HELEN MIREN: Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde

Danas je svetski dan pozorišta - teško vreme za žive nastupe

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoDanas je svetski dan pozorišta – teško vreme za žive nastupe


LONDON, 27. marta – Slavna britanska glumica Helen Miren autorka je važne tradicionalne poruke koja će danas biti pročitana u svim teatrima sveta na Svetski dan pozorišta, koji se obeležava svakog 27. marta još od 1962. godine.

Taj veliki i značajan dan ustanovio je Međunarodni pozorišni institut – MPI(International Theatre Institute), koji predstavlja krovnu organizaciju UNESKO-a za pozorište i izvođačke umetnosti.

Svake godine neko od znamenitih pozorišnih umetnika napiše poruku kolegama u pozorištu i čitavom svetu, a koja se tog dana čita u svim pozorištima pre početka predstave, a ove godine poruku svetu je napisala čuvena engleska pozorišna, filmska i televizijska glumica i dobitnica Oskara – Helen Mirren.Ovo je bilo veoma teško vreme za žive nastupe i mnogi umetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti. 

Možda ih je baš ta, uvek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju.

 Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim delom zahvaljujući internetu.

Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti.
Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde.

 Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo. Jedva čekam!”, zaključuje Helen Miren.


Na velikoj proslavi koja se može pratiti i online putem platformi, jer se održava samo u virtualnom svetu, govoriće i Ernesto Otone R., asistent za kulturu generalnog direktora UNESKO-a i Tobias Biankone, generalni direktor MPI.

Svetski dan pozorišta se obeležava već tačno 60 godina svakog 27. marta, a od 2011. se priključio i Svetski dan pantomime svakog 22. marta na dan rođenja čuvenog pantomimičara Marsela Marsoa na inicijativu srpskog glumca Marka Stojanovića, predsednika Svetske organizacije pantomimičara (SOP) i Ofera Bluma.

SOP je globalni partner Međunarodnog pozorišnog instituta (MPI), a Marko Stojanović, osim što je predsednik SOP, takođe je i član MPI.

Pre nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da se obeležava Svetska nedelja predstava koja počinje 20. martaSvetskim danom dečijeg pozorišta, nastavlja se Svetskim danom lutkarstva 21.03., onda Svetskim danom pantomime 22.03. i završava 27.03. Svetskim danom pozorišta.

Proslava se može pratiti i online:
https://www.world-theatre-day.org/mainevent.html

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Muzikom se moguće zaraziti jednako kao i virusom

Da je moguće zaraziti nekoga muzikom, odavno smo pretpostavljali, a sad je ova tvrdnja dobila svoje mesto. Dora Rosati,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket