Hrvatske atrakcije “Psihomodo Pop” i Neno Belan & “Fiumens” tokom februara će imati koncerte u Srbiji

Ponovo hrvatska rock i pop scena osvaja naše prostore

0
Reklama


Ponovo hrvatska rock i pop scena osvaja naše prostore


Hrvatske grupe “Psihomodo Pop” i Neno Belan & “Fiumens” održaće koncerte u Srbiji tokom februara, i to ovi prvi će za sada samo u Novom Sadu, dok će ovi drugi i u Beogradu imati solo nastup.


Neno Belan i “Fiumens” gostuju 16. i 17. februara u Beogradu i Novom Sadu

BEOGRAD, NOVI SAD, 24. januara – Hrvatski muzičar Neno Belan i njjegova grupa “Fiumens” imaće dva koncerta u Srbiji – 16. februara u beogradskom klubu Zappa Baza i dan kasnije u Domu kulture Novi Sad, objavili su organizatori na društvenim mrežama.


Pop muzičar Belan, aktivan u karijeri od 1984. godine, trenutno živi u Rijeci, a bio je popularan kao lider grupe “Đavoli” iz Splita, sa kojom je za kratko vreme postigao veliki uspeh na području bivše Jugoslavije, sa hitovima: „Pričaj mi o ljubavi“, „Stojin na kantunu“, „Bambina“, „Dani ljubavi“, „Ja volim je“, „Ostani uz mene“, „Dugo toplo ljeto“.

Neno Belan i Fiumensi svoju veliku slavljeničku turneju završavaju koncertom u Zagrebu, a svega nedelju nakon toga stižu u Novi Sad i Beograd da započnu novu koncertnu sezonu.
U Beogradu će nastupati u novom epicentru zabave prestonice – klub Zappa Baza kod Beton hale.

Miris i ritam mora donose Neno Belan i Fiumensi uvek na svojim koncertima, a po Beogradu i Srbiji su ih imali zaista veliki broj: često su bili gosti na Beer festu (Kalemegdan i Ušće), svirali su solo nastupe za Dan zaljubljenih svakog 14. februara u SKC-u, Sava centru, ili na leto u otvorenim prostorima kao što su Letnja bašta SKC-a, i tokom pandemije u Botaničkoj bašti “Jevremovac” 2021. godine.

Sada će prvi put svirati u novijem klubu Zappa Baza u Beogradu 16. februara, dok će veče kasnije drugi put održati solo koncert u Domu kulture NS, a prethodni im se pamti kao kao jedan od najboljih u ovoj ustanovi.


Koncert će biti presek Belanove karijere, sa najvećim hitovima iz doba “Đavola”, kao i kasnije samostalne karijere.

Novosadski koncert prvi je u nizu od mnogih koje će Neno i Fiumensi odsvirati u Srbiji u 2023. godini.

Program počinje u 20.00h, a za sjajan provod uz morske note zagrejaće DJ Milica.


Nakon raspada sastava “Đavoli” 1991. godine, naredne 1992. Belan se preselio u Zagreb, a 1995. godine i u Rijeku, i nastavio uspešnu solo karijeru sa nizom albuma i uspešnih pesama – „Sunčan dan“, „Vino noći“, „Rock galama“, „Dotakni me usnama“, „Ponoćna zvona“, „Ivona“.

Muzika Neno Belana je inspirisana uticajima grupa “The Beatles” i “The Beach Boys”, zvuka rokenrola 1950-ih i 1960-ih godina, kao i dalmatinskih etno melodija i italijanskog belcanta, odnosno kancone.

Poslednji u nizu hitova „Galeb“, „Kad plima se diže“, „Rijeka snova“, „Divojka sa juga“ i „Srce od leda“ svoju privlačnost baziraju na retro zvuku, vokalnom višeglasju i temama o ljubavi, nostalgiji, Mediteranu.

Iako diskografski nije preterano aktivan i produktivan poslednjih godina, Neno Belan & Fiumens redovno i dalje održavaju koncerte širom prostora bivše Jugoslavije.

Studijske albume sa grupom “Đavoli” objavila je diskografska kuća “Jugoton” : “Ljubav i moda” – (1986), “Hallo Lulu 22” (1987), “Ostani uz mene” (1988), “Rock ‘n’ Roll Party” (mini LP, 1991).
Solo albume Neno Belana objavila je “Croatia Records” – “Vino noći” (1993), “Split Reggae Beat” (maksi singl, 1994), “Dolazi ljubav” (1995) i “Južnjačka utjeha” (1997).

Kasnije je objjavljen i dodatni album “Đavola” – “Space Twist” (1998), u izdanju kuće “Dallas Records”, koja će objavljivati nadalje Belanove projekte sa bendom “Fiumens” – “Luna & Stelle” (2002), “Rijeka snova” (2007), “Oceani ljubavi” (2012) i “Tvornica snova” (live album, 2009).

Kompilacijski albumi čine sledeći naslovi: “Balade – Kada se nađem u predjelu noći” – Đavoli (Jugoton, 1989), “Greatest Hits” – Neno Belan (Croatia Records, 2003), The Ultimate Collection – Neno Belan & Đavoli (Croatia Records, 2008), “Đavoli” 3CD Box – Đavoli (Croatia Records, 2008).

Većinom je nagrade osvajao na Splitskom festivalu, Melodijama hrvatskog Jadrana, Zadarfestu, Zagrebfestu, Marko Polo festu, Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku, najpre sa sastavom Đavoli, a potom i samostalno, kao i na MESAM-u, hrvatskom izboru za Pjesmu Eurovizije (Dora), Etnofestu u Neumu.

Grupa “Psihomodo Pop” će održati koncert 24. februara u Novom Sadu, slave 40 godina


NOVI SAD: Hrvatska pank rok grupa “Psihomodo Pop” održaće koncert za tačno mesec dana, 24. februara u Domu kulture Novi Sad, u vidu proslave jubileja – 40 godina postojanja, stoji upisano na zvaničnoj Facebook stranici ove ustanove.

Postoji izreka da život tek počinje u 40. godinama, da tada sve postaje bolje jer znamo šta hoćemo a šta nećemo, a kada bend poput Psihomodo Pop-a slavi 40. godina onda to definitivno znači da ćete na njihovoj rođendanskoj žurci “voleti samo sebe, jedino sebe”, ali i njih, zapisali su organizatori ovog koncerta.


Veliko rođendansko slavlje uz “Psihomodo Pop” biće realizovano za sve ljubitelje ovog benda nastalog 1983. u Zagrebu, čiji je frontmen lucidni i harizmatični pevač Davor Gobac.

Koncert u Domu kulture novog Sada je zapravo sam početak turneje Psihomodo Popa koji će slaviti nadalje četiri decenije karijere kroz ceo region bivše Jugoslavije.

Da su njihovi koncerti prepuni dobre svirke i ludačke energije, da je provod zagarantovan i da se njihovi koncerti dugo pamte svi dobro znaju, a kada je tu bonus i rođendansko veselje, koncert “Psihomodo Popa” je definitivno jedan od onih koji će obeležiti ovogodišnju sezonu u Domu kulture NS. Program počinje u 20.00h, a u rođendansko slavlje uvešće di-džej Milica.

Bend je objavio studijske albume – “Godina zmaja” (1988), “Sexy Magazin” (1990), “Tko je ubio Mickey Mousea” (1992), “Srebrne Svinje” (1993), “Sextasy” (1997), “Debakl” (2000), “Plastic Fantastic” (2004), “Domovine sin” (2009), kompilacije – “Tekućih 20” (2003), “The ultimate collection” (2007), kao i uživo (live) izdanja – “Live in Amsterdam” (1989), “Unpljugd” (1996), “Das Beste aus der grosse Hit Parade” (1999).


Žanrovski variraju od rokenrola, pank roka, panka i pop panka, i veoma su specifični, jedinstveni, neobični u samim nastupima, tekstovima i umetničkom izrazu.


Poslednji put u Srbiji su svirali na Beer festu 2022 (avgust), solo koncert su imali već u Domu kulture NS, a u prestonici se pamti njihov rasprodati koncert u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda, krajem 2019. godine.

Naravno, publika će slušati presek njihove karijere kroz hitove i poznate numere: “Frida”, “Ja volim samo sebe”, “Sve će biti u redu”, “Sexy magazin”, “Ramona”, “Nema nje”, “Dona”, “Pinokio”, “Mila”, “Nebo”, “Kad sam imao 16”, “Bože čuvaj Psihomodo pop”, “Osjećam se haj”, “Telegram sam”, “Zauvijek”, “Nebo”, “Volim crtane filmove”.
IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here