Humanitarni koncert u Ruskom domu 15. maja povodom nedavnih tragedija u Srbiji

Razne vrste pomoći dolaze od Ruske federacije za našu zemlju

0
Reklama


Razne vrste pomoći dolaze od Ruske federacije za našu zemlju


BEOGRAD, 12. maja – Ruski centar za nauku i kulturu “Ruski dom” u Beogradu prirediće dva koncerta klasične muzike 15. i 17. maja, od kojih će prvi nastup biti humanitarnog karaktera povodom nedavnih tragedija koje su zadesile čitavu Srbiju, saopšteno je na društvenim mrežama ove ustanove kulture.

Tako će se u Ruskom domu u ponedeljak, 15. maja od 18 časova održati godišnji koncert Muzičke škole ,,Josif Marinković”.

Učenici ove škole će već tradicionalno nastupiti u koncertnoj sali ,,Fjodor Šaljapin”, a publika će imati prilike da čuje dela srpskih, ruskih i drugih evropskih kompozitora u njihovom izvođenju.  Ovog puta koncert će biti dobrotvornog karaktera.

Povodom nedavne tragedije u Beogradu u vezi zastrašujućih masovnih ubistava, mladi muzičari će zamoliti publiku da učestvuje u akciji tako što će poslati sms poruku “5040 – Ribnikar” za osnovnu školu ,,Vladislav Ribnikar”.
Drugi koncert je planiran u sredu, 17. maja od 19 sati kada će na sceni svirati istaknuta ruska pijanistkinja Ksenija Djačenko i njeni učenici.

 Muzičko veče u Ruskom domu donosi ambiciozan program i vrhunska dela neprolaznih kompozitora – Sergeja Rahmanjinova (“Prelid Ce-Dur op. 12 br. 7”, “Prelid Cis-mol, op.3 br. 2”, “Muzički momenat br. 3 op. 16”, “Muzički momenat br. 4 op. 16”), Frederika Šopena (“Fantazija Ef-minor op. 49”), Petra Iljiča Čajkovskog („Oktobar“ iz ciklusa „Godišnja doba“ op. 37 bis).

Ruski narod je pružio punu podršku Srbiji u ovim nezamislivim vremenima, tako da je odložio nekoliko programa i nakon zvaničnih dana žalosti (od 5. do 7. maja) u našoj zemlji.
Tako je svečani humanitarni koncert „Rusiji i Belorusiji s ljubavlju”, koji je bio planiran za 8. maj, odlažen do daljnjeg, a novi datum održavanja biće objavljen naknadno na njihovim društvenim mrežama. Na tom koncertu uoči Dana pobede nad fašizmom, trebalo je da, izmedju ostalih učesnika, nastupi i glumica Ivana Žigon i “Kosovski božuri”.

Takodje, koncerti ruske pevačice Pelageje, koji su ranije bili planirani za 9. i 10. maj u Beogradu i Novom Sadu, odloženi su upravo zbog nezamislive tragedije koja je zadesila Srbiju od 3. maja, a novi datumi nastupa biće naknadno objavljeni.

Biblioteka Ruskog doma uručila je 10. maja novu donaciju knjiga Odeljenju strane knjige Gradske biblioteke u Čačku.

Naši prijatelji iz čačanske biblioteke ,,Vladislav Petković Dis“ su ovog puta dobili na poklon dečju literaturu i beletristiku na ruskom jeziku koja je trenutno dosta tražena, te smo rado izašli u susret našim kolegama i čitaocima Biblioteke”, objavili su iz Ruskog doma na zvaničnoj Facebook stranici.Ruski dom pomaže Gradsku biblioteku u Čačku
Repertoar programa za koncert 17. maja :

Sergej Prokofjev: Prelid Ce-Dur op. 12 br. 7, izvodi S. Lazić

Petar Čajkovski: „Oktobar“ iz ciklusa „Godišnja doba“ op.37 bis, izvodi S. Dinić

Frederik Šopen: Fantazija Ef-minor op. 49

Sergej Rahmanjinov: Prelid Cis-mol, op.3 br.2

Sergej Rahmanjinov: Muzički momenat br.3 op.16

Sergej Rahmanjinov: Muzički momenat br. 4 op. 16, izvodi K. Djačenko


Ruski dom svake godine povodom proslave Dana pobede nad fašizmom priređuje sadržajan kulturni program koji zavređuje pažnju publike različitih uzrasta.

Ipak, zbog tragičnih događaja koji su protekle nedelje potresli Srbiju, odlučeno je da se program svede na minimum, te je 9. maj u Ruskom domu obeležen premijernom projekcijom najnovijeg ostvarenja ruske kinematografije ove prolećne sezone.

U pitanju je film „Nirnberg“ (2023) Nikolaja Lebedeva – prvi igrani film u svetskoj kinematografiji o istoimenom procesu kada je pred međunarodni tribunal izvedena i osuđena elita nacističke Nemačke.
Film je okupio odličnu međunarodnu glumačku postavku.

U naslovnim ulogama našli su se ruski glumci, a među njima i Sergej Bezrukov, poznat srpskoj publici po ulogama u kultnim ruskim filmovima ,,Sašina ekipa” i ,,Admiral”.
Posebnu draž projekciji filma dala je nova bioskopska oprema, koju smo početkom maja dobili od naših partnera, ruske fondacije ,,Fond kino”.
Bioskopsko iskustvo u Ruskom domu uz moderni kvalitet zvuka i slike ima od sada posebnu dimenziju, te će publika uskoro moći da uživa u novim filmskim premijerama koje ćemo najaviti na našim društvenim mrežama.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here