Hronike 23. Exita (Dan 4, Vol. 2) – Muzičarka Tam:  Exit je za mene sinonim kvalitetne muzike 

"Znači mi što mogu da na Exitu gledam svoje omiljene artiste, koje inače ne bih verovatno imala prilike da vidim. Volim da pratim šta ti svetski muzičari rade na sceni, a opet znači mi i da ih gledam kao fan njihove muzike", objasnila je popularna mlada autorka.

0
Reklama


„Znači mi što mogu da na Exitu gledam svoje omiljene artiste, koje inače ne bih verovatno imala prilike da vidim. Volim da pratim šta ti svetski muzičari rade na sceni, a opet znači mi i da ih gledam kao fan njihove muzike“, objasnila je popularna mlada autorka.


NOVI SAD, 10. jula
– Poznata muzičarka Tam ove godine na 23. izdanju festivala Exit je nastupila dva puta tokom dve večeri, što se retko dešava, a specijalno za agenciju Tanjug i magazin Music Pocket je izjavila da za nju ovaj festival predstavlja sinonim izuzetno kvalitetne muzike za kratko vreme na jednom mestu.

Tamara Popović popularna kao Tam sa svega 25 godina postigla je veliki uspeh, jer nastupa na mnogim mestima širom Srbije, održava solo koncerte i učestvuje na važnim festivalima.


Ove godine na Exitu je prvo nastupala 7. jula na bini „Gang Beats Stage“, dok je na zatvaranju sinoć, 09.07. bila deo programa mnogih izvodjača na Glavnoj bini, povodom proslave 50 godina hip hopa u svetu.

Tam-pogana-PROMO-PHOTO-4-cc-Goran-Popovski-_-Universal-Music-Serbia

Veoma mi je zabavno da dva puta imam nastup na Exitu, mada je istovremeno i dosta stresno. To su sasvim drugačiji stejdževi, samim tim i drugačija odgovornost, jer na „Gang Beats“ sam imala duži nastup. Uz sve to je i publika drugačija, tako da mi je veoma drago da sam se oprobala na obe bine“, istakla je muzičarka Tam, koja je u decembru prošle godine održala uspešan samostalan koncert u Domu omladine Beograda.

Kako je navela, za nju Exit predstavlja mnogo zabave i kvalitetne muzike na jednom mestu u kratkom vremenskom periodu, od svega četiri dana.

„Znači mi što mogu da na Exitu gledam svoje omiljene artiste, koje inače ne bih verovatno imala prilike da vidim. Volim da pratim šta ti svetski muzičari rade na sceni, a opet znači mi i da ih gledam kao fan njihove muzike“, objasnila je popularna mlada autorka.Tam je sinoć na Exitu napravila mnogo više od svirke, jer je izvela čitav muzičko-scenski šou, sa plesačima, pravi performans, veoma atraktivan vizuelno, tako da umetnica pazi na svaki detalj da obuhvati vizuelni aspekat uz audio kvalitet.

Ona je Tanjugu – Music Pocketu rekla da joj je izuzetno važno da publici osim svojih pesama, tekstova, svog vokala, pruži i užitak na vizuelnom planu, te smatra da bi i njenim kolegama to trebalo da bude značajno.

Kada je krenula da radi sa plesačima, Tam je osetila da je to pravi put kojim bi trebalo da ide u scenskom doživljaju, a planira da ubaci i prateći bend na koncertima.

Iako toliko mlada, Tam je već dobila priliku da nastupa na velikim domaćim i regionalnim festivalima, već ranije na Exitu, onda na Nišville jazz festivalu u Nišu, Beer festu u Beogradu, Sea Dance u Budvi (Crna Gora) – jedan iz porodice Exit produkcije.
„Iskreno, malo sam napravila pauzu, jer sam puno nastupa naredjala prošle godine, zato sam ove sezone malo proredila, jer želimo da dignemo sve na mnogo viši nivo. Bolje je da imamo manje nastupa, a da oni budu kako sam zamislila“, objasnila je Tam, i navela da ima uzore u svetskim pop ili hip hop zvezdama kao što su Madona, Rijana, Lejdi Gaga, Bijonse, Britni Spirs.

„Sve najveće i najznačajnije pop zvezde volim da pratim, i kod Rijane mi se posebno dopada što deluje kao da se uopšte ne trudi kada je na sceni. Volim onda da kombinujem, posmatram šta sve one rade, i pokupim od svake pevačice pomalo“, iskrena je Tam u pogledu uzora i inspiracije, te naglasila da sebe vidi u žanru elektro pop muzike, pomalo i hip hop. 

Njeni favoriti ove godine su tehno rejv atrakcija „The Prodigy“, di-džej i producent Scrillex, rep i hip hop bend „Wu-Tang Clan“, koji su nastupili sinoć (09.07.) iza ponoći kao glavne zvezde ove poslednje noći 23. Exita. 

Tam je rodjena u Prištini, onda ju je životna sudbina vodila da se sa Kosova i Metohije preseli u Arandjelovac, i onda se otisnula u prestonicu gde je živi i tu je završila Šestu beogradsku gimnaziju. 

„Ta selidba u više gradova jeste mi bila teška u početku, jer nisam imala osećaj kao da negde pripadam. Onda sam se u jednom trenutku preselila u Australiju, i skoro sam se vratila i ovde u Srbiju, Beograd, i napravila neku svoju bazu. Ipak, dugoročni plan mi je da imam negde kuću na moru, na našoj regionskoj obali i da deo godine provodim tamo. To bi mi bilo idealno“, pozitivno se Tam izrazila o planovima.

Osim vokala, Tam ume da svira klavir, klavijature, gitaru, veoma svestrana, uvek željna da istražuje.

Tamara Popović  Tam, kao pevačica i tekstopisac, muzičku karijeru započela je 2019. godine kada je objavila prvi singl “Kako treba” za koji je sama pisala tekst i muziku, da bi 2021. publikovala svoj prvi EP „Refleksija“.


Tam_Press-Photo_credit-Aleksandar-Jevrić-rebra-studios_


Nakon srednje škole upisala je  Fakultet dramskih umetnosti (FDU) – smer za menadžment i produkciju u kulturi i medijima, iako bi se pomislilo da je želela da upiše Fakultet muzičke umetnosti (FMU).


Produkcija možda ima na neki način veze i sa realizacijom njenih zaista vrhunskih muzičkih spotova koji su skoro na nivou velikih zvezda u pogledu vizuelnog stila i autorskog identiteta.

Tam smatra da je svesno i nesvesno postala deo FDU da bi ušla upravo u taj vid saradnje na snimanjima klipova, da se poveže sa profesionalcima u grani umetnosti koja joj je zanimljiva i važna, te se posvetila tome četiri godine, iako je u muzičkim vodama.

Pevala je prateće vokale na nekoliko pesama EP “2020” reperke Mimi Mercedez, koja je 8. jula  imala nastup na Exitu, a kao tekstopisac, Tam je sarađivala sa pevačicom Nikom Turković (Hrvatska) i srpskim autorima Tejom Dorom i Fantomom. 

Tam_Usne_uz_rebra_nanana_Press_Photo_credit_Goran_Popovski_

Tam_Press-Photo_credit-Universal-Music-Serbia_
Od 2019. godine deo je hiphop sastava “Zicer Inc”, ali vodi samostalnu karijeru, koja joj više prija, kako je istakla, mada bi sa ovom grupom i dalje rado saradjivala.

Na svirci sinoć je izvela razne pesme iz svog opusa, a zapaženi su joj singlovi “Kako treba”, “Na holdu”, “Sve dalje”, “Brži od svega”, “Infierno”,  “Aj ćao”, „Infierno – remiks“ (sa hrvatskim bendom „Pocket Palma„), “Viva Mais” (sa Mimi Mercedez),  “Čežnja” (Ivan Jegdić – saradnja), a od najnovijih numera tu su – “Usne uz rebra – nanana”, “Ne pričaj o nama”, „Pogana” (2022), “Rizik”, “Panonija”, “Samo ne ovde” (2023).

Ona uspeva da ujedini regionalne autore u saradnji, kao što je elektro pop sastav „Pocket Palma“, dakle nije se zadržala samo na Srbiji.
„Mislim da smo svi fanovi jedni drugih, i onda tako jednostavno bude prirodno da radimo nešto zajedno, što mi je izuzetno drago i važno. Zapravo mi sada nedostaje da češće idem u Hrvatsku, da se družim sa „Pocket Palmom“, nadam se da ću u narednom periodu i moći to da ostvarim“, analizirala je kantautorka.

Album – EP “Refleksija” (2022) sadrži hit pesme elektro pop manira –  „Birala sam“,  „Ne pričaj o nama“,  „Navučena“, „Talas“ i  spomenuta „Usne uz rebra (nanana)“.

 Tam svakako planira da snima solo albume, a za sobom ima i dva izdanja sa spomenutom grupom „Zicer Inc.“, i to – „Dobar Dil“ (2021) i „Ako mene želiš“ (2022).

Posle Exita, Tam ima dalje planove za koncerte.

Sledeće me čeka Banja Luka – 20. jula, na jesen onda ide Novi Sad, trebalo bi u novembru, a biće verovatno i neki festival u Zagrebu. Neka moja publika prati moje društvene mreže i znaće kada i gde imam koncerte“, zaključila je za Tanjug  Music Pocket muzičarka Tamara Popović, popularna kao Tam.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music PocketTam_<Press-Photo_credit-Goran-Popovski_


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here