Guitar Art Fest od 10. do 14. maja 2023. u Beogradu pod sloganom “Creation”

Očekuje nas novih 10 koncerata pretežno stranih muzičara

0
ReklamaOčekuje nas novih 10 koncerata pretežno stranih muzičara


BEOGRAD, 31. januara: Guitar Art Fest u svom 24. izdanju biće održan od 10. do 14. maja 2023. pod sloganom „Creation“ i za vreme pet festivalskih dana publiku očekuje 10 koncerata na više lokacija u Beogradu.

Tokom festivalske nedelje Beograd će se tako pretvoriti u gitarsku prestonicu zahvaljujući Guitar Art festu, kao jednom od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznatom festivalu koji nosi titulu jednog od 5 najznačajnih manifestacija gitarske umetničke muzike u svetu.

Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu Festivala – na žalost pokojni Pako de Lusija i Enio Morikone, slavni Sting, fado diva Mariza, australijski virtuoz Tomi Emanuel, španska pevačica Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.


Festival će 10. maja u MTS dvorani otvoriti veliki zajednički koncert dve muzičke zvezde iz Portugala i Brazila Antonija Zambuša i Jamandu Koste.
Antonio Zambušo i Jamandu Kosta

Antonio Zambušo
Jamandu Kosta GAF 2023


Antonio Zambušo je jedan od najvećih savremenih umetnika, autora i izvođača portugalske muzike i jezika, i jedan od njenih najistaknutijih ambasadora u svetu, a uz uticaje brazilskih pesama, posebno Bossa Nove, on je rušio stvarne i zamišljene granice, spajajući dve strane Atlantika.

Njegova muzika, izvorno zasnovana na tradiciji Canto Alentejano i Fada, doprinela je stvaranju jedinstvene umetničke ličnosti i inspirisala je novi ciklus u portugalskoj muzici.

Jamandu Kosta oduševljava publiku gde god da donese svoju neobičnu veštinu i zvuk – u svojim nezaboravnim solo nastupima, uz pratnju drugih muzičara ili orkestara – nosi pečat muzike sa juga Brazila, ali na divan način uključuje različite muzičke žanrove.

Beogradska publika imaće priliku da drugog dana festivala, 11. maja u Kolarčevoj zadužbini prvi put čuje “The Stones”, vodeći i najautentičniji tribute bend grupe The Rolling Stones u Ujedinjenom Kraljevstvu, donoseći sve hitove britanskog rock benda na veliku scenu.
Hitovi “Satisfaction”, “Jumping Jack Flash”, “Ruby Tuesday”, “Start Me Up”, “Brown Sugar”, odaju počast najvećem svetskom rokenrol bendu.THE STONES

Cenk Erdogan GAF 2023
Koncerti klasične muzike održaće se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Prvi koncert 12. maja održaće gitarista Pablo Garibej iz Meksika, drugi koncert rezervisan je za prelepu italijansku gitariskinju Karlotu Daliju koja pažnju širom sveta privlači svojim veoma strastvenim i dubokim interpretacijama.


Veliko finale koncertne večeri rezervisano je za Autorsko veče Maje Le Ru, kada će nastupiti gitaristi iz švajcarske Džon Smit i Vojin Kocić.

Drugo veče klasike počinje sa koncertom dva najveća mlada gitarska talenta Srbije – Vuka Vukajlovića i Uroša Jaćevića.
Guitar Art festi ima tu privilegiju da na svakom izdanju festivala predstavi veliku koncertnu premijeru, koja je pisana specijalno za beogradski festival.
Najveći živi gitarski kompozitor Leo Brauer napisao je tako delo za 6 gitara koje će premijero biti izvedeno na sceni Narodnog pozorišta 13. maja. To je muzičko nasleđe koje festival gradi i sakuplja.Karlota Dalija GAF 2023-©-Paolo-Bibi
Svečano zatvaranje festival 14. maja na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine rezervisano je za dva world etno koncerta.
Dženk Erdogan je svetski priznati turski gitarista koji nastupa u SAD i Evropi kao solo umetnik i u duo i trio sastavima, sa svojom muzikom na džez i gitarskim festivalima.
Tokom pandemijske 2020. godine dobio je Gremi nagradu za saradnju sa Jimom Kimo Vestom u kategoriji “Best New Age Album”.


Posle dugo vremena Teodosij Spasov se vraća u Beograd.
Ovog puta poznati kavalista nastupa sa grčkim The Crossover triom. Njegov instrument je kaval, drvena frula sa osam rupa, jedan od najstarijih tradicionalnih instrumenata na Balkanu i Evropi, bogat zvučnim i tehničkim mogućnostima.

U ovom projektu nastupa sa troje solista muzičkog projekta “The Crossover Trio”: Alkis Zopoglouom, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, Marinom Liodou Mohamed, koja svira oud, i pijanistom Janisom Kirimkiridisom.

Guitar Art Festival od svog osnivanja kombinuje dve različite oblasti u svom programu – na jednoj strani je koncertni program koji dovodi najveće zvezde klasične, flamenko, fado, etno, rok i džez scene, a sa druge strane je edukacija i podrška najvećim mladim gitarskim talentima, prestižno takmičenje u solo i kamernoj muzici i stručna predavanja.

Festivalski program ove godine zaokružuje veliki Expo sajam i promocije, na kome će se predstaviti najpoznatiji brendovi u industriji klasične gitare.

Pored najpoznatijih graditelja klasičnih gitara – Manuel Adalida, Juan Hernandeza, Francisco Estevea, Zorana Kuvača i Sabmar Guitarsa, biće prisutni i izdavači iz Srbije i okruženja, kao i tradicionalni prijatelji Festivala, svetske kompanije “D’Addario”, “Savarez” i “Accord Case”.

Zoran Dukić GAF 2023
Škola za talente Ćuprija 2023


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here