Holandska muzičarka Sharon Kovacs održala dva koncerta u Beogradu – 29.09. & 30.09. – BitefArtCafe

Publika nestrpljivo očekuje ponovni susret sa ovim čudom koji su doživeli

0
ReklamaPublika nestrpljivo očekuje ponovni susret sa ovim čudom koji su doživeli


BEOGRAD, 29. & 30. septembra – Poznata holandska pevačica – kantautorka Šeron Kovač (Sharon Kovacs) gostovala je po drugi put u Beogradu dve noći zaredom – u četvrtak i petak uveče u klubu Novi BitefArtCafe, čime je otvorila zimsku sezonu serijala “Musicology Sessions”.


Mlada muzičarka od svega 32 godine, rođena u malom holandskom mestu Barlo, rasprodala je oba koncerta u našem glavnom gradu.


Jedna od senzacija holandske muzičke scene, poznata samo kao Kovacs, pevačica obrijane glave, muzičarka i kantautorka ima glas prave soul umetnice, stvara muziku na engleskom jeziku kako pripovedaju njena dva studijska albuma – “Shades of Black” (2015) i “Cheap Smell” (2018), a u pripremi je i treći materijal radnog naziva “Child of Sin” za 2023. godinu.


Pre koncerta održan je i prvi Showcase, predstavljanje bendova koji nemaju čestoi prilike da nastupaju u Beogradu po adekvatnim mestima, i publika je imala prilike da sluša i gleda soul sastav „Natalee“.
Onda je sve bilo spremno za holandsku umetnicu muzike.


Na pozornicu je prvo izašao njen muško-ženski prateći šestočlani bend bez nje (gitara, bas gitara, bubanj, truba, prateći vokal, klavijature).


Malo kasnije izašla je i Kovacs sa specijalnom sivom kapom nalik na one koje su nosili vitezovi davnih vremena i krenula u muzičku ofanzivu.


Koncert je započela pesmom „Bang Bang“ i nastavila sa naslovnom numerom drugog albuma – „Cheap Smell“ i tako odmah zagrejala publiku za njen dinamičan i energičan koncert u kome dominira retko izvanredan vokal.

„Divno je da vas vidim ponovo ovde. Izmedju naših susreta desila nam se svima neka bolest, zaraza, taj Kovid. Ja sam bila prva koja je dočekala virus kod vas“, obratila se Kovač publici sa imidžom (obrijane glave), koji je sličan nekadašnjoj divi Šinejd O’ Konor.

Usledile su zarazne kompozicije –„Wolf in Cheap Clothes“, „Oblivion“, „Diggin’ „, „Midnight Medicine“ i očekivano su oduševile masu u prepunom Bitef klubu na Paliluli, jer njen glas zaista osvaja na prvo slušanje koliki je čudotvorac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kovacs lako dotakne svetle i mračne aspekte modernih veza, i u svojim pesmama zapravo ispoveda o divljoj ljubavi i nezdravim romantičnim odnosima, hedonizmu i zavisnosti, svemu što je prati kroz emotivni život poslednjih godina, kada je izgubila muzičke i romantične partnere.


Gradila je novu muzičku porodicu sa producentom Liamom Hoveom (saradjivao sa zvezdama kao što su – Adele, Lana Del Rey, Ellie Goulding, sastav “Marina and the Diamonds”).

Kovacc je u klubu Novi BitefArtCafe održala tri koncerta početkom marta 2020., neposredno pre starta pandemije i karantina usled Kovida 19, kada je ceo svet bio zamrznut, na šta je podsetio osnivač, vlasnik i direktor BitefArtCafe kluba Miša Relić u uvodnom govoru pre koncerta.


Ona je bila i poslednja inostrana muzičarka koja je nastupala u Srbiji pre dugog zatišja, a pevala je takodje u organizaciji Bitefa, u Zagrebu, dok je Ljubljana 2020. bila otkazana.
Miša Relić je isatakao da je bilo logično da Kovač i pokrene zvanično jesenju sezonu u Bitefu kao podsećanje na mart 2020, mada su nedavno u ovom zimskom klubu nastupali momci i dame iz američkog hip hop benda “Arrested Development”.


Tada je Holanđanka Sharon Kovacs imala turneju 2019/2020 po rodnoj Holandiji (Utreht, Hag, Breda, Harlem, Gorningen), došla je i u Rusiju (Moskva), Nemačku (Nirburg), Rumuniju (Bukurešt), Grčku (Atina).

Tokom prvog kovid zatvaranja, Kovacs je boravila u Portugaliji radeći na novoj muzici inspirisanoj ovom zemljom.

Sada se nalazi na aktuelnoj turneji gde je 25. septembra nastupala u Tvornicu kulture u Zagrebu, takodje u organizaiji BitefArtCafe, a koncerte je održala u Holandiji, Turskoj (Istanbul), Češkoj republici (Prag, Brno), Poljskoj (Varšava).


Set lista oba koncerta uključila je naslove koji zaista ilustruju njenu melodramu intimu ili opsesiju – „Fool Like You“, „Adickted“ (kako je otkrila, ova pesma je posledica ne sjajnog odnosa sa bivšim partnerom).


Najavila je i veoma novu pesmu, nežnu setnu baladu „Fragile“ u bluz maniru, i ovog puta je promenila odevni predmet za glavu i modni detalj je sada bio veliki šešir.

Repertoar je holandska pop soul dama obogatila i sa njenom obradom čuvenog hita „Strange“ glumice i muzičarke Grejs Džouns (Grace Jones).

Reč je o pevačici koja je za kratko vreme karijere dostigla neverovatnih 60 miliona YouTube pregleda, veliki broj nagrada i nastupa na znaccajnim festivalima.

Njen drugi album „Cheap Smell“, nazvan po bendu u kom je nastupala pre nego što je postala poznata, definisan je kao “jedan od najiskrenijih i najinspirativnijih future soul albuma čitave decenije”.

Kovacs je studirala na “Rock City“ Institutu, stručnoj školi u Ajndhovenu (Holandija) gde je diplomirala 2013, a već naredne godine je radila sa producentom Oskarom Holemanom na snimanju prvog EP-a “My Love”, koji je delimično snimljen na Kubi.

Tokom 2014. svirala je na raznim festivalima – “North Sea Jazz” i “Lovlands”, osvojila je holandsku “NPO Radio 6 Soul & Jazz” nagradu u kategoriji ‘Najbolji soul i džez talenat’.

Nizale su se pesme ovih noći sa dva objavljena albuma i trećeg u nastajanju – „Black Spider“, „The Devil You Know“, „Not Scared of Giants“, „Goldmine“ („ova pesma govori o muzičkoj industriji koja me je prilično uzdigla, a da to nisam ni tražila„, rekla je Kovacs).

Možer se reći da je Kovacs zapravo zatvorila Musicology Sessions pred napad prvog talasa korone, ali ga i nije baš otvorila, jer su pre nje u ovom ciklusu nastupala razna imena od starta pandemije, kao stari znanac Richard Bona (2021), a u novije vreme – Mario Biondi, Hooverphonic, Snarky Puppy.
Ispovedala se Kovacs publici veoma šarmantno, duhovito i šemekerski, te je otkrila kako je nazvala svoje kučiće –Bella, prema Beogradu, koji je toliko zavolela, ali i – Skopje, Boka i Brno.

Sa svoja dva albuma i hit singlovima (“My Love“, “The Devil You Know“, „You Again„) skrenula je pažnju raznih zvezda koji su joj pružili podršku, gde beše i pokojna soul pevačica Ejmi Vajnhaus, pre večnog odlaska (2011), ali i Robi Vilijams, Širli Bazi, Nina Sajmon, Džimi Holidej, Bet Gibons (grupa “Portishead”).


Zvaničan deo koncerta Kovacs je uz dinamičan ples na bini, predstavljanje celog benda uz muziciranje svakog ponaosob kao pravi virtuozi, okončala sa pesmama – „Play Me“, „50 Shades of Black“ i velikim hitom „My Love“.

Naravno, publika je želela i occekivala još repertoara uz skandiranje i viku, tako da muzičarka nije ni silazila sa bine, sva srećna što je zovu natrag.


Na bis Kovacs je otpevala njen novi singl “Tutti Frutti Tequila“ – iako zvuči fanki i veselo, ima snažnu poruku o ispijanju emocija, pauziranju i zaboravljanju svega na trenutak.

I naravno za sam kraj, kako i ime kaže, otpevala je nadahnuto – baladu „Final Song“, samo u pratnji klavijature i trube, a umetnik na trubi se iznenada popeo na šank Bitefa i odatle svirao sa uživanjem i uz aplauze iz prezadovoljne publike.

Time je Kovacs zaokružila koncert od punih sat i po sa 20 pesama na set listi, i pozvala publiku na svoje sledeće nastupe u Beogradu, za koji je sigurna da će se desiti već naredne godine.


BitefArtCafe nastavlja dalje sa gostovanjem stranih muzičara, tako da će bend „Moonchild“ svirati 7. oktobra, a vraćaju nam se i čuveni acid jazz majstori „The Brand New Havies“ – dve večeri zaredom – 20. i 21. oktobra.


Od regionalnih imena ponovo stižu gosti iz Hrvatske – pop dens pevačica Vanna 14.10. proslaviće 30 godina karijere, pop rok sastav „Vatra“27.10. i elektro pop diva Ida Prester – 28. oktobra.


IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket

Foto: Phil-Halfmann-
KOVACS-in-Concert-Phil-Halfmann
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here