Guitar Art Festival u 24. izdanju biće otvoren večeras u Mts Dvorani  (10. maj 2023.)

Program od 9 koncerata za 5 dana

0
Reklama

 
Program od 9 koncerata za 5 dana

BEOGRAD, 10. maja –  Guitar Art Festival u svom 24. izdanju biće otvoren večeras (10.05.) koncertom tandema – Antonio Zambužo i Jamandu Kosta u Mts Dvorani, i trajaće do 14. maja, najavila je danas direkcija ove manifestacije u Beogradu.


 Pod sloganom „Creation“, festival će biti realizovan na više lokacija u Beogradu, i tokom pet dana, biće izvedeno devet koncerata i niz pratećih programa, a Beograd će posetiti više od 100 najznačajnijih gitarista današnjice.


 Zbog trenutne situacije i nezapamćene tragedije u Srbiji, direkcija Guitar Art Festivala (GAF) je odlučila da odloži jedini neprimeren program, rokenrol koncert benda “The Stones”, koji je bio zakazan za 11. maj na sceni Kolarčeve zadužbine. 

Kako je objasnio direktor GAF-a Boško Radojković, taj koncert jednog od najboljih “The Rolling Stones” tribjut bendova je odložen za jesen, a još uvek nije utvrdjen tačan datum ni lokacija.  Oni su vodeći i najautentičniji tribute bend velikim “Roling Stonsima” u Ujedinjenom Kraljevstvu, najveći sastav koji odaje počast svetskom rokenrol bendu.Brazilska gitarska legenda Jamandu Kosta i fado zvezda Antonio Zambužo na otvaranju 24_ Gitar art festivala
„Svakako da ova vrsta koncerta nije sada nimalo prikladna u situaciji ovako velike tragedije koja je pogodila Srbiju. Ne bih se osećao nimalo prijatno da se sutra veče održi koncert rokenrola, koji znamo šta donosi, zabavu, tako da su se i sami muzičari složili da odgodimo nastup za neko drugo vreme, od jeseni“, naveo je Boško Radojković, te podsetio da se GAF u kontinuitetu održava 24 godine, bez pauze, od 2000, osim 2020., kada su morali da prekinu to izdanje usled početka pandemije korona virusa. 


 Na konferenciji za novinare danas su prisustvovali Antonio Zambužo i Jamandu Kosta koji će večeras svojim koncertom otvoriti GAF u Mts Dvorani, kao i hrvatski gitarista virtuoz Zoran Dukić, uz ambasadore SSvajcarske, Brazila, Portugala, Bugarske i predstavnike Italijanskog instituta za kulturu i Austrijskog kulturnog foruma. 


 Veliki zajednički koncert dve muzičke zvezde iz Portugala i Brazila – Antonija Zambuža i Jamandu Koste jedan je od dva najatraktivnija programa 24. edicije GAF-a, uz bugarskog umetnika Teodosija Spasova na samom zatvaranju 14. maja na Kolarcu. 


Yamandu Costa, foto: Daryan Dornelles

 Antonio Zambužo je jedan od najvećih savremenih umetnika, autora i izvođača portugalske muzike i jezika, i jedan od njenih najistaknutijih ambasadora u svetu.

„Iskren da budem, bolje pevam nego što govorim, ali pokušaću da vam prenesem sve o našoj muzici“, duhovito je napravio uvod Zambužo. 

U svom stvaralaštvu on ima uticaje brazilskih pesama, posebno Bossa Nove, kažu da je rušio stvarne i imaginarne granice, spajajući dve strane Atlantika.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam kod vas na festivalu. Mog kolegu Jamandu Kostu već poznajete od ranije. Mi inače odavno već sarađujemo, ali smo tek ove godine zapravo prvi put uživo nastupali, i to u Lisabonu, povodom 200 godina od nezavisnosti Brazila. Dalje smo na turneji gostovali u Španiji, Portugalu u gradu Porto, po Evropi, i put nas je doveo u Beograd, dok Brazil planiramo u junu“, opisao je umetnik Zambužo njihovu aktuelnu turneju. 

Njegova muzika, izvorno zasnovana na tradiciji fada, doprinela je stvaranju jedinstvene umetničke ličnosti i inspirisala je novi ciklus u portugalskoj muzici.


„Mi smo napravili jedan miks brazilske i portugalske muzike sa uticajima Južne Amerike. Nadam se da ćete svi uživati u našem koncertu večeras“, zaključio je Antonio Zambužo. 


Antonio-Zambujo


ANTONIO ZAMBUŽO

Gitarski umetnik Jamandu Kosta oduševljava publiku gde donosi svoju neobičnu veštinu i zvuk, a prvo je bio klasičar, da bi uveliko otišao u neke druge pravce. 

Drago mi je da sam ponovo na vašem velikom festivalu, volim da dolazim u Beograd i Srbiju. Ovo je sasvim prirodna saradnja Antonija Zabuža i mene, susret našh kultura i zemalja. Rezultat te saradnje jeste i snimljen album, a naš projekat je inače vid trenutne inspiracije. To znači da nas dvojica na sceni izvodimo kompozicije koje budu iznenadjenje i za nas same, tako da se nadam da ćete večeras osetiti tu našu spontanost“, istakao je Jamandu Kosta. 

U svojim nastupima – solo, uz pratnju drugih muzičara ili orkestara, Kosta nosi pečat muzike sa juga Brazila, a takodje uspeva da ukljucci različite muzičke žanrove, stvarajući retku simbiozu sa svojom sedmožičnom gitarom.

 Koncerti klasične muzike održaće se na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine umesto Narodnog pozorišta u Beogradu, koje je otkazalo sve dogadjaje do 15. maja povodom masovnih ubistava u Beogradu i Srbiji.  Zamena ulaznica će se realizovati na licu mesta u holu Kolarca, tako da se publika moli da dodje ranije na ove koncerte 12. i 13. maja, kako je rekao direktor GAF-a Boško Radojković.


YAMANDU COSTA
  Prvi nastup je 12. maja na Kolarcu –  koncert italijanske gitariskinje Karlote Dalije, koja pažnju širom sveta privlači svojim strastvenim i dubokim interpretacijama i u kolekciji ima više od 40 nagrada, na šta je podsetio Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Finale te koncertne noći – diptiha, rezervisano je za Autorsko veče istaknute naše i svetske muzičarke Maje Le Ru, kada će nastupiti gitaristi iz Švajcarske – Johan Smit i Vojin Kocić uz Gudački orkestar Škole za talente u Ćupriji. 

Drugo veče klasike počinje sa koncertom dva najveća mlada gitarska talenta Srbije –Vuka Vukajlovića i Uroša Jaćevića. 

Guitar Art ima tu privilegiju da na svakom izdanju festivala predstavi veliku koncertnu premijeru, koja je pisana specijalno za beogradski festival.
Najveći živi gitarski kompozitor Leo Brauer napisao je delo za 6 gitara – „Rossen Guitar Balkan Sextet„, koje će premijero biti izvedeno na sceni Kolarca, kao muzičko nasleđe koje festival gradi i sakuplja već 24 godine. 

To veče u subotu 13.05. će zaokruzziti hrvatski virtuoz Zoran Dukić, koji je gitaru učio sa svega šest godina, a izmedju 1990. i 1997. je osvojio sve moguće nagrade na takmičenjima. 

„Guitar Art je zaista fantastičan festival u celom svetu, ne samo u ovim krajevima. To najbolje znam, jer stalno odlazim po festivalima i vaš je u samom vrhu koji slavi umetnost gitare. Bio sam kod vas prvi put pre 20 godina, festival je sjajan jer ima i važnu edukaciju uz koncerte, i svi mu želimo dugu budućnost“, naglasio je gitarista klasičar Zoran Dukić. 


 Svečano zatvaranje festivala 14. maja na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine rezervisano je za world etno koncert – nakon dužeg vremena bugarski umetnik Teodosij Spasov se vraća u Beograd.  


Njegov instrument je kaval, drvena frula sa osam rupa, jedan od najstarijih tradicionalnih instrumenata na Balkanu i Evropi, bogat zvučnim i tehničkim mogućnostima. U ovom projektu ccuveni kavalista nastupa sa troje solista muzičkog projekta “The Crossover Trio” iz Grčke – Alkis Zopoglouom, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, Marinom Liodou Mohamed, koja svira oud i pijanistom Janisom Kirimkiridisom. 


TEODOSIJ SPASOV
Na konferenciji su bili i ambasadori Portugala, Brazila, Bugarske i Švajcarske u Beogradu, koji su svi redom izrazili iskreno saučešće porodicama preminulih u nedavnim masovnim ubistvima, te izrazili nadu da će možda muzika na ovom dogadjaju imati lekovitu moć, koja je veoma potrebna svima, kroz lepotu, kreativnost i harmoniju. 


 Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma je najavio svoj odlazak uskoro iz Srbije nakon četiri godine rada i drago mu je da je GAF jedan od poslednjih dogadjaja u kome će biti uključen, da se Austrija predstavi kao zemlja bogate kulture i muzike. 

Guitar Art Festival je potvrdio svoje mesto kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji koji nosi titulu jednog od 5 najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu.ADRIJAN FAJKS – Austrijski kulturni forum

Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu Festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enio Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi. 

Festivalski program ove godine zaokružuje veliki Expo sajam i promocije, na kome će se predstaviti najpoznatije brendove u industriji klasične gitare.

Pored najpoznatijih graditelja klasičnih gitara – Manuel Adalid, Juan Hernandez, Francisco Esteve, Zoran Kuvač i Sabmar Guitars, biće prisutni i izdavači iz Srbije i okruženja, kao i tradicionalni prijatelji Festivala, svetske kompanije D’Addario, Savarez i AccordCase.

Ovaj muzički festival od svog osnivanja kombinuje dve različite, ali komplementarne oblasti u svom programu. Na jednoj strani je koncertni program koji dovodi najveće zvezde klasične, flamenko, fado, etno, rok i džez scene, a sa druge strane je edukacija i podrška najvećim mladim gitarskim talentima, prestižno takmičenje u solo i kamernoj muzici i stručna predavanja.

 Tokom festivalske nedelje Beograd se pretvara u gitarsku prestonicu, a GAF je međunarodni ugled i slavu stekao zahvaljujući kvalitetu izvođača, i postao je referentna tačka za sve ljubitelje gitare, profesionalce i entuzijaste.
SREDA, 10. MAJ – ULAZNICE

MTS DVORANA

20:00 YAMANDU COSTA & ANTÓNIO ZAMBUJO


PETAK, 12. MAJ – ULAZNICE

KOLARČEVA ZADUŽBINA

19:00 CARLOTTA DALIA

20:30 AUTORSKO VEČE MAJE LE ROUX

VOJIN KOCIĆ & JOHAN SMIT & GUDAČKI ORKESTAR ŠKOLE ZA TALENTE U ĆUPRIJI

SUBOTA, 13. MAJ – ULAZNICE

KOLARČEVA ZADUŽBINA

19:00 VUK VUKAJLOVIĆ & UROŠ JAĆEVIĆ

20:30 PREMIJERA – ROSSEN BALKANSKI GUITAR SEXTET

21:00 ZORAN DUKIĆ

NEDELJA, 14. MAJ – ULAZNICE

KOLARČEVA ZADUŽBINA

20:00 TEODOSII SPASOV & THE CROSSOVER TRIO


STING

MARIZA

LUZ CASAL

ENNIO MORICONE

TOMMY EMANUEL
PACO DE LUCIA
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here