Hronike Arsenal festa (treći dan, Vol. 1): Violinista Nemanja Radulović obeležio početak treće noći festivala na Main Stage-u

"Beogradski sindikat" takodje oduševio publiku na Glavnoj bini

0
Reklama


„Beogradski sindikat“ takodje oduševio publiku na Glavnoj bini

KRAGUJEVAC, 01. jula – Treće veče Arsenal Festa u Kragujevcu otvorio je sinoć (30.06.) proslavljeni srpski i svetski violinista Nemanja Radulović sa svojim sastavom „Double Sens“.

 Muzički umetnik – virtuoz na violini je nastupio prvi put na ovom festivalu, i prema ranijem konceptu manifestacije, svakako pripada sasvim drugačijem žanru od većine izvodjača.

Nemanja Radulović sa svojim sastavom “Double Sens“  se nalazi na turneji povodom  promocije studijskog albuma “Roots” (Koreni), objavljen u oktobru 2022. za veliku inostranu diskografsku kuću „Warner Classics„, kada je održan i koncert u Beogradu na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine.  Naša zemlja je bila medju prvima na toj promotivnoj turneji.

Tokom celog leta on će biti veoma aktivan na koncertima u Srbiji i po regionu, a jedna od prvih stanica im je upravo Kragujevac.

Ansambl sa solistom je predstavio kompozicije sa novog albuma kao „Por una cabeza“ koja podseća na ritam tango plesa.

Usledilo je neizbežno delo „Nane coha“ iz čuvenog ruskog antologijskog filma „Cigani lete u nebo“ prema pripovetci „Makar Čudra“ Maksima Gorkog.


Tu numeru je vokalno dočarala svestrana umetnica – violinistkinja Ksenija Milošević, istaknuti član Beogradske filharmonije.

U sastavu „Double Sens“ je i njena rođena sestra Tijana Milošević, takodje violinistkinja u Beogradskoj filharmoniji, a sa Nemanjom je u ansamblu i Aleksandar Sale Sedlar, muzičar, pevač, kompozitor, aranžer, poznat i kao dirigent mnogih mjuzikl predstava i koncerata na Kolarcu.


Uvek uživam da slušam moju koleginicu Kseniju Milošević, ona je multitalentovana, osim što svira violinu, ume tako divno da peva. Poseban mi je osećaj kada sam pored nje na bini i prisustvujem tako blizu njenog glasa„, rekao je nadahnuto Radulović.

Nizali su se naslovi „Indifference“, kao i „Hommage a Aleksandar Šišić„, posveta tom velikom umetniku – violinisti.

„Rodio sam se u Srbiji, tu su moji koreni, ali isto tako živim u Francuskoj, i tamo su mi  koreni. Tako da ja zapravo živim u dve zemlje. Francuska je takođe moj dom, gde smo kao porodica otišli 1999. godine, znamo da to nije bilo neko divno vreme kod nas. Prihvatili su nas iz Francuske dobri ljudi  i veoma sam im zahvalan na toj velikoj pomoći“, istakao je Radulović sinoć nakon nekoliko odabranih kompozicija.

 Na repertoaru su se nalazile dobrim delom pesme sa albuma „Roots“, koje uspevaju da budu koktel žanrova, world music, tradicionali, kako je Nemanja najavio „spojićemo tri zemlje, otići ćemo u Indiju, kasnije i do Izraela, a onda, videćemo“.

Uvek nasmejan i maksimalno raspoložen violinista svetske karijere je predstavio i čuveni tradicional  Makedonsko devojče„, baš kao i gitarista Vlatko Stefanovski prethodno veče na Arsenal Festu, takodje na Glavnoj bini.

Film „Cigani lete u nebo“ je bio promovisan i kroz naslov „Gypsies Are Found Near Heaven„, a set lista je uključila još numera kao „King David“.


Publika je ipak želela još, tako da se Nemanja vratio i sa uživanjem izveo još jednu kompoziciju i time okončao nastup od celih sat vremena.

Naravno, to je tek uvod za druženje sa violinistom u Srbiji, jer će u kratkom periodu biti veoma koncertno aktivan kod nas.

Prvo je organizovao mentorski master klas kamp u Sremskoj Kamenici, otvoriće već sutra uveče “Ravenelius” – festival muzičke izuzetnosti u Ćupriji, imaće solo koncert na Stadionu Tašmajdan u ponedeljak, 3. jula, gostovaće na trećem izdanju Banja Luka festa na Tvrdjavi Kastel (05.07.-08.07.), na festivalu Veliko Gradište (05.07.), u Kraljevu (09.07.) i Čačku (11.07.) i uskoro u Severnoj Makedoniji. 
Na Glavnoj bini nakon violiniste koncert je održao rep i hip hop sastav “Beogradski sindikat”, sa svojim hitovima „Govedina“, „Balada disidenta“, „Sistem te laže“, „Svedok“, i mnogim drugim numerama koje je publika tokom sat i po sve vreme horski pevala sa ovim momcima, sa njihovim oštrim, žestokim, osvešćenim, društveno angažovanim i kritičkim tekstovima.

Poslednjih godina „Beogradski sindikat“ je često koncertno aktivan u Beogradu (Štark Arena, Hangar Luke Beograd, Stadion Tašmajdan), Novom Sadu (SPENS) i drugim većim gradovima po Srbiji.

Nakon njih na Main Stage-u će uslediti poseban projekat “SMAK plus” sastavljen od dece originalnih članova benda “SMAK” pod supervizijom čuvenog osnivača – gitariste i kompozitora Radomira Mihailovića Točka, kao i ska atrakcija iz BiH – “Dubioza kolektiv”, česti gosti u Srbiji na mnogim festivalima, solo koncertima i manifestacijama.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here