Hronike 23. Exita (Dan 2, Vol. 2) – Grupa „Epica“: Krivo nam je što ranije nismo svirali na Exitu 

"Svi zajedno pišemo pesme u bendu, na taj način funkcionišemo, to nam je specifičnost, i velika snaga. Na taj način nikada ne dobijamo istu vrstu muzike. Nas je šestoro u bendu, svako je rastao pod nekim drugim muzičkim uticajem. Onda kada sve to spojite zajedno, dobija se prava magija", siguran je holandski muzičar pred izlazak na koncert.

0
Reklama


„Svi zajedno pišemo pesme u bendu, na taj način funkcionišemo, to nam je specifičnost, i velika snaga. Na taj način nikada ne dobijamo istu vrstu muzike. Nas je šestoro u bendu, svako je rastao pod nekim drugim muzičkim uticajem. Onda kada sve to spojite zajedno, dobija se prava magija“, siguran je holandski muzičar pred izlazak na koncert.


 NOVI SAD, 8. jula
: Holandski simfo metal bend „Epica“ obeležio je sinoć (07.07.) drugu noć na Glavnoj bini Exit festivala, a jedan od autora pesama Koen Jansen je izjavio specijalno za Tanjug & Music Pocket da mu je veoma žao što ranije nisu gostovali u Srbiji, te da jedva čekaju da izadju na pozornicu.

Pre njih je na Main Stage-u nastup imala adekvatna grupa zbog ovog žanra, domaća ženski metal atrakcija “Jenner”, dok se nakon ponoći čeka di-džej Skrillex.  


Koen Jansen, klavijaturista i pijanista benda, uz sintisajzer, kaže za Tanjug i Music Pocket da još uvek nisu stigli da razgledaju Novi Sad, ali je osetio veoma dobru atmosferu i vibracije na festivalu.

Veoma mi je žao što nismo ranije imali priliku da dodjemo kod vas u Srbiju, čak me je sramota da već nismo ovde imali koncert. Zapravo, desila se zanimljiva situacija da smo jednom u vašoj zemlji snimali muzički video spot, ali eto nismo i svirali“, naveo je Jansen.

Grupa „Epica“ je hedlajner ove druge noći na Exit festivalu, jer su najjače ime u svetu „mejnstrima“, odnosno glavne struje u pogledu rok i metal muzike.


Ipak, Jansen misli da je sinoć di-džej vizionar Skrileks zapravo glavna zvezda, po njemu prilično veliko ime, mada shvata da je on kao kolega u sasvim drugom žanru i pravcu.

„Opet, ponosni smo jako što smo kod vas prvi put i dobijamo tako važan prostor, na Glavnoj, velikoj pozornici, tako da smo srećni da u vašoj zemlji budemo važan deo tako velikog festivala. Verujem da će biti lepa svirka večeras, da ćemo se publici svideti, biće ovo velika žurka„, istakao je Koen Jansen.

Jedan od vodećih svetskih atrakcija iz Holandije, sekstet “Epica” u svom muzičkom opusu imaju osam studijskih abuma, od kojih se polovina našla na top listi 10 najprodavanijih u Holandiji.  

Grupu čine još – atraktivna glavna pevačica Simon Simons, Mark Jansen (ritam gitara, vokal), Arien van Visenbik (bubnjevi), Isak Delahej (gitara, prateći vokal), Rob van der Lu (bas gitara). 

Stvaraju veoma zanimljiv i specifičan žanr, a to je spoj klasike, odnosno simfonijskog zvuka i metala, kako je srpska publika već upoznata sa bendovima koji su dolazili više puta na Exit ili u Beograd na solo koncerte –  finski sastavi “Nightwish” i pevačica Tarja Turunen, kao i “Apocalyptica”, a delimično i norveška atrakcija „Wardruna„, u malo drugačijem ključu.
Ponekad deluje komplikovano spajati simfoniju i metal, stvoriti takav koncept i biti uspešan u tome.

„Iako možda deluje teško da se ta dva pravca spoje, zapravo je veoma lako. Mislim da su klasična muzika i metal veoma kompatibilni, sa njima muzičar može da se izrazi, izazivaju različite emocije, a opet veoma dobro stoje zajedno. Napravi se balans na kraju između klasike i metala, tako da sve zaista ispadne lepo i uspešno“, naglasio je klavijaturista i pijanista grupe „Epica“.

Svojim LP izdanjima „Requiem for the Indifferent“ (2012) i „The Quantum Enigma“ (2014) dostigli su medjunarodni uspeh i našli se na američkoj „Billboard 200 top listi“.

Iza sebe imaju i prestižnu “Music Export Awards” nagradu, koja im je 2015. dodeljena kao najuspešnijem internacionalno prepoznatom holandskom bendu, dok se album „The Holographic Principle“ (2016) našao na 10. mestu “Loudersound” top liste najboljih simfo-metal LP izdanja. 

„Svaka nagrada, priznanje za naše stvaralaštvo naravno da nam veoma prija, ali to nam nije osnovni razlog zašto se bavimo muzikom. To nam stvara retku privilegiju da stvaramo  muziku koju volimo. Takodje, prija nam i što naša publika voli muziku koju komponujemo. Nama ta ljubav i podrška od publike zapravo mnogo više znači od svih nagrada ili najprodavanijih albuma. Najlepši poklon u karijeri koji možemo dobiti je ta reakcija naše publike“, ocenio je klavijaturista i jedan od autora pesama u bendu „Epica“.

Veoma obimna svetska turneja im je u toku, putuju po celom svetu – Bugarska, Slovačka, Švedska, Nemačka, Engleska, Belgija, Francuska, Austrija, Španija, Italija, Portugal, Švajcarska, Poljska, Madjarska.
Ima se utisak da turneje umeju da zamore muzičare.

Kada sviramo, nastupamo, umor za nas ne postoji, on odmah nestane. Vidimo publiku, tu gomilu pred nama, osećamo ogromnu energiju koju primamo od njih, drago nam je kad vidimo da se zabavljaju“, smatra Jansen i napominje da im je pevačica Simon Simons prava liderka kao glavni vokal, nju najviše publika upamti i voli.

„Svi zajedno pišemo pesme u bendu, na taj način funkcionišemo, to nam je specifičnost, i velika snaga. Na taj način nikada ne dobijamo istu vrstu muzike. Nas je šestoro u bendu, svako je rastao pod nekim drugim muzičkim uticajem. Onda kada sve to spojite zajedno, dobija se prava magija“, siguran je holandski muzičar pred izlazak na koncert.

„Veoma smo zahvalni što se nalazimo na Exit festivalu, i u Srbiji, što su nas zvali i prepoznali, tako da jedva čekamo da izadjemo na binu, osećam da će ovo biti uspešno veče i prava zabava za sve nas“, zaključio je Koen Jansen za Tanjug & Music Pocket i ubrzo izašao na scenu sa bendom za početak nastupa.SIMONE SIMONS
Veoma uspešno vatreno krštenje benda “Epica” u Srbiji na Exitu


Na koncertu sinoć su predstavili presek svojih osam albuma do sada – „The Phantom Agony“ (2003), „Consign to Oblivion“ (2005), „The Divine Conspiracy“ (2007), „Design Your Universe“ (2009), „Requiem for the Indifferent“ (2012), „The Quantum Enigma“ (2014), „The Holographic Principle“ (2016), i još uvek aktuelni „Omega“ (2021).

Koncert su započeli sa pesmom „Abyss of Time – Countdown to Singularity„, i nastavili veštu mešavinu simfonijskog zvuka, opere i metal muzike sa numerama – „The Essence of Silence“, „Victims of Contingency“, „Unleashed“.

Pevačica Simon Simons je svojim operskim vokalom bila adekvatan partner metal kolegi Marku Jansenu na mnogim pesmama koje su oduševile publiku – „The Final Lullaby“,  „Fools of Damnation“,  „The Skeleton Key“, „Rivers“, „The Obsessive Devotion“,  „Code of Life“.

Ona je često umešno komunicirala sa publikom i istakla koliko su presrećni sinoć premijerno na Exit festivalu o kome su toliko lepo slušali godinama unazad.

Pevačica posebne boje glasa je pozivala publiku da svakako pevaju pesme sa njima, i zaista je nekoliko desetina hiljada ljudi znalo gotovo sve reči, stihove njihovih numera, koje su horski dočarali.

Set lista je uključila numere „Unchain Utopia“, „Martyr of the Free Word„, da bi žestoki finale usledio sa kompozicijama „Cry for the Moon“, „Beyond the Matrix“ i „Consign to Oblivion“.

Time su zaokružili festivalski nastup od punih sat i po vremena, a Simon Simons je pri kraju koncerta nadahnuto izjavila publici – „Nakon ovakve večeri, sigurna sam da ćemo ponovo da se vidimo, Srbijo i Exit festivalu“.

 IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG * Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here