Hronike Arsenal festa (drugi dan, Vol. 1): Vlatko Stefanovski, “Clutch”, “Shortparis” 

0
Reklama

KRAGUJEVAC, 30. juna – Drugo veče muzičkog festivala „Arsenal Fest“ na Glavnoj bini (Main Stage) sinoć (29.06.) je otvorio makedonski gitarski virtouz Vlatko Stefanovski, uvek rado vidjen gost u Srbiji. 

 Jedan od najboljih muzičara i kompozitora u celom regionu i na Balkanu poslednjih sezona je bio medju najjačim imenima naših festivala i manifestacija (Beer fest, Beogradski džez festival, Guitar Art fest, WOMBA – Ušće), ali i redovan na solo koncertima (Sava centar, Dom omladine Beograda, Stadion Tašmajdan).   

Sudeći prema reakcijama publike, muzičar je i sinoć apsolutno priredio nastup za pamćenje. Bilo je veliko Vlatkovo zadovoljstvo nakon četiri godine opet doći na Arsenal fest, ovaj put u podmlađenom sastavu sa novim momcima na bas gitari i udaraljkama, kako je sam izjavio juče proslavljeni gitarista. 


Sat vremena je proletelo nošeno magijom zvukova iz neke druge dimenzije umetnika.
Od početka uronivši u varijacije makedonskog tradicionala „Makedonsko devojče„, sa bezbrojnim rok meandrima, Vlatko je poveo auditorijum u svoju rok viziju.  


Nastup vodjen dobrim delom instrumentalom, tek tu i tamo protkan vokalnim podsticajima: „Jedan, dva, tri…“, „Tumba, dumba“ je tekao nošen ka sve novim ušćima. Momci iz benda, gde je i njegov sin Jan Stefanovski, nadahnuto su svirali i smenjivali se u svojim solažama. Vlatko je momcima dao priliku da zablistaju i pokažu svoj zavidni talenat. 

Vlatko još kao lider benda „Leb i sol“ stvara jedan etno džez bluz rok žanr i to uvek radi vrhunski i dalje u uspešnoj solo karijeri.  

Pojedini glavni motivi su završavali u atraktivnom krešendu.  Instrumental se znalački preplitao i sa pojedinim vokalnim delima velikog virtuoza koji je poručivao:  „Je, je, je, ovde je okej“, ili „E da imam, to što nemam“ iz pesme „Gipsy Song“ kao saundtrek filma „Gipsy Magic“ Stoleta Popova. 

Čuknuli smo vo drvo, i čuvali smo noć od budnih jer smo samo sinovi bludni…  

Dok se Vlatkovo oro pretapalo u dalje fantazije nošeno na talasima „Jovano, Jovanke“ i ulilo u završnu kompoziciju – „Bistra voda“. 

Video bim je u skladu sa Vlatkovom kosmičkom magijom, svetleo pulsirajućim crvenim suncem, pretapao se u zvezdane magline i prskao plavo-zelenom bistrinom  vode.
Sat vremena je proleteo veteranima obožavaocima, kao i svim novim ljubiteljima Vlatkove muzičke magije.  

Nakon Stefanovskog, binu je preuzeo američki bend „Clutch„, a onda se čekao britanski hard rok sastav „The Cult“. 

Maja Damnjanović 

Američki bend „Clutch“ i ruski sastav „Shortparis“ na Arsenal Festu  

KRAGUJEVAC, 30. jun: Nakon makedonskog muzičara Vlatka Stefanovskog, na Glavnu binu Arsenal festa sinoć (29.06.) je izašao američki nezavisni rok sastav “Clutch” koji se prvi put koncertno predstavio u Srbiji.  

Bend koji smatraju simbolom gruv roka nastao je još 1991. godine, trenutno promoviše 13. studijski album “Sunrise on Slaughter Beach”.  

Svet ih je naširoko upoznao putem diskografskih izdanja “Pure Rock Fury” (2001), “Blast Tyrant” (2004), “Robot Hive/Exodus” (2005), “From Beale Street to Oblivion” (2007).  

Imaju veliku svetsku turneju po rodnoj Americi, kao i Kanadi, ali skandinavskim zemljama (Švedska, Finska, Norveška, Danska, Holandija), gostovali su i u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj, Českoj republici, Madjarskoj, i u nama susednoj Sloveniji.   

Koncert su krenuli sa numerom “Crucial Velocity”, i dalje nastavili sa “We Strive for Excellence”, „The Mob Goes Wild“, „Subtle Hustle“, „Earth Rocker“, „Rats“, „Ghoul Wrangler“. 

Set lista je uglavnom ista ili veoma slična na aktuelnoj turneji, tako da su priredili poznate pesme sa svojih albuma. 

Nizale su se numere -„X-Ray Visions“, „Firebirds!“, „The Regulator“, „A Quick Death in Texas“, „Cypress Grove“, „Nosferatu Madre“, „Son of Virginia“, „Slaughter Beach“ sa najnovijeg albuma, „Burning Beard“.  

Za sam kraj su ostavili kompozicije „Electric Worry“, „The Face“ i „Spacegrass„, za nastup od barem 80 minuta. 

Ove noći na Garden stage-u je nastupala i prava ruska atrakcija “Shortparis” koja je dve noći zaredom gostovala u Srbiji – 13. i 14. januara u Novom Sadu i Domu omladine Beograda, kada su apsolutno oduševili srpsku i većim delom rusku publiku.    

Teško je opisati njihov nastup, jer je to jedna ogromna eruptivna energija, eksplozija ritmova, vokala, gitare i bubnjeva, tako da su na pozornici veoma nezaustavljivi u svom procesu. Oni priredjuju više od koncerta, to je performans, muzičko scenski nastup, neverovatno na toliko nivoa, kao neki rok mjuzikl u nastajanju, apsolutno zadivljujuće.  

Šteta je da su bili na sceni svega sat vremena.  

Osnovani su u Sant Petersburgu 2012. godine, a prethodno su se članovi Nikolai Komyagin, Alexander Ionin i Pavel Lesnikov sastali oko formiranja grupe u svom rodnom gradu Novokuznetsku (Sibir).  

Kasnije su se preselili u Sant Petersburg, gde su im se priključili žitelji tog grada – Danila Kholodkov i Alexander Galyanov (kasnije je izašao iz benda).   

Sada prvi put stižu u Kragujevac, a treći put u Srbiju ove godine, verovatno će ih domaća publika i dalje gledati uskoro. 

Osim njih, u Zastavinoj bašti ili Garden Stage bini su se smenjivali do ranih jutarnjih sati “Autogeni trening”, “Epilog”, Nikola Vranjković, “Jorgovani”, “Stereo banana”, Rouzi, i hrvatski hip hop bend “Elemental”.   

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here