čarls, Džordž Benson, Al Žare…

Godine 2006. je snimio album “Magic Land” (baziran na muzici iz sovjetskih igranih i crtanih filmova) na koje su svirali Čik Korija, Džon Patitući, Rendi Breker, Stefon Haris i Džek Dedžonet.

Taj album je sledeće godine objavljen u Rusiji (“zlatna ploča” za više od 15.000 prodatih kopija) i USA na etiketi “Sony BMG Russia”, a od 2008. godine “Magic Land” je distribuiran širom sveta.

Sledeće godine pokrenuo je svoju muzičku etiketu “Butman Music” čiji je primarni cilj promocija ruskih muzičara u svetu, ali za koju su snimali i Bil Evans, Majkl Breker, Karla Kuk, Kevin Mehogani, Džek Dežonet, Kristijan Mekbrajd…Dvadeset i sedmog oktobra 2011, na koncertu kojim je proslavio pedeseti rođendan, Igor Butman je u Kremlin sali u Moskvi (najvećoj u zemlji) pred 6.000 posetilaca, nastupio u svetskom džez krem društvu koje su činili Vinton Marsalis, Natali Kol, Bili Kobam i Kristijan Mekbrajd.

Taj koncert se smatra jednim od najznačajnijih džez događaja u Rusiji, a Igor Butman je dan kasnije od tadašnjeg predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva dobio zvanje “narodnog umetnika”.

Butman je i blizak prijatelj sadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina. Njih dvojica inače, rekreativno igraju hokej u istoj ekipi, a Butman je direktno zaslužan za prvi susret Vladimira Putina i tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, koji je više puta istakao da je Igor Butman njegov omiljeni saksofonista.Igor Butman je osnivač i direktor festivala “The Triumph of Jazz”, koji se svake godine u najvećim ruskim koncertnim salama predstavlja najznačajnije svetske umetnike.

Vlasnik je i umetnički direktor moskovskog džez kluba “Le Club” otvorenog 1998. godine ( u kojem su nastupali i Rej Braun, Vinton Marsalis, Keni Garet, Rendi Breker, Al Di Meola, Bili Kobam, Take 6) koji je uvršten na Downbeat listu 100 najboljih džez sala na svetu.

Klub je 2006. preseljen pored moskovskog parka (u sklopu kojeg je “kristalno jezero”) pod imenom “Igor Butman Club”, a 2011. godine otvorio je i svoj drugi klub.

IzvorB92.net
FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Robbie Williams ne dozvoljava da korona ove godine otme Božić

Muzičar peva nešto drugačiju pesmu ovoga Božića - novi hit singl “Can't Stop Christmas” - sanke Deda...

Marčelov poklon vernoj publici

„Iako mračna i teška stvar, ’Sveti bes’ oduvek je spadao u one publici najdraže”, kaže Marko Šelić Marčelo o novom izdanju pesme koja...

Koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić i Bokana Stankovića: Online jedinstveno iskustvo

Online koncert dvoje eminentnih srpskih muzičara, Svetlane Spajić i Bokana Stankovića, na lokalitetu Đavolje Varoši biće emitovan u četvrtak, 17. decembra u 20...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!