Hronike Arsenal festa (drugi dan, Vol. 3): Britanski rok bend „The Cult“ obeležio je drugu noć festivala u Kragujevcu 

Šesti susret sa vernom srpskom publikom

0
Reklama


Šesti susret sa vernom srpskom publikom

KRAGUJEVAC, 30. juna – Proslavljeni britanski hard rok bend „The Cult“ obeležio je sinoć (29.06.) drugo veče Arsenal Festa u Kragujevcu kao glavna zvezda – hedlajner programa.

Grupa koja postoji već punih 40 godina izašla je na Glavnu binu (Main Stage) nakon nastupa makedonskog gitarskog virtuoza Vlatka Stefanovskog i nezavisnog američkog rok sastava „Clutch“.

 Uz numere sa novog izdanja, pevač i frontmen Ian Astbury sa svojom ekipom vrhunskih muzičara (Billy Duffy, John Tempesta, Charlie Jones i Mike Mangan ) pružio je publici zanimljiv presek karijere uz neprolazne hitove.

Bogata turneja grupi „The Cult“ obuhvata Ameriku, Belgiju, Nemačku, Italiju, Španiju, Madjarsku, Švajcarsku, Meksiko, a nakon Srbije odlaze i u Hrvatsku (Zagreb, stadion Šalata), i nezaustavljivo idu dalje po svetu.


Bend je podsetio fanove na sve albume do sada – „Dreamtime“ (1984), „Love“ (1985), „Electric“ (1987), „Sonic Temple“ (1989), „Ceremony“,  (1991), „The Cult“ (1994), „Beyond Good and Evil“ (2001), „Born into This“ (2007), „Choice of Weapon“ (2012), „Hidden City“ (2016), kao i na novi projekat „Under the Midnight Sun“ (2022).

Koncert su započeli pesmom „Rise“, i nastavili žestoko sa „Sun King“, „King Contrary Man“, hitom „Sweet Soul Sister„, i antologijama  „The Witch“ i „Lil’ Devil“.

„Dobro veče, prelepa Srbijo! Pozdrav celoj Srbiji, jer sam siguran da ste došli večeras iz cele zemlje na ovaj festival, ne samo iz grada Kragujevca. Uvek je lepo biti ovde“, nadahnuto je istakao lider Ijan Astburi, maksimalno raspoložen i željan akcije na sceni, tako da je sve vreme neumorno skakao po pozornici sa svojim dairama što je njegov zaštitni znak, imidž, neminovni scenski rekvizit i muzička podrška.


„Aphrodisiac Jacket“,  „Vendetta X“, „Phoenix„, jesu hitovi koji su se slivali u repertoaru sinoć, sa zavodljivim i oštrim vokalom Astburija, na veliko oduševljenje iskrenih fanova.

Nepregledna reka ljubitelja prepunila je ceo Main Stage na Kneževom arsenalu, od nekoliko hiljada duša. Svi oni su uživali u koncertu gledajući bend na bini i na dva gigantska video bima kao vrhunska produkcija festivala.

„Mi smo evo već šesti put kod vas. I uvek ste za mene predivna, prelepa Srbija. Imam prijatelje iz vaše zemlje, družimo se u Americi, zaista divni ljudi“, hvalio je Srbiju pevač i podsetio na brojku gostovanja „The Cult“ u našoj zemlji. 

 Prvo su bili na festivalu Exit u Novom Sadu 2006, onda već 2007. godine na stadionu Tašmajdan kao solo koncert, i dalje su imali još jedan samostalni nastup u Beogradskoj Areni, i kasnije dva festivalska gostovanja – bivši „Belgrade Calling“ na beogradskom Ušću i na „Gitarijadi“ u Zaječaru.

Repertoar je eksplozivno uključio i naslove „Wild Flower“, „Spiritwalker“, „Mirror“, da bi onda usledio istinski vrhunac večeri.

Ijan Astburi očigledno nije želeo da dozvoli fanovima da se malo odmore, opuste, jer je u nizu isporučio svojim vrhunskim vokalnim sposobnostima i gitarskim virtuoznostima kolega dva ultimativna vanvremenska hita – „Rain“ i naravno She Sells Sanctuary„, koji su dugo odzvanjali Glavnom binom uz euforiju hiljade ljudi.

Iako je delovalo da je nastupu kraj, Ijan i ekipa su se vratili srećno na pozornicu i odsvirali još dva hita – „Peace Dog“ i „Love Removal Machine„, i time zaokružili skoro sat i po vremena veoma efektne svirke, koja najviše duguje i dalje izvanrednom glasu lidera benda i njegovom neuništivom energijom na sceni sa sve dairama.

„Vidimo se ponovo, prelepa Srbijo“ (See you again, beautiful Serbia), odjavio se Ijan Astburi sa kultnim bendom „The Cult“.

IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG – Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here