Hronike EXIT-a (Vol. 3): Australijska rep muzičarka Igi Azaleja priredila sinoć (07.07.) provokativan koncert spektakl

Forma često ume da trijumfuje nad suštinom

0
Reklama


Forma često ume da trijumfuje nad suštinom

NOVI SAD, 8. jula (Tanjug) – Slavna australijska rep muzičarka Igi Azaleja (Iggy Azalea) napravila je pravi spektakl i multimedijalni muzički šou sinoć (07.07.) na otvaranju 22. Exit festivala u Novom Sadu na Glavnoj bini – Main Stage.

 Koncert je atraktivna dama započela sa svojim hitom “Work” – inače debi singlom, uz enormno oduševljenje publike, pretežno tinejdžera i pripadnica lepšeg pola, što i jeste njena osnovna ciljna grupa.


 Prema procenama organizatora, oko 42 000 ljudi je pratilo njen koncert na Main Stage-u, koji je usledio nakon spektakularnog dugog vatrometa i otvaranja Exita, ali i koncerta popularne regionalne zvezde Senidah iz Slovenije, čiji je muzički pravac trep negde u sličnom maniru kao Igi Azaleja.


“Dobro veče, ljudi. Verujem da svako od vas ima neke probleme, brige, nedaće, kao i ja, kao svi na svetu. Ali, večeras me baš briga za sve to i vaše nevolje, jer ste ovde došli iz jednog razloga, a to je da se dobro zabavite! Zato neću da čujem da nešto brinete, već hoću da vas vidim kako uživate sa mnom, da se lepo zabavite, i ništa dalje”, puna uzbudjenja Igi Azaleja je poručila publici šta da očekuje od nastupa, samo hedonizam.

Foto – Marko Ristić – EXIT 2022Tako su njeni fanovi iz celog sveta, jer je bilo zaista jako puno stranaca, pratili dva uzastopna nastupa provokativnih muzičarki koji na različitim stranama sveta stvaraju relativno sličnu muziku u nekim segmentima.

 Multitalentovana reperka u protekloj deceniji se probila kao jedno od najvažnijih imena globalno najpopularnijeg muzičkog pravca, koji se ukomponovao i sa hip hop žanrom.

 Usledili su hitovi “Sally Walker”, “Spend It”, “Team”, a naravno Azaleja nije bila sama na sceni, već je imala četiri atraktivne plesačice koje su napravile vizuelni šou visokih napona.
 Sve vreme je Azaleja insistirala na provokativnom nastupu da zadivi masu pred sobom, tako da je radila poznato „tverkovanje“ da izmami uzdahe muške publike, i ta seksualna konotacija je non stop bila u prvom planu.


 Zanimljivo je da iza ove muzičke senzacije i atrakcije na društvenim mrežama stoji više od 35 miliona ljudi, kao i najveća muzička imena sa kojima je sarađivala – Britni Spirs, Dženifer Lopez i Ariana Grande.Pravo ime australijske provokativne devojke je Ametist Amelia Keli, ima za sobom muzičku karijeru od tek 10 godina, a umetničko i
ime Igi Azaleja je uzela da bi se bavila muzikom, zato se preselila u SAD iz rodne Australije, već sa 16 leta.


 Tokom koncerta sinoć na velikom video bimu su se smenjivale njene slike i video radovi, a ona je priredila vrhunski plesačko-muzički šou kako se radi inače u Holivudu i muzičkoj industriji sa one strane okeana.


 Set lista je bila ispunjena pesmama koje publika želi da čuje i prati, tako da su devojke, devojčice i momci u masi znali gotovo sve reči tih hitova, uz to su imali kompletan doživljaj uz vizuelno-audio grandiozni program.
 
U junu 2014. njeni singlovi „Fancy“ i „Problems“ došli su do prva dva mesta Billboardovih Hot 100, čime je izjednačila rekord koji su držali antologijske legende “The Beatles”, na što je duhovito odgovorila: „Radije bih bila The Rolling Stones“.
Njene pesme i muzički spotovi „Pussy“ and „Two Times“ na YouTube platformi dostigli su vrtoglavu gledanost.

Azaleja je na koncertu napravila presek karijere kroz svoje albume “Ignorant Art” (2011), “The New Classic” (2014), “In My Defense” (2019) i noviji – “The End of an Era” (2021) i na Exitu je otpevala čak 20 numera kroz skoro 80 minuta dinamične svirke.


 Nizala je numere “Black Widow”, “Impossible Is Nothing”, “Started”, “Goddess”, “Peach Body”, “Kream”, a visoka produkcija svih Exit koncerata podrazumeva više video bimova koji direktno snimaju dešavanja na Main Stage-u, i na taj način publika iz daljih redova svoju miljenicu mogla je gledati na gigantskom platnu.


Izvođenje svake pesme, rep hip hop muzičarka je morala da predstavi kroz “tverkovanje”, koje je demonstrirala u grupi sa svojim devojkama na pozornici, i uz to je često ubacivala pomalo vulgarne trenutke erotične prirode, da ostavi nezaboravan utisak skandal majstora i time privuče pažnju mase oba pola.
Slične šou spektakle u Beogradskoj Areni su u protekloj deceniji priredile svetske zvezde Madonna, Bijonse, Šakira, Ališa Kiz i Dženifer Lopez, ali ipak sa više stila i ukusa, bez takve provokacije i erotičnih – grešnih insinuacija.


 Publika je uživala uz veliki broj pesama “Is That Right”, “Sex on the Beach”, “Just Wanna”, “Don’t Need Y’all”, “Woke Up (Diamonds)”.


 Popularna reperka se odvažila da u svom maniru i aranžmanu obradi numere navedenih koleginica sa kojima je saradjivala – “Booty” (original hit od Dženifer Lopez), “Problem” (rimejk pesme Ariane Grande) i “Pretty Girls” prema Britni Spirs.


 Pred kraj koncerta Azaleja je izvela i obradu “No Mediocre” od repera T. I. (pravo ime Kliford Džejms Haris Džunior), kao i velike hitove “Nights Like This” i posebno trjumfalni – “Fancy”.


 I dalje je svaka pesma bila propraćena veoma vrelim provokativnim scenama, i time je Azaleja obeležila prvo veče Exit festivala na Main Stage pozornici.

Koliko god zanimljivo pevala, ipak je ovde forma odnela ponovo pobedu nad suštinom.

Ivan Makragić

TANJUG – Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here