„Hleb lutke“ najbolja predstava na Nišville jazz teatar festivalu 2021

„Bluz za alt saksofon“ iz Tirane osvojio nagradu za najbolje korišćenu muziku

0
Reklama  
Bluz za alt saksofon“ iz Tirane osvojio nagradu za najbolje korišćenu muziku

 

NIŠ, 10. avgusta (Tanjug) – Nagradu za najbolju predstavu u celini na upravo završenom Nišville jazz teatar festivalu 2021 u Nišu osvojio je komad „Hleb lutke“ (Bread Dolls) Mediteranske glumačke akademije Leće iz Italije, saopštila je direkcija.

Nagradu za najbolje korišćenu muziku dobila je predstava „Bluz za alt saksofon“ u nezavisnoj produkciji umetnika iz Tirane (Albanija).

Festival je završen sinoć, u ponedeljak, 9. februara.


Žiri je radio u sastavu Franko Ungaro (Italija) teatrolog i pisac, Aleksandra Glovacki (Srbija) dramaturškinja i pozorišna kritičarka, i Ana Tasić (Srbija) teatrološkinja i pozorišna kritičarka.

 Članovi žirija cene hrabrost, osećaj i inteligenciju umetničke direktorke i selektorke Maje Mitić što je u skladu sa misijom Nišvil Jazz Teatarskog Festivala data prilika, pre svega mladim i nezavisnim grupama da predlože originalne i autentične predstave, koje se baziraju na odnosima između muzike, pevanja i drugih izražajnih jezika, odnosno pozorišta, plesa i vizuelnog stvaralaštva.


Predstava „Piti Peta Hofen show„, Foto: Ivan Jovanović
Prema njihovom mišljenju, u teškom i rizičnom trenutku, poput pandemije, kao i nedovoljnih sredstava, velika je zasluga Festivala i selektorke što su umetnički program fokusirali na tri osnovna aspekta, a prvi je – međunarodna dimenzija festivala kao izraz multikulturalne perspektive i vizije.

 Takođe, prisutno je i poređenje različitih umetničkih praksi i kultura, stavljajući u središte ulogu   muzičkog jezika.
  Treći aspekat se tiče interakcije umetnika sa prostorima i lokacijama izvođenja koja su dodala lepotu zanimljivim umetničkim predlozima.


U skladu sa navedenim pretpostavkama, žiri je odlučio da  “Hleb lutke” ponese nagradu za najbolju predstavu u celini.
 Taj komad Mediteranske glumačke akademije iz italijanskog grada Leće rađen je u režiji Tonio de Nito, a pet glumica – Karmen Ines Tarantino, Benedeta Pati, Đulija Pičini, Antonela Sabeta i Anđelika Dipaće, zadivilo je kolektivnu maštu publike, pripovedajući priče koje pripadaju sećanju svakog od nas.


Žiri je cenio koncept performansa koji na originalan način meša verbalni, fizički i pevački jezik, sve u službi rituala, pripreme hleba, koji vraća publiku na drevne zvukove koji su univerzalni i uvek blizu nas.

FANTOM IZ OPERE
Specijalna nagrada za povezivanje muzičkog jezika i pozorišta dodeljena je predstavi “Bluz za alto saksofon” sa albanskim izvođačem Hulianom Briskuom i rediteljem Adonisom Filipijem, predstavi u potpunosti fokusiranoj na temu muzike gde ljubav prema muzici postaje hrana za dušu .


Stručni tročlani žiri želi da posebno istakne originalnu muziku Stanislava Genadijeva u plesnoj predstavi “Ljubavni kavez” i talentovane izvođače francuske LPM kompanije sposobne da publiku uključe svojom energijom i izražajnim veštinama.

Na zatvaranju festivala premijerno je izveden mjuzikl “Fantom iz opera” kompozitora Endrua Lojda Vebera, u režiji direktora Nišville jazz festivala – Ivana Blagojevića.


FANTOM IZ OPERE
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here