Holandija, uz Nemačku i Austriju, planira povratak koncerata i festivala za leto 2021.

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Femix Fest od 12. do 14. marta u Beogradu

Stvaralaštvo na polju filma, muzike, fotografije, stripa, poezije     Festival ženskog stvaralaštva Femix Fest održaće se od 12. do 14. marta u Beogradu,...

Koncert Luganski-Gomzijakov: Iz Rusije s ljubavlju

Multikultivator i Jugorosgaz imaju zadovoljstvo da vas pozovu na jedinstveno muzičko veče uz klavir i violončelo. Odabrane sonate za...

Pesma Chasing Norda izabrana kao jedna od polufinalnih na International Songwriting Competitionu

Prijavljeni su izvođači iz 158 zemalja s preko 26000 pesama, a u žiriju su između ostalih istaknuti svetski izvođači...

ive Nation takođe je predvideo brži povratak koncerata u delovima sveta koji imaju visok postotak vakcinacije, a upravo ovo znači da bi Srbija, sa svojim rezultatima koji su među vodećim na svetu, mogla biti među prvim zemljama koje će ovog leta vratiti koncerte i festivale.

Grupi evropskih zemalja koje su pozvale svoje kompanije u muzičkoj industriji da pokrenu organizaciju koncerata i festivala u drugoj polovini 2021. godine, pridružila se i Holandija, pripremajući organizatorima garantni fond za rad bez finansijskog rizika otkazivanja.

Kako je navela holandska ministarka kulture Ingrid Van Engelshoven, a prenosi ugledni IQ Mag, Holandija je pripremila najmanje 300 miliona evra namenjenih muzičkim festivalima, poslovnim sajmovima i sportskim takmičenjima koja privlače najmanje 3.000 posetilaca.

Ovaj fond je svetlo na kraju tunela za organizatore festivala. Mogu se osloniti na garanciju u kojoj je rezervisano najmanje 300 miliona evra. Industrija događaja zastala je već duže vreme zbog korone, te je potrebna garancija da bi se vratila na pravi put – izjavila je tom prilikom ministarka Van Engelshoven.

Ovim potezom Holandija se pridružuje Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj, koje su već osigurale slične fondove “teške” i do nekoliko milijardi evra, dok, s približavanjem festivalske sezone, manifestacione industrije u Velikoj Britaniji, Danskoj i Francuskoj snažno lobiraju za iste programe kod svojih vlada.

Podsetimo, Vlada Republike Nemačke krajem prošle godine je pozvala organizatore koncerata i festivala da počnu da rade na planiranju i organizaciji manifestacija za predstojeće leto. Kao svojevrsnu “zaštitnu mrežu”, Vlada je osigurala garanciju za eliminaciju rizika od otkazivanja, koja iznosi čak 2.5 miijardi evra!

Pandemija će se završiti u nekom trenutku, ali ako odmah ne podstaknemo organizatore da rade na koncertima i festivalima za predstojeće letonećemo imati nijednu veliku manifestaciju u drugoj polovini godine  – izjavio je tim povodom nemački ministar finansija Olaf Scholz, te dodao da je za njihovu organizaciju i pokretanje mašinerije muzičke industrije potrebno vreme.

Ovakvi potezi deo su optimizma koji se širi festivalskom i koncertnom industrijom sa najavama da će zahvaljujući vakcinaciji i brzim testovima, ovog leta doći do vraćanja masovnih događaja širom planete. Ovo je očekivanje i vodeće muzičke korporacije u svetu, Live Nation čije su cene akcija nedavno dostigle istorijski maksimum od 76.54 američkih dolara. Live Nation takođe je predvideo brži povratak koncerata u delovima sveta koji imaju visok postotak vakcinacije, a upravo ovo znači da bi Srbija, sa svojim rezultatima koji su među vodećim na svetu, mogla biti među prvim zemljama koje će ovog leta vratiti koncerte i festivale, te na taj način otpočeti oživljavanje manifestacione industrije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Performans “Putovanje blizanaca iz Argentine” 4. marta u Božidarcu

Umetnički performans “Putovanje blizanaca iz Argentine” biće izveden u četvrtak, 4. marta na Velikoj sceni Božidarca u Beogradu, a publika će taj događaj moći...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket