Hrvatski rok bend “Vatra” održao trijumfalan koncert u klubu BitefArtCafe (27.10.2022.)

"Vi u Beogradu ste najbolja, fantastična publika! Evo sad vas gledam ispred sebe, nismo do sada imali puno više publike na solo koncertima, i meni je srce puno, dovoljno mi je da ste svi ovde, meni više od ovoga na treba! Volimo vas!”.

0
Reklama


„Vi u Beogradu ste najbolja, fantastična publika! Evo sad vas gledam ispred sebe, nismo do sada imali puno više publike na solo koncertima, i meni je srce puno, dovoljno mi je da ste svi ovde, meni više od ovoga na treba! Volimo vas!”.BEOGRAD, 28. oktobra – Hrvatska pop rok grupa “Vatra” održala je sinoć (27.10.) uspešan i eksplozivan koncert u popularnom klubu BitefArtCafe u Beogradu pred svojim ljubiteljima.

Time je bend realizovao svoj drugi samostalan nastup u Beogradu, nakon koncerta u Domu omladine 2018. godine, a večeras će svirati u Gerila baru u Novom Sadu.

Ivan Dečak, frontmen, pevač, gitarista, kompozitor, tekstopisac “Vatre”, definitivno je stožer cele priče, istureni vodja, šoumen i neverovatno raspoložen na svim nastupima, ali ovo veče je bilo zaista posebno u svakom smislu.

Koncert je započet hit pesmom “Tremolo” (u originalu duet sa hrvatskim kolegom Damirom Urbanom) koji je odmah prodrmao veliki prostor Bitefa, da bi onda bend prešao na numere „Saturn”, “Igle”, ali i novije izvanredne pesme iz vremena pandemije – “Sva naša ljeta”, “Vidi kako se smiješ”, koji će se naći na najnovijem, 10. studijskom albumu.
“Čini mi se da ne čujem baš najbolje dok pevate. Nismo valjda putovali šest sati iz Zagreba do Beograda da dočekamo ovako tih prijem. Hajde, mora to glasnije”, i onda se publika naravno pojačala i pevala sa njima svaki stih, reč, misao, cele numere.

Članovi benda su dakle – Ivan Dečak – vodeći vokal, ritam gitara, Mario Radan – bas gitara, Mihael Kurjančić – klavijature Robert Kelemen – solo gitara, Mario Robert Kasumović – bubnjevi, koji su dali sve od sebe na koncertu od 100 minuta gde su prošetali auditorijum kroz najznačajnije kompozicije sa devet studijskih albuma.

Pretežno za diskografsku kuću “Dallas Records” iz Zagreba, osim prvog “Između nas“ (Jabukaton, 1999), objavili su – „Anđeo s greškom“ (2002), „Prekid programa“ (2004) , „Aritmija“ (2006), „Sputnik“ (2008), „Ima li budnih?“ (2011), „VT“ (2013), „Zmajevi na vjetru“ (2015) i “Nama se nikud ne žuri“ (2019).

Set lista je sačinjavala i “Jantar”, najnoviji uzviošeni singl “Javi se kad stigneš”, spreman takodje za njihov 10. album, i frontmen Dečak je bio non stop kao uključen na struju, bez predaha, stalno u pokretu, skakanju, plesanju, sa neverovatnom neumornom energijom.


Nastaje prijatno iznenadjenje, jer je Dečak na repertoar stavio i veliki hit Massima Savića – “Mali krug velikih ljudi”, za koji mu je napisao tekst, ali nisu zajedno snimali u duetu.
Sada je publici priredio da i on svoj tekst dočara vokalno sa svojim izuzetnim muzičarima.

Usledila je i anegdota o nastajanju te pesme kada je Dečak svojoj ženi saopštio da je smislio idealnu pesmu za Maksa (tako zovu Massima), ali ju je uhvatio u nezgodnom trenutku, jer se ona tada udubila predano u jednu od TV serija “sa čudnim jezicima”.

Stigao je Ivan da deli trzalice najbližim posetiocima ispred bine, da preskače gajtan od mikrofona veoma vešto kao da je akrobata, i trudio se da bude vrhunski animator na sceni, ne samo muzičar.

“Hajde da čujem malo žene, a onda muške, ko je glasniji od vas, da vidimo”, komunikacija sa publikom nije izostajala nijednog trenutka.

“Vatra” je narednom pesmom želela da poruči publici da “Bilo je dobro”, i da odleti u pravo “Carstvo Sunca”, i da im pored visi “Mornarska majica”.


Pesma “Anđeo s greškom” sa istoimenog drugog albuma bila je prijatno podsećanje na “Vatrinu” saradnju sa Miletom Kekinom (“Hladno pivo”), koji je tada (pre dve decenije) pevao sa njima u duetu.

Podsetimo, gostovali su nam u Srbiji uglavnom tokom Beer festa 2018, ali i u Mikseru, a bili su i predgrupa Massimu na njegovim koncertima u Sava centru (2019) i Stadionu Tašmajdan (2021).

Grupa nastala 1999. godine tek je pooslednjih godina krenula da gostuje po Srbiji i Beogradu, ali je uspevala da okupi sasvim dovoljan i pristojan broj fanova, koji su i ove noći uživali i igrali uz naslove “Ukleti Holandez”, “Treblebass”, dok nije nastala prava euforija sa izuzetnim hitom “Nama se nikud ne žuri”, sjajan duet sa Massimom.


Produžena verzija te pesme oduševila je punu salu kluba BitefArtCafe, i naravno ljubitelji benda su želeli još, a bend im je odsvirao za kraj zvaničnog dela upravo pesmu tog naziva – “Kraj”.

Publika nije bila zadovoljna, jer je samo tražila dalje, i kako Ivan Dečak i ekipa da ih odbiju, svakako da su se munjevito vratili na binu.


“Eto trebalo nam je 17 godina da snimimo i ovu pesmu koja nas je proslavila” – rekao je Dečak i vrhunski otpevao i zaplesao uvek moćan uživo “Tango” , u tom nizu i „Ruska”, i za sam kraj ovog druženja – novija numera “Rum na usnama” (duet sa Božom Vrećom).Repertoar je trebalo da sadrži za sam finiš i kompoziciju “Vrati se”, ali, “Vatra” se na binu nije vratila, no momci su barem kasnije došli da se slikaju i druže sa muškim i ženskim fanovima do kasno u noć.Muzičar je pisao tekst i muziku i za Massimov hit “Zamisli”, na kompoziciju pokojnog Rajka Dujmića, jednog od lidera “Novih fosila”.
I tu pesmu bi bilo simpatično čuti da je otpeva Ivan Dečak, ali to ćemo čekati neke naredne prilike.

Vi u Beogradu ste najbolja, fantastična publika! Evo sad vas gledam ispred sebe, nismo do sada imali puno više publike na solo koncertima, i meni je srce puno, dovoljno mi je da ste svi ovde, meni više od ovoga na treba! Volimo vas!”, oprostio se Ivan Dečak ispred “Vatre” sa publikom.

Večeras (petak, 28.10.) će Novosadjani uživati u nastupu benda “Vatra” u popularnom Gerila baru.


IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket

foto Matija Turkalj
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here