Hronike 23. Exita (Dan 3, Vol. 3) – Duo “Sofi Tukker”:  Odavno se radujemo nastupu na Exitu

“Obično kada dolazimo na ovako nova mesta za nas, ja lično se trudim da ne očekujem ništa. Posebno kada uzmemo u obzir da ovde nismo nikada nastupali, tako da kako i možemo da znamo da li nas publika voli, koliko poznaje naš rad?”, pitala se Sofi.

0
Reklama


“Obično kada dolazimo na ovako nova mesta za nas, ja lično se trudim da ne očekujem ništa. Posebno kada uzmemo u obzir da ovde nismo nikada nastupali, tako da kako i možemo da znamo da li nas publika voli, koliko poznaje naš rad?”, pitala se Sofi.

NOVI SAD, 10. jula – Američki muzički duo “Sofi Tukker” održao je svoj prvi koncert 8. jula u Srbiji na 23. Exit festivalu u Novom Sadu, a specijalno za Tanjug & Music Pocket ovaj tandem je izjavio da su se radovali još ranije da nastupaju na ovom festivalu.


“Prvi put smo ovde, pomalo nam deluje kao neka druga planeta, nismo svirali na ovim prostorima. Veoma smo uzbudjeni, posebno jer je moj kolega Taker dosta pričao ranije o Exitu da bi voleo da ga posetimo, i evo nas ovde kod vas večeras”, istakla je za Tanjug i Music Pocket – pevačica, autorka i gitaristkinja Sofi Hejli-Veld, ravnopravan deo tandema “Sofi Tukker” sa Floride.
“Svake godine sam veoma upućen u vaš festival, preko društvene mreže Instagram uvek gledam dešavanja na Main Stage-u i Dance Areni, i stalno sam sebi ponavljao da želim da idem i učestvujem na ovom festivalu. Koliko sam malo razgledao ovaj prostor festivala večeras, oduševljen sam”, istakao je Taker Halpern, ko-autor hit pesama, di-džej, producent, vokal.


Do sada imaju dva studijska albuma “Treehouse” (2018) i “Wet Tennis” (2022), kao i tri mini albuma, odnosno EP-a: “Soft Animals” (2016), “Spotify Singles” (2018), “Dancing on the People” (2019).


Nisu još stigli da pogledaju čitav spisak izvidjača ove godine, ali su pratili preko Instagrama, kada su prethodne noći bili u Slovačkoj, tako da su gledali odlomke nastupa di-džej vizionara i producenta Skrileksa na Glavnoj bini 23. Exita, kao i prve noći “The Prodigy”, i kako kaže Halpern, veoma je želeo da prisustvuje tim nastupima.


 Na turneji su proteklih godinu dana obilazili čitav svet – Slovačka, Belgija, Holandija, Švedska, Brazil, Meksiko, Kolumbija, Čile, Argentina, i veliki deo Amerike (San Francisko, Las Vegas, Milvoki, Oklahoma Siti, Mančester, Njujork, Baltimor, Ostin, Indio).


 Sada je Exit za njih sasvim novo iskustvo, novi izazov, nova publika, novo okruženje, festival, zemlja, grad.


“Obično kada dolazimo na ovako nova mesta za nas, ja lično se trudim da ne očekujem ništa. Posebno kada uzmemo u obzir da ovde nismo nikada nastupali, tako da kako i možemo da znamo da li nas publika voli, koliko poznaje naš rad?”, pitala se Sofi.
Kolega Taker je objasnio da nikada ne mogu da očekuju sve najbolje, da će da prirede najjači šou na svetu ikada, jer “možemo izaći na scenu i to da se ne desi”.


“Onda se samo prepustite sceni. Kao što Sofi kaže, trudimo se da ne očekujemo nešto mnogo ni posebno, ali imam ipak mala očekivanja, jer znam da je ovo veoma poseban festival i znam da se osećam veoma – uzbudjeno”, naveo je Taker i pohvalio Exit da deluje kao zaista grandiozan festival po uzoru na svetske manifestacije.


 Elektro “jungle” dens muzički duo sa Floride (SAD), poznati je po dinamičnim i energičnim uživo nastupima koji su ih doveli do velikih svetskih festivala kao Koačela (Kalifornija, SAD), Lolapalouz (Čikago, SAD), dok su bili rezervisani i za čuveni britanski festival Glastonberi, ali kako kaže Taker, morali su da ga otkažu usled pandemije korona virusa, te se nadaju da će uskoro i tamo svirati.


On je napomenuo da su gostovali na raznim vrstama festivala po svetu kao dens ili festivali alternativne muzike.

 “Mi smo negde na sredini u svom stvaralaštvu, tako da nas zovu upravo na te vrste dogadjaja, gde su u fokusu ti žanrovi”, objasnio je muzičar Taker Halpern.

Muški deo dua je imao zanimljivu sudbinu: rodjen u Bruklinu (Masačusets, SAD), odrastao je sa mogućom karijerom košarkaša, imao velikog potencijala, regrutovale su ga razne škole košarke, tako da je tri godine igrao za Brown Univerzitet (Providens, Roud Ajlend, SAD), gde je postao kapiten na godinu dana.

Ipak, usled bolesti, karijeru košarkaša zamenio je za muzičara, i kako je rekao, srećan je zbog toga, to mu leži, u tome se pronašao u potpunosti.


SOFI-TUKKER * by-Elizabeth-Miranda-Njih dvoje su se sreli prvi put 2014. godine u spomenutom Brown Univerzitetu, gde je Sofi imala jedan muzičko-scenski performans. Taker joj je prišao tada i onda su osnovali duo “Sofi Tukker”, počeli da zajedno stvaraju muziku i izvode koncerte širom planete.


 Sofi Hejli-Veld ima veoma zanimljiv život po svim meridijanima: rodjena je u Nemačkoj, u gradu Frankfurtu, ali je odrastala u ruralnom delu Kanade, i Atlante (Džordžija, SAD), da bi kasnije otišla u Italiju i pohadjala United World College of the Adriatic, UWC u gradu Duino.

 “Kada se tako sagleda, jesu to selidbe svuda, bilo mi je sve to teško kada sam bila mala i tinejdžerka, ali sada sam veoma zahvalna roditeljima što su se toliko selili, jer su me učinili da budem ovakva osoba kakva sam danas. Tako da, veoma mi je drago da sam imala tu priliku da iskusim različita mesta po svetu, samo zahvaljući mojim roditeljima”, zaključila je Sofi Hejli-Veld za Tanjug i Music Pocket i sa kolegom Takerom Halpernom izašla na Main Stage Exit festivala.SOFI-TUKKER * by-Elizabeth-Miranda-
 Megahit „Drinkee“ bio je njihova prva pesma koju su predstavili oduševljenoj publici u nepreglednoj masi na Exitu.


  Duo “Sofi Tukker” je za tu pesmu imao “Gremi” nominaciju za najbolju plesnu numeru i osvojio zlatnu plaketu u više zemalja, dok su im hitovi „Good Time Girl“ i „Feeling Good“ bile deo saundtreka u poznatoj TV seriji „The New Pope“ i američkom filmu „Birds of Prey“ i špici serijala “Dead to Me”.


 Numere „Fantasy“ i „Best Friend“ osvojile su vrhove “Billboardovih” top lista, a impresionirale su naravno auditorijum Exita – 8. jula.

Njihov nastup je mnogo više od koncerta, muzike, jer Sofi i Taker uspevaju da stvore čitav spektakl, scenski performans, imaju i plesačice koje obogaćuju program.


Koncert je tako delovao kao veliki raskošni mjuzikl, predstava, multimedijalni projekat, gde se neprestano pleše, svira i peva, gotovo u jednom dahu.


 Oboje su se smenjivali za mikrofonom na vokalima, te pevali pesme “Original Sin”, “Summer in New York”, “Sun Came Up”, “Matadora”, veliki hit “Jacare”, poznat po veoma erotičnom i škakljivom video spotu. Inače su im muzički spotovi uvek veoma atraktivni i produkciono vrhunski na svim nivoima.


 Njih dvoje su bili oduševljeni reakcijama publike, tako da su sve vreme skakali po sceni, sa osmehom priredjivali dalje izvodjenje numera – “Emergency”, “Trompa”, “Sacrifice”, “Swing”, “Batshit”, “Kakee”, “Awoo”, “White Lotus”.

Za pultom su miksali mnoge poznate hit pesme, a odlučili su se i za “Brazilian Soul” od svojih kolega – “The Knocks”, takodje američki elektro pop duo.


 Za sam kraj su ostavili razigrane i rasplesane numere “Wet Tennis”, “House Arrest” i “Purple Hat”, i time zaključili punih sat vremena nastupa.


 Publika je vikala horski da želi još, sve vreme je skandirala njihova imena, i očigledno su očekivali da će biti bisa, ali “Sofi Tukker” se dalje nisu vraćali na scenu, već je Glavna bina dalje bila domaćin di-džej izvodjačima kao što su maskirani Claptone, popularni Alesso, i predvodnik tehno haus zvuka – Hot Since 82.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket

SOFI-TUKKER-Kakee-Alt–by-Elizabeth-Miranda-
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here