“Heroji radničke klase” Miloša Pušića u februaru premijerno na 72. Berlinskom festivalu 2022

Glavnu ulogu tumači Jasna Đuričić, svetska i naša: najbolja evropska glumica

0
Reklama


Glavnu ulogu tumači Jasna Đuričić, svetska i naša: najbolja evropska glumica


Najnoviji domaći igrani film „Heroji radničke klase“ reditelja Miloša Pušića, odabran je da bude deo prestižnog programa „Panorama“ na čuvenom Berlinskom filmskom festivalu u februaru ove godine.

Projekat je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine.


Glavnu ulogu tumači Jasna Đuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu „Quo Vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić proglašena za najbolju evropsku glumicu, a uz nju igraju – njen suprug Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević, kao i Filip Đurić, veoma istaknut u filmu “Moj jutarnji smeh” i TV serijama “Grupa”, “Kljun”, “12 reči” i “Crna svadba”.


Berlinski međunarodni filmski festival
osnovan je 1951. godine i jedan je od tri najznačajnija filmska festivala A kategorije, uz Kan i Veneciju.

U okviru programa „Panorama“ prikazuju se nezavisni i art-haus filmovi na kontroverzne teme, kao ostvarenja sa veoma inovativnom estetikom.

Film pripoveda priču o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima.
Ostvarenje je već duže vreme bilo u montaži i post-produkciji, i konačno će imati svetsku premijeru u Berlinu tokom februara.


Autor Miloš Pušić je za sajt Filmskog centra Srbije izjavio da mu je posle veoma dugog i zamornog procesa rada na filmu, poziv iz Berlinala došao kao “veliki pozitivni šok i ogromna nagrada za sav uložen trud”.


Ponosan sam da smo pozvani na ovako važan festival. Nikada se nisam osećao toliko slobodan kao kada sam snimao ovaj film i toliko iscrpljen dok sam ga završavao. Na trenutke je delovalo da ovo putovanje nema kraja. Film nikada ne bi bio završeni bez pomoći fantastičnih ljudi koji su se našli u ekipi, nesebično odvojili vreme i ubedili me da završimo započeto. Divno je raditi film sa prijateljima. Učešće na Berlinu je pobeda svih nas”, nadahnuto je ispričao režiser.Filip ĐurićZaplet je sledeći: Lidija (Jasna Đuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora i zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu.
Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava.
Situacija se komplikuje, a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt, a Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.


Projekat za film „Heroji radničke klase“ je 2012. godine učestvovao na platformi za razvoj scenarija (Script Station) održanoj u okviru Berlinskog festivala.

Filmski centar Srbije je Pušiću u novembru 2020. godine odobrio sredstva za završetak filma u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma, a uz obrazloženje da je u pitanju film koji „uznemirava i potresa“.

„Možda i najveća vrednost ovog filma je empatija sa kojom reditelj i glumci pričaju ovu priču o izgubljenom dostojanstvu radnika. Jasno se iz filma vidi se da se u pričanje ove priče upuštaju bez ikakvih kalkulacija osim želje da ova priča postane film kome je srce na pravom mestu.“, piše u obrazloženju Komisije.


Filip Đurić
Reditelj i scenarista Miloš Pušić je rođen 1980. godine, diplomirao je režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na kojoj je zaposlen u zvanju docenta.

Režirao je kratki igrani film „Uspavanka za dečaka“ (2007), nakon čega su usledila dva dugometražna ostvarenja: „Jesen u mojoj ulici“ (2009) gde takodje glumi spomenuti Filip Đurić, i „Odumiranje“ (2013) prema istoimenoj predstavi Egona Savina (Atelje 212).

Pušić je bio i producent – autorskog filma „Moj jutarnji smeh“ (2019) Marka Đorđevića.

Film „Heroji radničke klase“ je nastao u okviru Pušićeve producentske kuće “Altertise”, a scenario je napisao reditelj u saradnji sa proverenim kolegama – Dušanom Spasojevićem (“Odumiranje”) i Ivanom Kneževićem.

U autorskoj ekipi filma se nalaze i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, montažeri – Ivan Knežević i sam režiser Miloš Pušić.


Pored „Heroja radniče klase“, na 72. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu biće prikazana manjinska srpska koprodukcija „Poslevode“ u režiji Daneta Komljena, u okviru selekcije „Forum“.
Nastanak ovog filma je takođe podržan od strane Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja RS.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here