Hronike 23. Exita (Dan 3, Vol. 2) – Rep muzičarka Sajsi MC: Exit nikada nije imao pad u kvalitetu

“Moram da priznam da je meni Sajsi MC kao neka vrsta alter-ega pružio mnogo toga. Kao Sajsi MC mogu da radim neke stvari koje Ivana Rašić možda ne bi mogla. Namerno sam sad kada se nalazim u jednom zrelom dobu, kada sam prešla 40 godina, rešila da se otkrijem. Tačno je došao taj trenutak da objavim EP, gde mogu da ogolim sebe do te mere da ga nazovem svojim imenom i prezimenom, a ne pseudonimom”, rekla je muzičarka.

0
Reklama


Moram da priznam da je meni Sajsi MC kao neka vrsta alter-ega pružio mnogo toga. Kao Sajsi MC mogu da radim neke stvari koje Ivana Rašić možda ne bi mogla. Namerno sam sad kada se nalazim u jednom zrelom dobu, kada sam prešla 40 godina, rešila da se otkrijem. Tačno je došao taj trenutak da objavim EP, gde mogu da ogolim sebe do te mere da ga nazovem svojim imenom i prezimenom, a ne pseudonimom”, rekla je muzičarka.


NOVI SAD, 10. jula – Srpska rep muzičarka Sajsi MC nastupala je 8. jula na 23. izdanju Exit festivala, na Glavnoj bini, a specijalno za Tanjug / Music Pocket je izjavila da Exit kroz svoju istoriju i sve 23 godine nikada nije imao nijedan pad u kvalitetu.

Čini mi se da sam bila na svakom izdanju Exita, ili barem 20 puta, što kao izvodjač ili posetilac. Exit je možda jedini festival koji je imao od samog početka tako jak nastup, kad se setim kada je krenuo, trajao je čak devet dana. Kvalitet nije opadao nijednog trenutka. Napraviti festival da svih devet dana budu jaki i kvalitetni, nije tako lako, svi smo popadali od umora”, prvi su utisci reperke Sajsi MC o 23 godine trajanja Exit festivala.

Ona je dodala da je pametan potez bio za zdravlje publike da se Exit sveo na četiri dana, i onda nije imao nikada pad.


Postigao je pravu meru, posebno se Exit istakao u dovodjenju jakih imena i pružanju šanse mladim muzičkim nadama – autorima, di-džejevima da se afirmišu. Tako da je Exit veoma važan za ceo region, Evropu i svet”, navela je Sajsi MC, čije je pravo ime Ivana Rašić Trmčić.

Dan 8. juli je bio specijalno osmišljen  kao program za mlade reperke, hip hop i trep izvodjačice, tako da su osim Sajsi MC, Glavnu binu zauzele i Kejt, Mimi Mercedez i Senidah.


Obeležava se veliki jubilej – 50 godina od nastanka hip hopa, tako da je i poslednje veče 23. Exita jutros zatvoreno sa koncertom slavnog američkog benda “Wu-Tang Clan” i sa velikim brojem domaćih hip hop i rep izvodjača, tako da se tim žanrovima daje posebna pažnja.“Rep muzici se inače daje velika pažnja, mislim da medijski gledano, rep nije uskraćen, ima svoj prostor, izdvojio se. smatram da je Exit napravio sjajno veče rep diva, mada doduše Senidah i Kejt nisu reperke. Kejt da hoće, lako bi mogla da bude i uspešna reperka, u to sam sigurna, jer je izuzetno talentovana”, rekla je Stajsi MC za Tanjug – Music Pocket i ubrzo se nadovezala na novu pesmu “Eva” koju je snimila upravo sa Kejt, čije je pravo ime Katarina Bogićević i koleginicom Tijarom.


 Muzički video spot sa izraženim erotičnim i seksualnim motivima je snimljen vrhunski, skoro na nivou svetskih produkcija u Americi ili Engleskoj, kako je to nekada radio MTV.


 “Prezadovoljna sam pesmom “Eva” i tim spotom. Kejt je predivna autorka, veoma zanimljiv vokal i pevačica, mislim da će ona tek da napravi veliku karijeru”, pohvalila je rep muzičarka svoju koleginicu iz elektro pop žanra.

U početku Stajsi MC  nije želela da se bavi muzikom, za razliku od njene pet godina mlađe sestre Tijane, koja je išla u muzičku školu i svirala klavir.
Tokom studija, sa sestrom je izašla u njen omiljeni klub “Dolar” i tamo upoznala Em-Si Deki Ripekta. Ona mu je otpevala jednu svoju rimu, što se njemu svidelo, i polako je krenula da gradi karijeru koju znamo, a ima nešto i u genima, jer je Stajsi MC ćerka prvog pevača rok grupe “Generacija 5” – Jovana Rašića.

 Domaća reperka Sajsi MC objavila je svoj novi mini album – izdanje sa pet pesama, pod nazivom “IVANARASHIC”, što je njeno pravo ime.

 Njenu karijeru je obeležio pseudonim Sajsi MC ili Sajsi Em-Si, tako da je retko ko znao njeno pravo ime i prezime. Sada, rešila je da izadje u javnost sa tim, te je i nazvala album baš po sebi.

Ponekad je možda muzičarima teško da odvoje svoje scensko ime od pravog.


Moram da priznam da je meni Sajsi MC kao neka vrsta alter-ega pružio mnogo toga. Kao Sajsi MC mogu da radim neke stvari koje Ivana Rašić možda ne bi mogla. Namerno sam sad kada se nalazim u jednom zrelom dobu, kada sam prešla 40 godina, rešila da se otkrijem. Tačno je došao taj trenutak da objavim EP, gde mogu da ogolim sebe do te mere da ga nazovem svojim imenom i prezimenom, a ne pseudonimom”, rekla je muzičarka.


Ona je navela da je njen novi mini album jedan proces kao veoma važno iskustvo za nju, ne samo muzički, već i producentski.


“Posle toliko godina bavljenja muzikom, imala sam nekada prilično “divljački” pristup stvaranju muzike, ali sada sam primenila sofisticiraniji pristup, gde sada malo razmišljam o produkciji, više nije u stilu da miksujem za pola sata, na brzinu, hoću da izadje ovog trenutka. Mislim da sada Ivana Rašić pokazuje zrelost, jer u jednoj pesmi čak i nešto pevam, ne samo da repujem”, istakla je rep umetnica.
Do sada u karijeri je objavila studijske albume – “Misi nači naaš” (2009, Power Music), “Daleko je Dizni” (2010, Multimedia Music), “Od dvanaest do šest” (2012, Not On Label), “Rad, rad i samo bleja” (2018, Lampshade Media) i EP izdanja – “KNVK” (2012, Not On Label) i “Pokvarenica” (2014, Lampshade Media).

Ivana Rašić ili Sajsi MC poznata je po veoma oštrim, kritičkim, slobodnim tekstovima, na ivici skandala, veoma oslobodjenim i osvešćenim stavovima u temama koje obradjuje. Nikada se nije libila da iskaže kroz tekstove svoje mišljenje, hrabro, odlučno, bez obzira na posledice, time je uvek imala kreativnu slobodu kroz svoju karijeru koja traje već više od 20 godina.


“Iskreno, ne mogu da zamislim da mi bude drugačija pozicija. Divim se zaista ljudima koji mogu da grade velike karijeru koje su dosta kontrolisane, gde se uvek zna šta, kad, kako i zašto, jer mnogo ljudi radi za njih, stoje iza tih karijera. Meni je jedino bilo prirodno i komotno da ja bukvalno radim ovako kao što sam do sada, i ako negde pogrešim, sve to padne na mene i to mi nije nikakav problem”, analizirala je svoju karijeru Sajsi MC.

Reperka je objasnila da je zamislila svoju poziciju u sferi muzike jedino moguću da radi tako kao do sada, apsolutno slobodna u izražavanju.


Svesna sam da to što ja govorim u mojim tekstovima može da utiče na moju karijeru negativno, ali sam spremna da rizikujem, jer mi je veoma važno da kažem nešto zbog mog morala, etike, bića, jer sam prvenstveno tekstopisac, pa tek onda muzičarka, reperka. Mene često predstavljaju kao muzičarku, ali ja sam ipak pisac tekstova, neko ko je veoma opsednut rečima, tekstom”, zaključila je Ivana Rašić alijas Sajsi MC za Tanjug – Music Pocket.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket


SAJSI MC – Foto Snežana Krstić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here