Hronike 19. Beer festa, Vol. 1, Prvi dan (18.08.): Australijski gitarista Tomi Emanuel sinoć otvorio pivsku manifestaciju

0
Reklama

BEOGRAD, 19. avgusta – Čuveni australijski muzičar – gitarista Tomi Emanuel sinoć (18. avgust) je otvorio 19. izdanje festivala Beer fest na beogradskom Ušću pred više desetina hiljada posetilaca Glavne bine (Main Stage).

Na svom koncertu od punih sat vremena, Emanuel je ubrzano sproveo publiku kroz svoju plodnu karijeru dugu više od 60 godina, sa preko 20 albuma, budući da je počeo da svira gitaru sa svega 4 godine.Tokom ove godine Emanuel je bio pretežno na američkoj turneji, a nedavno je svirao i na internacionalnom Jazz Montreal festivalu (Kanada), a pre toga na Jamajci, u Engleskoj i dosta po Evropi – Francuska, Belgija.

Ove noći potpuno sam na pozornici, u svečanoj beloj košulji, impresionirao je publiku koja je uživala u njegovim majstorskom i bravuroznom muziciranju na gitari.

Nizao je kompozicije – “Deep River Blues”, “Blue Moon”, “Endless Road”, “A Song For A Rainy Morning”, “Blood Brother”, “Today is Mine”, “The Wide Ocean”, “Wheels”.

Sećam se divnog koncerta koji sam imao kod vas u Narodnom pozorištu u Beogradu, to mi je bio prvi put u Srbiji, nisam znao šta da očekujem. A vi ste bili sjajni, pevali ste na kraju koncerta. Sada bih želeo takodje da pevate na sledechoj pesmi“, pun entuzijazma je rekao Emanuel i zasvirao čuvenu pesmu Imagine” Džona Lenona koja pomalo podseća na antologijski hit „Jealous Guy“ istog autora.

Taj prvi koncert Tomija Emanuela je održan u januaru 2006. godine, i sinoć se ponovila ta magija, jer je publika horski pevala stihove ove numere bivšeg člana “Bitlsa” zajedno sa njim, koji je pustio vokal, iako je prvenstveno instrumentalista.

Neobičan je izbor Tomija za otvaranje 19. Beer festa, jer je reč o intimnijem programu za manje zatvorene prostore, posebno što nije svirao sa bendom, već je bio skroz sam na ogromnoj bini.

Svetski muzičar se vratio sa gostovanja na 16. izdanju festivala “Summer Guitar Art fest” u Crnoj Gori, gde je održao 16. avgusta samostalan koncert u Herceg Novom, na kome je nastupao i makedonski muzičar – gitarista i kompozitor Vlatko Stefanovski.

Prethodno veče je takodje Tomi nastupio u Raškoj, tako da je imao mini turneju od tri koncerta u našem regionu i Srbiji.Tomi Emanuel je nastupao sa Stokelom Rozenbergom i Vlatkom Stefanovskim na 13. Guitar Art festivalu u Beogradu u triju „Kings of Strings“, kada su rasprodali koncerte u Sava centru i tadašnjem Domu sindikata.

Ta saradnja dovela je i do snimanja uspešnog albuma “First Step” (2012).

Slavni australijski gitarista specijalno za agenciju Tanjug i Music Pocket je juče istakao da je uvek presrećan kada dolazi u Beograd i Srbiju, i zahvalan je publici odavde što su mu koncerti bili uvek rasprodati.

Vilijam Tomas Tomi Emanuel koji je bogatu karijeru počeo sa samo 4 godine, poznat je po tome da svira po sluhu i bez formalnog muzičkog obrazovanja i osmislio je svoj jedinstveni “stil sviranja prstima” koji je demonstrirao ove noći, kada mu je gitara na neki način postala bubanj, veoma impresivno.

Izostala je uobičajena Tomijeva duhovita komunikacija sa publikom, izgleda da se za tako nešto nije imalo vremena u skoro 70 minuta efektnog solo nastupa.

Nakon slavnog gitariste, kratak intermeco su imale pijanistkinja Mina Krajnovich Rusche sa odsviranom kompozicijom „We Are the Champions“ slavne britanske rok grupe „Queen“ i operska umetnica Marija Nešić sa otpevanom numerom „O Sole Mio“ kao mini ceremonija otvaranja Beer festa.
Mina Krajnovich Rusche kao profesorka klavira radila je u beogradskim muzičkim školama „Marko Tajčević“ i „Dr Vojislav Vučković“, diplomac je sa Fakulteta muzičke umetnosti (FMU)u Beogradu bila je pedagog i u Španiji – Palma de Majorka, kao i u Irskoj – Intercultural and Diversity Education Centre – IDEC Ireland CLG.

Beogradski festival piva u ostatku večeri na Glavnoj bini ugostio je pop rok sastav „Bajaga i instruktori“, veoma popularni hrvatski pank rok bend „Hladno pivo“ na ccelu sa pevačem i povremeno glumcem Miletom Kekinom i srpski bend „Vreme čuda“, dok je na bini Moto Platz glavna atrakcija bio koncert „Bijelo dugme tribute“.

Bajaga je na repertoaru pružio set listu od skoro 20 hit pesama u karijeri koja traje skoro 40 godina, gde se izdvajaju numere “Darja” (2020, snimljena kao duet sa glumcem Milošem Bikovićem za rusko-srpski film “Hotel Beograd”) i “Moja draga” (hit Zdravka Čolića, za koji je Bajaga pisao tekst i muziku, a sada ga i peva na koncertima).

Standardni rutinski koncert bez gotovo nimalo komunikacije sa fanovima (na desetine hiljada), Bajaga je u sat i po svirke napravio presek i pregled hitova za sve generacije, želeći da se i dalje predstavi kao večiti rokerski momak koji prkosi godinama.

Žika Milenković iz “Instruktora” bio je kao uvek zadužen za animaciju publike, uglavnom davajući identične komentare i štosove na koje smo navikli ovih decenija.

Gledano u brojkama, Beer fest ove godine će trajati 4 umesto 5 dana (kako je bilo svake godine), do 21. avgusta, nastupe će imati više od 50 bendova na 4 bine, očekuje se ukupno 500 000 posetilaca, a biće prisutno više od 300 etiketa piva za jubilej od 300 godina pivarstva u Srbiji.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here