Hronike 19. Beer festa, Finalni Dan 4, 22.08. (Vol. 1): Konstrakta i “Zemlja Gruva” dominirali Ušćem

Poseban spektakl su priredili i momci iz sastava “Queen Real Tribute”

0
ReklamaPoseban spektakl su priredili i momci iz sastava “Queen Real Tribute”BEOGRAD, 23. avgusta (Tanjug) – Sastav “Queen Real Tribute” i popularna muzičarka Ana Đurić – Konstrakta i “Zemlja gruva”, sinoć su otvorili finalno, četvrto veče 19. izdanja Beer festa u Beogradu pred nekoliko hiljada posetilaca na Glavnoj bini (Main Stage).

Veliki hitovi neprolazne veličine kakva je britanska grupa “Queen”, nastala 1970. godine, zagrmeli su Ušćem od 20h, ceo sat kasnije od prvobitnog plana.

Tokom 60 minuta publika je uživala u izvođenju beogradske grupe koja interpretira čuvene kompozicije slavnog simfonijskog progresiv rok benda.

Na set listi su se nizali veliki hitovi „I Want it All“, „A Kind of Magic“, „Radio Gaga“, „Under Pressure“ (duet Dejvida Bouvija i Fredija Merkjurija) i obradovali su masu fanova.
Specifičnost ovog Tribjut sastava je što su članovi u potpunosti ušli u uloge svojih idola, kostimi su im gotovo identični, i frontmen Ivan Ristanović kao vokal uverljivo je predstavio Fredija Merkjurija, sve vreme se publici obraćao isključivo na engleskom jeziku, menjajući imidž na ponekim pesmama.

U ekipi su i Nenad Bojković (gitara i vokal), Ivan Đerfi (bas) i Radoš Ćapin (bubnjevi), koji su “zamenili” originalnu postavku “Queen” – Brajan Mej (gitara i vokal), Rodžer Tejlor (bubnjevi, vokal) i Džon Dikon (bas).


„Bohemian Rhapsody“, „Another One Bits the Dust“, „I Want to Break Free“, „We Are the Champions“, „Somebody to Love“, „We Will Rock You“, „Show Must Go On“ jesu hitovi koji su oduševili ljubitelje grupe „Queen“ i na trenutak oživeli tu magiju neprikosnovenog pevača Merkjurija.

Posle smrti Fredija Merkjurija 1991, “Queen” nije u potpunosti prestao da postoji, jer su dalje pronašli druge pevače da nastave sa radom kao Pol Rodžers od 2004. do 2009., i Adam Lambert, aktuelan od 2011. godine.

Od 2018. “Queen tribute” je najavio da će dovesti Petera Fristouna, koji je bio Fredijev lični asistent 12 godina, ali i pokušaji 2021. za gostovanje na mjihovom koncertu u Mts Dvorani nisu uspeli zbog pandemije Kovida 19.

Svirali su često u Beogradu na scenama Doma sindikata, Kalemegdana (festival BELEF), Letnje bašte kluba Fest za vreme pandemije leta 2020, u Sava centru i na mnogim drugim mestima.

Veoma nekonvencionalna originalna umetnica Konstrakta, predstavnica Srbije na Pesmi Evroviziji 2022 u Torinu (Italija), svoj prvi beogradski solo nastup je počela sa hitom „Nobl“ kao deo poznatog muzičkog video projekta „Triptih“ i nastavila sa numerom „Žvake“.


„Dobro veče, Beograde, Beer fest, za vas su tu Konstrakta i „Zemlja gruva“. Sad smo na domaćem terenu“, sa velikim osmehom se Konstrakta obratila desetini hiljada posetilaca i otpevala poznate pesme „Plodni dani“ i „Jednom je sada“ njene grupe „Zemlja gruva“.


Svoju turneju Ana Đurić je započela u julu kada je imala koncert takodje na zatvaranju – 12. Arsenal festa u Kragujevcu, da bi odmah nedelju dana kasnije gostovala i na finalu 22. izdanja Exita u Novom Sadu, isto na Main Stage-u, ali i na „Sea Star“ u Umagu na Hrvatskom primorju.

Sada je imala prvi solo koncert u Beogradu kao Konstrakta na kom je oduševila hitovima „Mama“, „Đango“ (naslov inspirisan surovim vesternom „Đangova osveta“ Kventina Tarantina), i žanrovski nije nimalo jednostavno definisati njenu muziku, najbliže je – alternativni elektro pop fank.

Konstrakta je vešto napravila presek karijere u sat vremena, slična im je set lista kao sa navedena dva festivala, mešavina pesama svoje matične avangardne pop grupe apstraktnih tekstova “Zemlja Gruva” (albumi – “VTF je Gruvlend” (2010), “Dino u Zemlji gruva“ (2013, album obrada), “Šta Stvarno Želiš?” (2016)) i kompozicija samostalnog projekta.


Šarmantna Konstrakta je priznavala u svom spektaklu „Nisam znala da sam ovo htela„, pružila snažnu baladu „Tuga“ i duhovitu zaraznu numeru „Neam šamana“ i veoma prihvaćenu kompoziciju „Mekano“ iz spomenutog projekta „Triptih“.


 “Lepo je biti kod kuće, i bilo nam je divno da odemo u Torino u šoping. Zato hvala što ste glasali za nas”,  duhovito je primetila Konstrakta, misleći na čitavu euforiju oko Evrovizije, koja ju je nevidjeno učinila najpopularnijom muzičarkom u Srbiji preko noći.


 Predstavila je multimedijalni šou program na sceni sa vizuelno atraktivnim scenskim svetlosnim efektima kao da uživo snima neki novi video spot ili ceo koncert. Redovno od poublike dobioja na poklon – flaše vina, grudnjake, a sada je priredila bacanje gigantskih balona u publiku, sa natpisom „Beer fest“, kao usputnu atrakciju.

Konstrakta-foto-Jelena-Ivanović-EXIT-Team-


Tako je za sam kraj otpevala sa celim Ušćem njen apsolutno najveći hit “In Corpore Sano”. 

Pevala je naravno uz ples i u duetu sa vatrenom publikom, i svi su uživali posebno na stihovima “Umetnica mora biti zdrava”.

Jasno je koliko je Konstrakta postala tražena muzičarka, inače sa diplomom arhitekte, isključivo za velike pozornice, prava kraljica festivala, i dalje na turneji će nastupati krajem avgusta u okviru Exit “porodice”, odnosno na letnjem festivalu “Sea Dance” u Crnoj Gori, na plaži Buljarice (Budva).

Time je sa bendom „Zemljom gruva“ munjevito prevazišla dosadašnje mnoge bine po Beogradu na kojima je nastupala pre ovolike popularnosti (SKC, rok klub Fest u Zemunu, BitefArtCafe na Kalemegdanu…).

Trenutno Konstrakta i dalje drži rekord kao jedina srpska izvođačica koja je dostigla najveći broj mesečnih slušalaca na striming platformi „Spotify“ sa više od 1,3 miliona.

Nakon njih, na 19. Beer festu nastupili su rep bend „Sunshine“ i alternativni rok sastav „E-Play“. Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket


Napomena: Fotografije iz ovog izveštaja nisu autentične sa samog koncerta sinoć (22.08.) na Beer festu 2022, već sa drugih nastupa Konstrakte i „Zemlje Gruva“.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here