Hrvatska pop muzičarka Natali Dizdar: U Beogradu smo uvijek lijepo dočekani

O predstojećem koncertu 26. novembra u BitefArtCafe klubu, o izazovima i komplikacijama muzičkog posla tokom pandemije, saradnji na projektu “BETI”, novim hit singlovima, potrebi da menja žanrove u mnogim izazovima, o radu sa bratom, i sa grupom "Nipplepeople", o muzičkim šou programima

0
ReklamaO predstojećem koncertu 26. novembra u BitefArtCafe klubu, o izazovima i komplikacijama muzičkog posla tokom pandemije, saradnji na projektu “BETI”, novim hit singlovima, potrebi da menja žanrove u mnogim izazovima, o radu sa bratom, i sa grupom „Nipplepeople“, o muzičkim šou programima


Prvo eksponiranje u javnosti ostvarila je krajem 2003. godine u muzičkom šou programu “Story Supernova Music Talents” kuće Nova TV, gde je bila zapažena zbog snažnog vokala i završava u finalu, kao trećeplasirana.

Nastaje samo manja gotovo neprimetna pauza, a onda na leto 2004. izlazi i prvi njen zvanični singl “Ne daj” koji odmah uspeva da osvoji gotovo sve top-liste mainstream i alternativne pravce, a čak osvaja nagradu “Zlatna koogla” za pesmu godine, nagradom HR Top 20 za najbolje plasiranu pesmu na top-liostama tokom godine, a imala je i tri nominacije i osvojen “Porin” za najboljeg debitanta.

Pesma Ne daj” smatra se najuspješnijim domaćim singlom 2004. godine, što je za nju u startu karijere bio trijumf.


Tako debi album naziva “Natali Dizdar” izlazi 2005. za diskografsku kuću – giganta “Croatia Records”.

Krajem 2005., album je uvršten na listu 10 najboljih domaćih albuma godine po izboru kritičara lista “Jutarnji list”, a dobila je i čak osam nominacija za “Porin” 2006.


Eto, odmah smo vam otkrili ko je naš današnji sagovornik:
NATALI DIZDAR.

Naravno, imamo i jasnog povoda.


Hrvatska pop muzičarka gostovaće nam 26. novembra u klubu Bitef Art Cafe u Beogradu nakon dve godine od poslednje posete prestonici Srbije.

  

“Izuzetno se radujem dolasku u Beograd i sretna sam da ću konačno uživo videti fanove sa kojima sam u poslednje dve godine mogla komunicirati isključivo virtuelno. Bitef je jedno od meni omiljenih mesta i nadam se da ćemo uz pomoć mog benda i beogradske publike imati veče za pamćenje“, nadahnuto je izjavila pevačica povodom novog koncerta koji je očekuje, u zvaničnoj objavi.


Koncert atraktivne mlade dame bio je originalno zakazan za četvrtak, 18. novembra, zbog povrede člana benda se pomera na petak, 26. novembra.


Natali i njen bend izvešće hitove “Stranac”, „Zamijenit ću te gorim“, „Grijeh“, „Mjesto za jedno“, „Nećeš me, zar ne“, kao i svoj novi singl „Kad mislim na to“ i ostale pesme koje je nedavno snimala u sklopu projekta „BETI“.

U tom poduhvatu sa muzičarima iz grupe „Mayales“ objavila je pesme “Slobodna” i “Vili”.

  Pop umetnica iz Zadra je publiku širom regiona osvojila već spomenutim prvim singlom „Ne daj“ (2004), koji će uskoro proslaviti svoju 20. godišnjicu, a specifičnim vokalom i posebnom harizmom tokom produktivne karijere osvojila je i zadržala iskrene ljubitelje svoje muzike.
Tokom karantina za vreme pandemije i dužeg perioda bez koncerata, Natali je stvarala nove pesme, gde spada i spomenuti singl “Kad mislim na to”, a u završnoj pripremi je i nekoliko novih numera koje namerava da publikuje u obliku EP-a.


„Pesma „Kad mislim na to“ je prvi singl sa budućeg EP-a na kojem će se naći pet pesama, a koji trenutno završavamo u studiju i čijem izlasku se nadam uskoro. Sve dosta zavisi i od situacije sa koronom, a i nemam neku potrebu da požurujem projekte u kojima se nalazim. Čekamo pravi trenutak”, objasnila je Dizdar medijima.


Nakon brojnih letnjih i jesenjih nastupa, Natali kreće na regionalnu turneju koju započinje u Beogradu, u Bitefu, gde je i gostovala poslednji put – 2019. godine.
 
Muzičarka je objavila tri studijska albuma, od kojih je prvi „Natali Dizdar“ (2005) za diskografsku kuću „Croatia Records“, a ostali za izdavača „Agapa“ – „Pronađi put“ (2009) i „Iluzije“ (2017), kao i živi album „ZKM Live“ (2012), sa koncerta u Zagrebačkom kazalištu mladih.


Uostalom, da mi ne dužimo dalje, izvolite pravac u – Natalinu priču …


SVI SMO ZATEČENI RAZMJEROM ŠTETE KOJA JE NASTALA ZBOG KORONE I ZEMLJOTRESA U HRVATSKOJ


Radujete se povratku u Beograd 26. novembra među svoje fanove? Sigurno je uvek divan osećaj biti okružen dobrim ljudima koji proizvode pozitivnu energiju, a to je svakako vaša publika, auditorijum svuda po regionu? Samim tim, da li ste srećna osoba jer radite samo posao koji volite i ne biste ga menjali?


Jako se radujem povratku u Beograd zajedno sa svojim bendom. U Beogradu smo uvijek lijepo dočekani, sa opuštenom vibrom i puno dobre energije. Osim toga, karte za koncert su doslovce ‘planule’ tako da mislim da je osjećaj obostran. Jako volim svoj posao, pogotovo zadnjih par godina otkako sam se i autorski ostvarila, jer nema boljeg osjećaja za mene nego pretočiti sve što mi se događa u životu u glazbu, kreativu i onda još doživjeti spoj i povezivanje sa ljudima koji to slušaju. 

Da li ste mogli zamisliti i u najvećoj fantaziji ili košmaru da se može desiti jedan virus koji napada čovečanstvo i blokira život na skoro dve godine? Kako ste se vi prvi put osetili kada je nastupila izolacija, policijski čas, karantin? Ima li nade i spasa iz svega ovoga i koji je bio vaš smiraj i opuštanje u ovom periodu?


A tko je razmišljao o tome, ne znam.. Ni virus ni potresi koji su zadesili Zagreb u onoj prvoj karanteni nije bio nešto što mi je ikad palo na pamet i mislim da smo svi ostali zatečeni razmjerom štete koja je nastala zbog svog tog kaosa. Jedina dobra stvar za mene je bila podrška koju sam kroz volontiranje i psihoterapijski rad davala drugima, ali na taj način je uzimala i za sebe. Ne znam kad će sve skupa završiti i hoće li ikad do kraja biti gotovo u tom smislu riječi, ali trudim se nastavljati dalje sa svojim životom, prilagodjavati se koliko mogu.
Najljepše mi je u prirodi, uz more, to je moj mir.


ŽELJA MI JE BILA DA IZMIJEŠAM ŽANROVE I ODEM U MINI GLAZBENI IZLET


Opet, mnogi muzičari širom regiona su bili jako vredni i produktivni u svoja 4 zida i stvarali su nove singlove, spotove, albume, kao i vi. Zadovoljni ste pesmom „Kad mislim na to“? Da li je izlaz muzičarima bio upravo u stvaranju, kada vam je teško bez koncerata uživo?


Morali smo se svi prilagoditi, što drugo da radimo. Nije baš ni neka idealna atmosfera za stvaranje nove glazbe, kad je sve ovako teško, nedostaje spontanosti, prirodnosti, slobode. Ali, mi smo dovršili naše projekte koje smo započeli prije korone, a to je prvenstveno EP projekta “BETI” za koji smo do sad izdali dva uspješna singla, pjesmu “Slobodna” i “Vili”, a kroz tjedan dana nam izlazi i treći singl “Bez ljubavi”, prava disco melankolija uz odličan spot koji je radio moj brat Filip Dizdar. Osim toga, ove godine je izašla i spomenuta “Kad mislim na to”, pjesma koja najavljuje i moj samostalni EP koji trenutno dovršavamo u studiju.

Koncerata je ovu godinu čak i bilo, i mi smo se lijepo kroz ovo ljeto podsjetili kako nam je dobro na pozornici, pa se nadam da ćemo tako i nastaviti sa ovim koncertom u Beogradu, ali i nekim drugim, koji nas još očekuju do kraja godine.

Kada možemo očekivati novi materijal, odnosno EP koji spremate nakon realizacije singlova upravo tokom pandemije? Da li nekad želite menjati ili mešati žanrove, od pop muzike ka rokenrolu ili džezu? Recite nam više o projektu „BETI“ gde ste sa muzičarima iz grupe „Mayales“ objavili pesme “Slobodna” i “Vili”.


EP za BETI izaći će najkasnije na proljeće (2022). Sve je zapravo gotovo i čekamo najbolji trenutak za lansiranje. Inače, BETI je spoj sa dečkima iz “Mayales”-a, Lukom Gecekom i Vladom Mirčetomi cijela ideja je i bila da radimo nešto malo drugačije od naših samostalnih projekata, da izmiješamo žanrove i odemo u neki mini glazbeni izlet.
Ima elemenata rock’n’rolla, psihodelije i elektronike, ponosna sam na naš mali projekt.UVEK SAM OKRENUTA KA SADAŠNJOSTI I EVENTUALNO NEKOJ SKORIJOJ BUDUĆNOSTI


Vi ste dakle veoma produktivni u poslednje vreme sa novim kompozicijama? Volite da ste stalno uposleni?


Da, tako je, volim biti u pokretu i volim svoj posao, ali ne da sam stalno i jedino u njemu. Ništa ne volim ‘stalno’. Važan mi je balans i sloboda, odmak i mir, jer tako sam onda najkreativnija.
Početkom 2022. godine će izaći još nešto drugačije od onog što samostalno radim, a radi se o suradnji sa članom (elektro pop) grupe “Nipplepeople”, tako da, bit će pjesama, albuma, iznenadjenja.Da li vam je brzo proletelo skoro dve decenije karijere kada pogledate iza sebe od hita“Ne daj“ (2004)? Postoji li nešto što biste menjali, postigli drugačije, više ili ste zadovoljni u potpunosti sa postignutim? Koji su vam naredni izazovi?


Nekad se čini brzo, nekad sporo, dobro je sve tako kako je. Ako me pitate da li bi mijenjala, nešto sigurno bi, ali nikad o tome ne razmišljam. Okrenuta sam prema sadašnjosti i eventualno nekoj skoroj budućnosti. Osjećam da sam na mjestu na kojem trebam biti i tako je najbolje.

Izazovi su i dalje preživjeti ovu pandemiju i sačuvati zdrav razum i dobar osjećaj. 

TEŠKO DA MOGU PONOVITI SNIMANJE LIVE ALBUMA, BIO JE TO STVARNO VELIKI IZAZOV


Afirmaciju ste stekli preko jednog od poznatih TV šou talent programa. Smatrate li da i danas takav vid entertainment-a na televiziji može pomoći mladima da se probijaju u svetu umetnosti, posebno muzike? Ima li i mana i prednosti takve vrste promocije, jer nekima je i to na umiven način vrsta rijaliti sadržaja usmeren ka karijerama kandidata?


Ne znam što bih vam rekla. Mislim da je već davno vrijeme za neke nove formate, ali što ja znam.. Ne gledam televiziju niti previše pratim što se danas dogadja u tom svijetu tako da možda i nisam prava osoba za odgovorit na ovo pitanje.


Osim studijskih albuma, imate i živi CD „ZKM Live“ (2012), sa koncerta u Zagrebačkom kazalištu mladih. Sviđa vam se da realizujete live albume i da li biste ponovili? Možda vam se to desi upravo u Beogradu na veoma atraktivnom prostoru koji nudi BitefArtCafe?


To je bio stvarno veliki projekt i izazov sa ogromnom organizacijom na kojoj se radilo mjesecima i ne znam da li se baš može ponoviti. Možda za par godina bude prostora za neku novu takvu priču, ali za sad ne. U Beogradu ćemo uživati samo mi koji se nadjemo 26. novembra u Bitefu.Ivan Makragić


TANJUG / Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here