Hronika 19. Beer festa 2022, Dan 2, Vol. 2 (19.08.): Britanska grupa “Kosheen” svojim emotivnim koncertom osvojila publiku

Osim Kosheen, publiku je oduševio i hrvatski elektro pop duo “Nipplepeople”

0
Reklama


Osim Kosheen, publiku je oduševio i hrvatski elektro pop duo “Nipplepeople”


BEOGRAD, 20. avgust – Britanski elektro dens bend “Kosheen” obeležio je sinoć (19.08.) drugo veče 19. izdanja Beer fest u Beogradu svojim emotivnim, energičnim i dinamičnim koncertom na Glavnoj bini festivala, a liderka grupe Šejn Evans (Sian Evans) specijalno za agenciju Tanjug / portal Music Pocket je izjavila da joj je uvek izuzetna privilegija da dolazi u Srbiju i želela bi da to bude veoma često.

„Istina, nije nas bilo neko vreme kod vas, i veoma mi je žao zbog toga. Uželeli smo se Beograda i Srbije. Bilo je planova i poziva da ponovo dodjemo na Exit festival, baš na jubilej 20. rodjendana, ali korona nas je u tome sprečila. Nadamo se da ćemo vam doći ponovo na neki od sledećih izdanja Exita, možda većsledeće godine. Slomilo mi se srce što nismo tada bili u Srbiji. Uvek nam je velika čast da budemo sa vama“, sa puno emocija je govorila Evans, pevačica i tekstopisac grupe „Kosheen“.

„Moram priznati da smo od srpske publike uvek dobijali ogromnu ljubav, radost, pružali ste nam neverovatnu podršku, ljubaznost koja nam je veoma dragocena. Želimo da vam češće dolazimo. Nadam se da će se to i ostvariti. Osećam da smo zapravo veoma rasli i razvijali se kao bend upravo sa Srbijom. Karijeru smo i počeli u vreme kad smo prvi put gostovali kod vas“, podsetila je liderka benda uz veliki osmeh.

Nastup ovog trija je počeo pola sata pre ponoći i okončan je malo pre jedan sat, i tokom tih 70 minuta publika je uživala u velikim i zaraznim hitovima grupe, a pevačica je nekoliko puta pustila suze, iz velike radosti što je ponovo u susretu sa srpskim auditorijumom.

Nekada veoma slavni sastav iz Bristola (Ujedinjeno Kraljevstvo), ranijih godina veoma često je imao koncerte u Srbiji i Beogradu.

Oni su zapravo bili gosti medju prvim izdanjima Exit festivala 2001. godine, kao jedno od retkih tada aktuelnih imena svetske muzičke scene koji su došli u našu zemlju.

Volimo festivale, imaju svoje draži,što znači – tu si, unutar priče, i moraš napraviti taj efektan „udarac“, jer imaš samo sat vremena. I u tih sat treba da pružiš sve od sebe“, objasnila je svetski slavna muzičarka.

Kasnije su se vraćali još nekoliko puta na Exit, a gostovali su i u Beogradu više puta (Dom omladine – DOB).

Atrakciju benda čini upravo harizmatična pevačica Šejn Evans, a ovaj trio predstavljaju takođe pisci tekstova i producenti Marki Ledž i Daren Dekoder, sinoć takodje su bili sa njom na Glavnoj bini Beer festa.
Nastup na festivalu naravno sasvim je drugačiji nego kad imamo naš samostalan koncert. Opet, Beer fest, kao i Exit, sjajna je prilika da vidite neke kolege koji će vam moždaprivućipažnju i ostaviti jak utisak, oduševiti vas. Zato su dobri festivali, da vidimo i druge muzičare, kao i šarenoliku publiku koja će kasnije možda postati naša, i prilika da sretnemo neke ljude koji će nas toliko impresionirati na prvi pogled da ćemo poželeti da ih zagrlimo i poljubimo“, zaključila je Šejn Evans za Tanjug / Music Pocket.

Samo ime “Košin” nastalo je na osnovu imena čuvenog indijanskog ratnika severnih ApačaKočiza.


Kosheen ekipa je tokom ove noći na beogradskom Ušću vešto napravila presek pesama sa svojih pet studijskih albuma – “Resist” (2001), “Kokopelli” (2003), “Damage” (2007), “Independence” (2012) i “Solitude” (2013).

Euforija je nastala naravno sa izuzetnim, vrhunskin, dinamičnim hitovima “Catch”, “Hungry”, “Hide U”, “Slip & Slide- Suicide”, “Empty Skies”.
Žanrovski oni su neobičan koktel – trip hop, breakbeat, electronika, pop, drum and bass, osnovani pre 23 godine (1999) i tada su započeli prijateljstvo sa Srbijom.

Uz veoma suptilnu komunikaciju sa publikom, Šejn Evans je sa suzama u očima uživala u razmeni energije sa nepreglednim brojem fanova (više desetina hiljada posetilaca) i podarila numere „Demonstrate“, „Face in a Crowd“, „I Want It All“, „Damage“, „Resist“, „Cover“, „Harder“, „Boy in the Picture“, „Suzy May“.

Snažan preokret toka koncerta nastaje sa numerom „All In My Head“, gde je masa horski pevala stihove, što se nastavilo sa naslovima „Hungry“, „Up2U“, „Pride“ i posebno sa numerama „(Slip & Slide) Suicide“ i „Empty Skies“.

Naravno, najveći hitovi su kao idealna poslastica ostavljeni za sam kraj na bis – „Hide U“, „Catch“ i – pesma „Louder„, koju je Evans najavila rečima „Potrebno je danas da budemo bolji, snazzniji i glasniji. Hvala vam za ovo predivno vecce, Beograde. Nadam se da se vidimo uskoro ponovo“.

Tako se odjavila pevačica Evans ispred trip hop elektro pop grupe „Kosheen“.
Imaju naravno još pesama sa svojih 5 albuma (barem 50-60 numera), i izdvajali su singlove – „Analogue Street Dub“, „Professional Friend“, „Overkill“, „Warning“, „Belladonna“, „Waste“, „Enter“, „You Don’t Own Me“, „Get a New One“, „Holding On“ (Susie Ledge kao vokalni gost), „Mannequin“, „Waste“, „Spies“, „Addict“, „Tightly“.
Ipak, ne možemo sve čuti u 70 minuta nastupa.

Tokom ove godine na turneji posetili su rodnu Englesku (Mančester, Somerset, Brajton, Notingem, London, Liverpul), nedavno i Švajcarsku, kao i Severnu Makedoniju (Dojransko jezero), a krajem prošle godine i region – Zagreb, Budimpeštu.
Nakon „Kosheen“ nastupio je hrvatski sastav „Nipplepeople“, tajanstveni maskirani muško ženski duo, elektro pop usmerenja, veoma sličnog senzibiliteta, stila i žanra kao britanske kolege.

Fanovi su bili oduševljeni muzičko scenskim vizuelnim spektaklom i atraktivnim video radovima na gigantskom platnu.

Ranije su gostovali u Beogradu – KC Grad (2010), Magacin Depo (2014), Dom kulture Studentski grad (2015), Dom omladine (2019), klub Barutana – Kalemegdan (2021), i na Exit festivalu u Novom Sadu (2011).

Hitovi su se samo nizali kao na beskonačnoj pokretnoj traci – “Broj”, “Sutra”, “Frka”, “Bolji”, “Balkan Express”, “Ne volim te”, “Tebi”, „Tajna“, „Nikada“ i drugi, te kroz 50 minuta su zaista ostavili izvanredan utisak sudeći po oduševljenoj velikoj masi publike, kojoj nije bilo dosta te svirke.

Naravno, njihovi koncerti nisu samo muzički događaj, već znatno više od toga i svega: tako oboje maskirani, čuvaju svoj identitet i ne dozvoljavaju da ih bilo ko otkrije, što je samo po sebi fenomen i prava atrakcija. Doduše, nisu se toga prvi setili, jer i psihodelični američki bend “The Residents” decenijama gradi karijeru na tome da nastupaju pod maskama i niko ne zna ko su im članovi.
Ove noći uz sjajne elektro bitove i ritmove zaraznih melodija, posebno sa numerama “Frka” (obrada istoimene balade iz 1984. godine – Zdenke Kovačiček, džez i rok umetnice iz Zagreba), ili razarajućim – “Tajna”, kao i “Bolji” ili “Sutra”, pružili su publici kroz jedan školski čas ispunjen serijal zadivljujućih modernih melodija.

Svoj zakazani koncert 2020. u Domu omladine su morali da otkažu usled pandemije korona virusa, i onda su konačno došli opet 2021. u Barutanu, i sada smo ih gledali prvi put na Beer festu, tako da uvek ostavljaju pozitivan utisak pred mnogobrojnom beogradskom publikom.

Nastupali su na festivalima po čitavom regionu i gostovali sa hrvatskim kolegama – pank rok bendom “Hladno pivo” i elektro dens grupom “Lollobrigida” na čelu sa Idom Prester.


Ivan Makragić


TANJUG / Music Pocket


NipplePeople-06-foto-Nemanja-DjordjevićReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here