Hronike Arsenal Festa (prvi dan, Vol. 2) – Husein Hasanefendić Hus, osnivač “Parnog valjka”:  Veoma je teško bez Akija Rahimovskog 

0
Reklama

“Apsolutno nam je to još uvek upitnik kako će publika prihvatiti. Mi smo zapravo tek počeli, ovo na Arsenal festu nam je tek sedmi nastup pred publikom”

 

KRAGUJEVAC, 29. juna (Tanjug) – Regionalni pop rok bend „Parni Valjak“ otvorio je sinoć (28.06.) 13. izdanje Arsenal festa u Kragujevcu, a specijalno za Tanjug i magazin Music Pocket osnivač grupe Husein Hasanefendić Hus je istakao da je veoma teško nastaviti dalje bez originalnog pevača Akija Rahimovskog.  

Prvo veče domaćeg i medjunarodnog rok festivala, bend iz Hrvatske predstavio se prvi put sa novim pevačem Igorom Drvenkarom, na Main Stage-u, dakle premijerno bez nažalost preminulog frontmena Akija Rahimovskog, te su pružili punih sat i po vremeplova kroz karijeru dugu skoro 50 godina, budući da su osnovani 1975. u Zagrebu.  

“Istina, festivalski nastup je uvek specifičan, jer tu nije isključivo naša publika. Drugačije je sasvim na nekom našem solo koncertu. Ovde je šarena publika, a i u najboljoj situaciji je već tako da moramo pridobiti taj drugi deo ljudi. Pogotovo je to posebno sada u našoj situaciji, gde se prvi put pojavljujemo sa novim pevačem”, naglasio je za Tanjug & Music Pocket gitarista, kompozitor, tekstopisac, autor pesama, osnivač benda Husein Hasanefendić Hus.  

Muzičar je primetio da je sinoć bila takva publika da dobar deo jeste gledao, ali nije shvatao, nije znao šta gleda, jer im je neobično sada odjednom bez Rahimovskog, “u smislu da nisu reagovali, da nisu pevali naše pesme, više su plesali”.  

 “Ipak, čini mi se kao da smo lagano pridobili i taj deo, hajde da kažem neke nove ili možda tudje publike. Na kraju smo videli da su svi bili u dobrom raspoloženju, bila je lepa atmosfera, osetili smo neku dobru “vibru”. Jednostavno osetiš na bini kako te publika prihvata, to je neka fizička senzacija”, rekao je nadahnuto Hus odmah nakon svirke od punih 90 minuta, što je i malo duži festivalski nastup, budući da obično traju izmedju 60 i 75 minuta. 

Ne samo da je gostovanje išlo ka smeru celovečernjeg koncerta, desilo se nešto neobično, nimalo očekivano na festivalima, a to je da su pozvani na – bis, toga uglavnom nema na ovakvim manifestacijama. 

“Publika je dosta glasno insistirala da se vratimo, a nama je neko tamo vikao “Nema, nema”, da ne možemo izaći opet na binu. Ma, mislim se, kako nema, posebno jer ovo je nama ipak jedna drugačija situacija”, objasnio je kompozitor Hus, rodom iz Banja Luke pre skoro 70 godina, autor velikih hitova “Parnog valjka”, koje je specifičnim vokalom krasio Aki Rahimovski, a koji nas je večno napustio u januaru 2022. godine.  

Poslednjih godina i decenija, grupa je osvajala mnoge prostore po Beogradu, od manjih koncertnih sala kao što je Dom omladine (pamti se serijal akustičnih svirki), preko većih – Sava centar, do velikih mesta – Hala sportova, još većih – Stadion Tašmajdan, do najvećih – Štark Arena, u kojoj su bili više puta, poslednji veliki koncert im je bio krajem 2019. godine.  

Ipak, sada sa novim pevačem, možda bi želeli da osvajaju neke nove prostore.   

 “Mi smo sada počeli u Hrvatskoj i Sloveniji sa klubovima, takve intimnije nastupe imamo. U Zagrebu nas očekuje u oktobru koncert u Tvornici kulture. Iako ona prima 2000 ljudi, smatra se da je klub, u našim okvirima. Tako da bih ja lično voleo da to dalje budu klubovi, onako za 500 ljudi. Zapravo voleo bih čitavu regiju da prodjemo sa koncertima u klubovima”, otkrio je Tanjugu svoju želju Hus, te se podsetio serije svirki u Domu omladine Beograda pre više od 10 godina.  

Tada kod vas u beogradskom Domu omladine bilo je specifično, samo za fan bazu, dakle isključivo prave fanove, i kao promocija tadašnjeg novog albuma. Na taj način smo videli koncepciju te promocije u Beogradu. Imali smo i pet koncerata u Sava centru, a kada smo slavili 40 godina postojanja, jedan akustični koncert smo održali u Sava centru, a onda drugi dan smo išli u Halu sportova baš za naš rodjendan, jer smo upravo na tom mestu prvi put nastupali u Beogradu”, rekao je Hus, te dodao da bi voleo da istražuje nove prostore po prestonici Srbije i drugim bivšim jugoslovenskim republikama, samo da ta mesta ne dele i nastupi folk muzičara, to ga nikako ne zanima.  

Razni svetski rok bendovi kao što su antologijski “The Doors” ili “Nirvana”, odlučili su odmah da prestanu da postoje nakon tragičnih odlazaka njihovih lidera – pevača Džima Morisona, ili Kurta Kobejna. Opet, ima i grupa kao “INXS” i “Queen” koji su prestali da postoje nakon smrti Majkla Hačinsa, odnosno Fredija Merkjurija, ali su se kasnije odlučili da ipak pokušaju, te su snimali dalje albume sa novim pevačima.  

“Ipak, ti veliki bendovi nisu to učinili nakon 47 godina karijere kao mi. Mora se priznati da smo mi jedinstveni po tom pitanju”, ocenio je Hus, i pozvao se na svoj stav koji je izrekao i tokom koncerta sinoć, da jednostavno iako je mnogo teško bez Akija Rahimovskog, život mora da ide dalje, samim tim i njihova muzika. 

Veliki hitovi “Parnog valjka” kao “Jesen u meni”, “Zastave”, “Dodji” (koji je svojevremeno obradio takodje nedavno pokojni Massimo Savić), “Sve još miriše na nju”, “Uhvati ritam”, “Ljubav”, “Ostani sa njim”, “Ljubavna”, “Prokleta nedelja”, “Moja je pjesma lagana”, “Ugasi me”, svakako zvuče drugačije sa novim mladim pevačem Igorom Drvenkarom.  

Sa novim singlom „Moja glava, moja pravila“ i pratećim muzičkim video spotom, članovi hrvatskog pop rok sastava su potvrdili nastavak aktivnosti i na taj način predstavili novog vokala.  


Stvaralaštvo im se nastavlja, Hus piše nove kompozicije, a opet, sigurno da postoji bojazan kako će nakon skoro pet decenija, publika sada upoznavati i vezivati se za novog pevača.  

 Sa regionalnim grupama kao “Divlje jagode”, “Bijelo dugme”, “Generacija 5”, publika je navikla da se vokali menjaju, ali “Parni valjak” je imao isto lice frontmena celu karijeru.  

Apsolutno nam je to još uvek upitnik kako će publika prihvatiti. Mi smo zapravo tek počeli, ovo na Arsenal festu nam je tek sedmi nastup pred publikom. Imali smo više sati uvežbavanja, ali to je druga priča. Ovo je sve jedinstveno kod nas. Iskreno, ne znam šta nas čeka. Ono što je zaista važno je da publika prepozna uživo Igora da je dobra duša. On peva na svoj način i to veoma dobro radi. Ima jako puno prostora za napredovanje”, naglasio je Hus. 

On je ocenio da Igora veoma dobro prihvata publika na koncertima što se uverio i sinoć na Arsenal festu u Kragujevcu, i na drugim nastupima po regionu. 

 Definitivno Igor Drvenkar doživljava ovacije na koncertima do sada, kao i kod vas ove noći. Važno je sve to videti i sa novim pesmama da postavimo situaciju kako treba. Ja sam veoma optimističan za sada”, zaključio je muzičar Husein Hasanefendić Hus za Tanjug / Music Pocket. 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here