Hronike Beer festa, Dan 2, Vol. 1 (19.08.) – Massimo Savić: Kreiranje repertoara za koncert je kao pisanje scenarija za film

Prvu polovinu druge noći Beer festa obeležili Massimo i Deca loših muzičara

0
Reklama

BEOGRAD, 20. avgust (Tanjug) – Domaći rok bend „Deca loših muzičara“ i hrvatski pop muzičarMassimo Savić sinoć (19.08.) su održali nastupe drugog dana 19. Beer festa na beogradskom Ušću.

Massimo specijalno za agenciju Tanjug / Music Pocket portal je izjavio kako je navikao da u Beogradu ima duge samostalne koncerte, te da je ove noći planiran ipak kraći program od sat vremena, te da je izazov naprraviti set listu za ovakav format.

Repertoar za koncert je najteže napraviti, ne samo za festival Beer fest, već i inače za samostalne velike koncerte. Kreirati set listu pesama za mene je kao pisanje scenarija za film. Mora tu da ima sve: početak, razradu, zaplet, rasplet“, ocenio je Massimo za Tanjug / Music Pocket.


Naravno, kada neki ostvareni muzički umetnik kao Massimo ima toliko hitova kao vodja ranijeg art rok sastava „Dorijan Grej“ (nazvan prema kultnom romanu „Slika Dorijana Greja“ Oskara Vajlda) i u veoma uspešnoj solo karijeri, teško je sastaviti listu da svi budu zadovoljni.


Zapravo, jako volim ove koncerte, traju samo sat vremena i to jeste kratko, ali pružaju izazov, jer na ovakvom festivalu onda ubacim više brzih pesama koji povuku na rokenrol i onda tek ima i neka sentiš numera“, otkrio je Massimo.

Pre više od 15 godina, Massimo se vratio posle duže pauze u kulturni život Beograda i Srbije prvo rasprodatim koncertima u tadašnjemDomu sindikata, da bi ubrzo prešao u veći prostor Sava centar i lanac klubova BitefArtCafe (Summer Stage na Kalemegdanu i Zimski Bitef na Paliluli) u kojima je nastupao redovno i tokom pandemije korona virusa (2020 – 2022).

Prošle godine u septembru prvi put je imao veoma uspešan koncert na Stadionu Tašmajdan kao novi prostor koji je delimično osvojio.

Deluje da je veoma lako osvojio i srpsku publiku sa toliko uvek unapred rasprodatih nastupa, i ta ljubav, povezanost, energija, hemija se neguje i održava godinama.

„Jeste možda bilo lako osvajati, jer ipak svi govorimo istim jezikom, nije nam potreban prevod. Svi smo ranije bili jedna ista velika zemlja. Beograd je bio i moj glavni grad tada, a opet bio sam kod vas poznat i ’80-ih godina. Sada je to glavni grad jedne druge zemlje koju veoma volim. Danas sam ovde, sutra u Hrvatskoj, prekosutra u Ljubljani, onda dalje u Makedoniji, dakle za mene je to i dalje sliccno kao nekada“, zaključio je Massimo za agenciju Tanjug i portal Music Pocket.Onda je u daljem susretu sa medijima dodao da kako nije prvi put na Beer festu, smatra da je ova muzička manifestacija izuzetno velika, po njegovim rečima to je prava mašinerija, industrija, te da se on oseća kao sasvim mali u odnosu na kompletnu produkciju takvih događaja.

Nakon susreta sa medijima, Massimo je održao efektan nastup od punih sat vremena i počeo je sa hitom „Nama se nikud ne žuri“, hit duet sa pop rok grupom „Vatra“ (frontmen pevač i tekstopisac Ivan Dečak), i otpevao noviju numeru „Mali krug velikih ljudi“ takodje u saradnji sa tim istim hrvatskim bendom.Dobro veče, Beograde i Beer fest! Da li se čujemo? Da li smo dobro? Nisam vas dobro čuo, jesmo li dobro? (publika mu je glasnije pozitivno odgovorila) E, sad mi je drago”, pričao je Massimo.

Massimo je poželeo nesudjenoj dragoj „Sretan put“, bio zatečen u zaista sjajnoj numeri baladi „Odjednom ti“, i pružiosrećnoj publici antologijski „Sjaj u tami“.

 Sa albuma „Vještina“ pop pevač je iznedrio ove magičnenoći kompoziciju „Gracija“ (obrada hita hrvatske grupe „Azra“ i lidera Branimira DžonijaŠtulića) i „Zamisli život u ritmu muzike za ples“ (Massimova verzija, rimejk grupe „Film“ i Jure Stublića).

Nakratko je Massimo romantično i muzički otputovao u „Indiju“, a uz veliku euforiju iskrenih ljubitelja njegove muzike podario kultne kompozicije kroz jedan koloplet vezanih pesama – „Stranac u noći“, „Benzina“, „Samo za tvoje oči“ i „Samo jedan dan“.


Grupa DLM – Deca lošihmuzičara je pre Massima napravila zanimljivu rok atmosferu sa hitovima „Vlade Divac“, „Dezodorans“, „Dobar dan“ ili „Ljubav“ iz predstave „Virus“ (1998) SinišeKovačevića, sa kojom su i započeli koncert od 60 minuta tačno na vreme (20.30h).

Sastav neobičnog naziva “Deca loših muzičara” ili „DLM“ je muzička fank rok grupa iz Beograda, sa raznim promenama članova sastava, te su pomalo izgubili pravi kontinuitet u karijeri.

Pevač grupe je od osnivanja sve do 2005. godine bio Aleksandar Siljanović – Silja, i onda dolazi do iznenadnog rastanka, da bi nakon njega tu ulogu preuzeo glumac Ivan Jevtović, koji je saradnju sa grupom počeo upravo na spomenutoj hit pesmi “Ljubav”, jer je i tumačio glavnu ulogu u toj predstavi “Virus”. Jevtović je u grupi ostao deset godina (do marta 2015), a onda 3. maja 2015. je sa DLM prvi put nastupio Nenad Petrović, koji je pevač benda i danas, tako da je sinoć on bio glavni na bini i stvorio jednu pravu rokenrol žurku sa otkačenim i simpatičnim tekstovima njihovih hitova.DLM se poslednjih godina dosta aktivirao, tako da nastupaju na raznim festivalima, manifestacijama poo celoj Srbiji, a imaju i solo koncerte po Beogradu, kao u rok klubu Fest u Zemunu.


Grupa je nastala još 1988. godine, i dve sezone kasnije, pobedili su 1990. na poslednjem održanom Omladinskom festivalu u Subotici sa hit pesmom „Doživotno osuđen na ljubav“ koja je kasnije objavljena na ploči sa festivala, što je bio tada veliki proboj u svoje vreme.

Komponovali su muziku za dve pozorišne predstave – Virus” i “Kraljević Marko” takodje u režiji i po tekstu Siniše Kovačevića, odakle se iznedrio i album „Virus“ (Metropolis Records, 1998) – instrumentalna muzika iz tih projekata i dve nove pesme.

Na koncertu DLM sa pevačem Petrovićem stvorio je sinoć efektan presek pesama neuobičajenog žanra, fanki, rok, pop rok usmerenja, sa svojih studijskih albuma –„Dobardan!“ (1992), „Prolećni dan“ (1995), „… Gde cveta Samsung žut“ (2005).


Nakon DLM i Massima održani su koncerti britanske elektro dens grupe „Kosheen“, hrvatskog elektro dua „Nipplepeople“ i muziccara Luke Rajića. 


Na Moto Platz bini tokom cele večeri svirale su grupe „Džepovi“, „Atomsko Sklonište“ (legendarni hrvatski rokeri iz Pule na čelu sa frontmenom Brunom Langerom) i „Penthouse Band“.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here