Hrvatska pevačica Vanna (5. & 6. oktobra u Beogradu – BitefArtCafe): Dolaziću vam sve češće u Srbiju na solo koncerte

“Ja sam ja, vi ste vi. Ako smo se prepoznali, nemamo teret. A da sam iz bivše Jugoslavije stigla kao zvezda koju znaju od pre, rekli bi da vučem neke kofere. Ma ne vučemo mi ništa. Najvažnije da ste me prepoznali, da je meni sa vama lepo. Čist račun, duga ljubav. Tako da, biološki gledano, mogla sam se pojaviti samo tad kad sam bila devojčica”, pojasnila je hrvatska pop zvezda, koja od raspada sa E.T. bendom ima veoma zapaženu i uspešnu solo karijeru.

0
Reklama“Ja sam ja, vi ste vi. Ako smo se prepoznali, nemamo teret. A da sam iz bivše Jugoslavije stigla kao zvezda koju znaju od pre, rekli bi da vučem neke kofere. Ma ne vučemo mi ništa. Najvažnije da ste me prepoznali, da je meni sa vama lepo. Čist račun, duga ljubav. Tako da, biološki gledano, mogla sam se pojaviti samo tad kad sam bila devojčica”,
pojasnila je hrvatska pop zvezda, koja od raspada sa E.T. bendom ima veoma zapaženu i uspešnu solo karijeru.

BEOGRAD, 20. septembra: Hrvatska i regionalna muzičarka Vanna, čije je pravo ime Ivana Ranilović Vrdoljak, održaće dva koncerta 5. i 6. oktobra na sceni kluba BitefArtCafe u Beogradu, a specijalno za Tanjug – magazin Music Pocket je izjavila da će od sada sve češće dolaziti u Srbiju na solo koncerte.


 Podsetimo, Vanna je nakon tri decenije karijere prvi samostalan koncert u Srbiji imala u oktobru 2022, upravo u BitefArtCafe-u, što je bio pravi trijumf za nju i oduševljenu publiku.


 “Kako je naš prvi koncert bio tako lep, onda smo se dogovorili da ćemo raditi još u Beogradu, priželjkivala sam da ponovimo taj uspeh. Beograd mi je pružio jedan od najlepših prijema na koncertu u poslednje vreme, to najbolje znaju ljudi koji su posetili moj koncert i videli su da mi je malo nedostajalo da zaplačem. Ipak, rekla sam sebi, daj, daj, saberi se, ipak imaš 100 godina”, kaže u šali Vanna, spremna za novo osvajanje prestonice Srbije.Onda je razmišljala na tu temu da će doći opet i eto stekli su se uslovi da gostuje ubrzo nakon godinu dana.


 “Doći ćemo i u Novi Sad, biće nas tu kod vas češće. Istina, svesna sam ja da se nisam posvećivala dovoljno ovom tržištu. Imam uključene senzore, sve to znam. Neki će možda reći – “Eh, sad si nam došla”. Ali, mogu reći da sam upravo sada u najboljoj fazi, verujte mi”, obećava popularna Hrvatska pevačica koja u svojoj zemlji puni velike prostore poput Arene.


 Vanna je objasnila “nepovoljne okolnosti” koje su uticale na to ranije da ne može previše da putuje po regionu, kada je postala majka.

 Ta radost u privatnom životu sa četvoro male dece, usporila je neko vreme njenu koncertnu karijeru van rodne Hrvatske, jer je sa mužem, kao odgovorna osoba, želela da se posveti roditeljstvu u potpunosti.

“Gledala sam na to pomalo konformistički, da sve što je neophodno u vezi karijere radim što bliže. Ovde u Srbiju je ipak potrebno doći, doputovati, provesti neko vreme sa organizatorima, medijima, promovisati koncerte, a možda sam i mogla da razmišljam drugačije, da sebi priuštim da mi neko drugi čuva klince”, razmišlja pop dens umetnica, čiji je hit “Tek je 12 sati” sa “E.T.” bendom raspametio celu bivšu Jugoslaviju pre 30 godina.


 Onda je Vanna stalno odlagala prvi susret sa Beogradom, govorila je sebi da će doći dogodine, onda odgodila za sledeću godinu, zatim i tada pomislila kako nema dobru pesmu da bi dolazila, i tako se prolongiralo da bilo koje godišnje doba u godini nije bilo pogodno za njen dolazak.


 Prošle su godine i decenije, i na neki način Vanna želi sada da nadoknadi toliko odsustvo.

Zanimljivo je da je “E.T.” band nastao u veoma nezgodno vreme 1992. godine kada Jugoslavija uveliko nestaje sa tim ratovima sa prostora bivših republika.


Medjutim, Vanna smatra da to za njenu karijeru nije toliko nepovoljno, jer “moj tajming je takav, nisam mogla nikako ranije da počinjem karijeru, i tada sam bila baš mlada”.


 Vanna je ocenila da joj prija što se sreće sa svojom publikom u Srbiji bez svojevrsnog oreola da je ona neka “jugoslovenska zvezda”.


 “Ja sam ja, vi ste vi. Ako smo se prepoznali, nemamo teret. A da sam iz bivše Jugoslavije stigla kao zvezda koju znaju od pre, rekli bi da vučem neke kofere. Ma ne vučemo mi ništa. Najvažnije da ste me prepoznali, da je meni sa vama lepo. Čist račun, duga ljubav. Tako da, biološki gledano, mogla sam se pojaviti samo tad kad sam bila devojčica”, pojasnila je hrvatska pop zvezda, koja od raspada sa E.T. bendom ima veoma zapaženu i uspešnu solo karijeru. Pevačica je dodala da je počela karijeru jako rano, a da je primetila da danas mnogi misle da su mladi sa 33 godine, dok “ja sam u tim godinama već imala stan i dvoje dece”.


 Neki kažu da život počinje u 30. godini, a Vanna se nadovezuje “i 50-te godine su nove 30-te”.

 Vanna je na neki način bila “prisutna” na ovim prostorima., jer je saradjivala sa srpskim pop rok bendom “Neverne bebe” na duet pesmi “Samo za tvoje oči” na albumu “Praštam” (2012).


 Na njihovom najvećem solo koncertu do sada u Beogradskoj areni decembra 2013, Vanna je trebalo da gostuje upravo na toj numeri, ali se u poslednji čas razbolela, te nije mogla da stigne na dogovoreni izlazak na scenu. To je bila prilika da Vanna prvi put peva uživo u Beogradu.
“Bila je to neka čudna sudbina, uplivavanje, nije nam se dalo. Planirala sam da dodjem, sve je to bilo bez kontinuiteta. Imali smo neka gostovanja kod vas na televizijama, pevali smo u studiju, promovisali pesmu. Ali dobro, nekome se potrefi da uspe ovde sa 26 godina, a nekome i malo kasnije”, sa osmehom kaže Vanna.


Takodje sa ženskim bendom – tada kvartetom, sada trijom “The Frajle” iz Novog Sada, Vanna je saradjivala u dva navrata:  snimila je njihovu obradu svoje pesme „Ako je vrijedilo išta“, da bi im kasnije napisala hit „Ne idi“.


Iako se to možda logički očekuje, “The Frajle” i “Neverne bebe” neće Vanni biti gosti na koncertima 5. i 6. oktobra, mada je raduje ta pomisao, ali kaže da nije izvodljivo da na manjoj sceni svi stanu, i sa oba sastava bi volela da ponovo kreativno saradjuje na dobrim pesmama.  


 BitefArtCafe je veoma otvoren u poslednje vreme za regionalnu – hrvatsku scenu: u petak veče je solo koncert imao čest gost Srbije – pop pevač Neno Belan i sastav “Fiumens”, prošle godine u oktobru je gostovao pop rok bend “Vatra”, redovni su Ida Prester, “Detour”, stalno nam je dolazio nažalost pokojni Massimo.

Tokom oktobra i do kraja godine u Beograd na drugim pozornicama dolaze i “Atomsko sklonište”, Mile Kekin, Goran Karan, Gibonni, dakle hrvatski muzičari su ovde omiljeni.


 

“Prija mi da smo toliko povezani i da se razmenjujemo. Da samo znate koliko su mladi srpski muzičari popularni kod nas u Hrvatskoj. Uspevam da pratim savremenu muzičku scenu Srbije, jer me ćerka obaveštava ko je aktuelan. Pokazuje mi šta je vredno slušanja. Onda imamo jedno tematsko veče – mlade cure. Tako sam slušala Saru Jo, i onda sam morala da gledam sve njene spotove, preslušavam čitav album”, opisala je Vanna i dodala da je tako upoznala i rep – trep scenu – Rasta, Voyage, i slični.


Za “Buč Kesidi” koji su osvajali Zagreb više puta 2021, i ove godine stadion “Šalata”, Vanna kaže da je čula, ali nije imala prilike da ih vidi uživo. Pevačicu raduje što su momci iz “Buč Kesidi” u sličnoj žanrovskoj odednici elektro pop, tako da se raduje da ih nekada sluša na sceni.


 Tokom karijere Vanna je imala neverovatnu hiper-produktivnost nastupa na takmičarskim festivalima pop muzike u Hrvatskoj: Zadar (1999, 2000, 2001 – pobedničke pesme), Zagreb (1999, 2014, Grand Prix 2018), „Dora“ u Opatiji (2000, 2001),  „Melodije Jadrana“, Split (2000, 2002), Hrvatski radijski festival (2004, 2007, 2009), „Runjićeve večeri“, Split (2009), „Dalmatinska šansona“, Šibenik (2011), „Susret“ (Veče italijanske kancone, 2011), Splitski festival  (2018), „Aurea fest“, Požega (2018).


Na sve to, predstavljala je Hrvatsku na izboru za Pesmu Evrovizije 2001 sa pesmom „Strings of My Heart“, i zauzela 10. mesto.

 “Za mene je to bilo pa prošlo vreme, daleko iza mene. Znate kako, kada počinjete karijeru, morate se pojaviti svugde. Ako odem u Zadar, što se ne bi pojavila u Splitu, što ne bi i u Zagrebu, Opatiji. Bila sam svuda i tako sam zatvorila krug. Ne mislim da se muzika treba stalno promovisati kroz festivale. Bilo je to drugo vreme kada su festivali bili pokazatelji ko vredi u muzici”, ocenila je Vanna i dodala da je to bilo korisno za muzičare da im festivali promovišu nove pesme kao odličan PR, da oni ne moraju sami da to rade.


 Nedavno je ovog leta na “CMC Festivalu” pop muzike u gradu Vodice na Hrvatskom primorju, Vanna učestvovala u revijalnom delu programa, ali bez takmičenja, da ostane dosledna sebi.


Imala je takmičarski karakter u to doba kada je bila mladja, tako da se bavila i sportom ranije, privlačilo je nadmetanje i sve što ono nosi, mogla bi, kako kaže, satima da govori samo o sportu.Vanna sprema novi studijski album i već su se izdvojile pop balade „Navika“ i „Kriva nota“. 


 Mnogim muzičarima bude teško i kompleksno da nakon jednog uspešnog benda krenu u solo karijeru, kako je Vanna uradila posle “Electro Team”-a.


U suštini jeste bilo teško, mada opet i nije toliko. Istina, kasnije sam shvatila šta je to teret uspešnog benda. Ume to da bude veliki teret, jer je “E.T.” nizao stalno hit za hitom, i mi smo se raspali nakon prve prepreke. Doživeli smo prvi brodolom, i to je bio kraj”, priča ona za Tanjug & Music Pocket.


 Diskografiju sa „E. T.“ bendom joj čine četiri albuma – “Electro Team” (1992), “Second to None” (1994), “Ja ti priznajem” (1995) i „Anno Domini“ (1996).


Hrvatska pop muzičarka je nakon razlaza sa „Electro Team“ bendom objavila solo albume – „I to sam ja“ (1997), „Ispod istog neba“ (1998), „24 sata“ (2000), „Hrabra kao prije“ (2003), „Ledeno doba“ (2007), „Sjaj“ (2010),  “Ispuni mi želju” (2016), „Izmiješane boje“ (2019).

Osim studijskih, Vanna je objavila i razne kompilacije, live izdanja – “Vanna remixes” (1999), “Vana u Lisinskom” (2001), “Vana s prijateljima u Lisinskom” (2005).


 Govorili su joj drugi dok je pevala u E.T. bendu da njen glas zaslužuje mnogo više od dens sastava, da joj raspon vokala to omogućava.  


Istina, njen glas vuče ka drugim žanrovima – džez, bluz, soul ili spajanje – džez pop.


Ipak, ja sam sa tim rasla. Prijalo mi je da budem deo te priče. I onda sam krenula solo, a moju prvu pesmu je napisao niko drugi do – Gibonni. Od toga nema bolje. Naš zajednički duet “Ja ću budna sanjati”. Odjednom kad sam ostala bez benda, rekli su mi “ti si sada jedna od mnogih solo pevačica, a ono je bio “E.T.”. Trebalo mi je jako puno vremena da dodjem na taj nivo uspešnog benda”, zaključila je za Tanjug i online magazin Music Pocket – pevačica Ivana Ranilović Vrdoljak, popularna Vanna.Festivali u karijeri Vanne:

 Zadar:

“Daj mi jedan dobar razlog”, pobednička pesma (1999)

“Pomozi mi sad” (duet sa Zoranom Jelenkovićem), pobednička pesma (2000)

“Više nisi moj”, pobednička pesma (2001)

“Kao da me nema” (2003)

Zagreb:

“Ako to je najbolje što znaš” (1999)
“Kada prijatelja gubim” (2014)

“Najbolji ljudi” – Grand Prix (2018)


  Dora, Opatija:
 “Kao rijeka” –  drugo mesto (2000)
  “Strune ljubavi” – pobednička pesma (2001)

Melodije Jadrana, Split:

Ako je vrijedilo išta” (2000)
 “Živi kako znaš” (2002)

Hrvatski radijski festival:

 “Napokon”(2004)
  “Ledeno doba” (2007)
   “Tiha snaga” (2009)


Runjićeve večeri, Split:

“Od jubavi sam duša ranjena” (2009)


 Dalmatinska šansona, Šibenik:

 “Ako me voliš” – treća nagrada stručnog žirija (2011)

  “Susret” (Veče italijanske kancone) – 2011


Split:

“Gdje počinje kraj” – druga nagrada stručnog žirija (2018)

Aurea fest, Požega:

“Podravina moja spi”  (2018)Ivan Makragić
TANJUG * Music PocketReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here