Grupa “Smak plus” održala je koncert u petak, 28. jula u Botaničkoj bašti “Jevremovac”

Čudno muzičko veče na otvorenoj sceni

0
Reklama


Čudno muzičko veče na otvorenoj sceni

BEOGRAD, 29. jula – Grupa “Smak plus” koja predstavlja nastavak rada antologijskog bluz rok sastava “Smak” sa mlađim članovima, održala je samostalan koncert u petak 28. jula u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u okviru ciklusa “Garden Sessions”.


 Koncept ovog muzičkog projekta jeste u tome da bend izvodi numere od standardnog repertoara, ali je i deo te set liste zamenjen kompozicijama koje “Smak” nije izvodio uopšte ili retko na nastupima, pre više decenija.  

Koncert u petak obeležio je velike hitove još na samom početku nastupa kao što je nezaboravni „Šumadijski Blues“ i naravno neprolazni „Profesor“, uz snažan instrumental “Biska 2”, koji su oduševili publiku.

Ipak, tehnički nedostatak celog koncerta bio je u tome što se vokal nije dobro čuo, jer su ga nadjačali svi instrumenti (gitara, bas gitara, bubnjevi, klavijature), a kasnije su u više navrata članovi benda objasnili publici da je pravilo Botaničke bašte da ne sme da se pojačava zvuk svirke.
Fanovi „Smaka“ su negodovali i zamolili da se pojača mikrofon vokala, ali se to do kraja nastupa ipak nije desilo, tako da i oni u prvim redovima nisu mogli dovoljno da razaznaju stihove (svih) pesama. To je malo više ostavilo gorak ukus u ustima iskrenih fanova, koji su se nadali da će taj nedostatak biti vremenom otklonjen.

Plan je da „Smak plus“ nastavi sa radom tamo gde „Smak“ sa izvornim osnivačima ne bi tako često nastupao. Namera benda je da osim postojećih numera iz repertoara kultnog bluz rok sastava u njega uvrsti i neku novu kompoziciju koju „Smak“ još uvek nije snimio, dakle sasvim nove pesme za album koji bi nosio naziv “Smak plus”. 

Podsetimo, „Smak“ je jugoslovenska i srpska rok grupa koju je osnovao vrhunski gitarista i kompozitor Radomir Mihajlović Točak sa bubnjarom Slobodanom Stojanovićem Kepom i basistom Zoranom Milanovićem u Kragujevcu davne 1971. godine.


Dejan-Stojanović-i-Marko-Stojanović–photo-Zoran-Lazarević-Laki


Miki-Mihailović-i-Filip-Milanović-photo–Aleksandra-Ignjatović


Svirka u petak veče kao omaž legendama šumadijskog bluz roka je sadržala i naslove kao „Alo“, „Kad spavaš sam“, „Tendži – Tandži„, ili “Gore dole”, „El Dumo“.

Od 1971. kada je sastav imao svoj prvi nastup do 1992. godine članovi su bili još – Boris Aranđelović (vokalni solista), Laza Ristovski (klavijaturista), Miodrag Miki Petkovski (klavijaturista), Lola Andrijić (čest gost, basista), Dejvid Mos (čest gost, bubnjar). 

Kroz rok istoriju domaće muzike, čiji je značajan deo ovaj šumadijski rokenrol, 1994. godine u „Smaku“ se menjala postava zbog delimičnog ili potpunog povlačenja pojedinih članova.

 Novi članovi su bili: Dejan Stojanović Kepa – bubnjar, Milan Milosavljević Mikica – gitarista, Dejan Najdanović Najda – vokalni solista, kao i basisti – Vlada Samardžić, Slobodan Marković Sale i Miloš Petrović.SMAK Jovan-Pantić–photo–Aleksandra-Ignjatović


Diskografiju im čine studijski albumi koji su bili predstavljeni ove noći na koncertu kroz razne numere – “Smak” (RTV Ljubljana, 1975), “Crna dama” (PGP RTB 1977), “Stranice našeg vremena” (PGP RTB 1978), “Black Lady” (Bellaphon 1978), “Dab in the Middle” (Bellaphon 1978), “Rok circus” (PGP RTB 1980), “Zašto ne volim sneg” (PGP RTB 1981), “Smak 86.” (PGP RTB 1986), “Bioskop Foks” (Vans /Komuna / PGP RTS 1995), “Egregor” (PGP RTS 1999). 

Tako je publika pevala horski “Mračni mol”, u stomaku im je bila mala “Tegoba”, stigli su na “Terazije”, vikali „Ljudi nije fer„, svirali setno “Bluz u parku”, zadali sebi važan “Zadatak”.

U diskografskoj kolekciji su objavili i kompilacije – “Plava pesma – Best of” (RTV LJ 1977), “Smak retrospektiva” (PGP RTB 1992), “The Best Of Smak” (RTV S 1996), “Istorija” (PGP RTS 2000), a da su najbolji bili uživo, “Smak” dokazuje na nosačima zvuka kao prava arhiva –  “OdLIVEno” (Sorabia disk 1992. kaseta),”Live without audience” (1997, dupli koncertni CD), “3. mart 2000. Kragujevac, klub „La Cinema“ (2000).Zapevali su ove rokerske bluz noći i „100 La Kukarača“, „Plavu pesmu“ i mnoge druge iz veoma bogate riznice i kolekcije hitova, te su se ukrcali na “Južni voz”.

Da bude jasnije, sadašnji članovi benda „Smak plus“ su: Dejan Stojanović Kepa Jr, Miki Mihailović, Filip Milanović, Dejan Zdravevski, Jovan Mitrović, Jovan Pantić, Marko Stojanović Kepa Jr Jr. 

 Dejan Stojanović, Kepin sin, već skoro 30 godina je standardni član benda, tačnije od albuma “Bioskop Fox” koji bio u pripremi još 1994, a Miki Mihailović dolazi iz Čikaga i sin je Točkovog brata Slobodana koji tamo živi (svirao je gitaru u grupi “Somewhwere In Between”).

 Filip Milanović je Zoranov sin koji je u „Smaku“ na basu zamenio Miloša Petrovića (2015), a Dejan Zdravevski je klavijaturista u „Smaku“ od 2012 godine. 

Jovan Mitrović je bio gitarista u grupi “Lates” iz Beograda. Jovan Patić dolazi iz Valjeva i u „Smaku“ je debitovao na Đurđevdanskom koncertu u Kragujevcu 2022, pre toga je bio u Smak-tribute bendu “Mračni mol” iz Beograda, a Marko Stojanović je takođe debitovao na istom koncertu u pesmi “Cigansko srce”.  

Istakli su se ovog leta na raznim festivalima kao što je Arsenal Fest u Kragujevcu, a čeka ih početkom avgusta i “Lake Fest” u Nikćiću (Crna Gora), tako da postaju atrakcija.

Originalni „Smak“, da ne bude zabune, i dalje je aktivan u pogledu koncerata, tako da je Radomir Mihailović Točak sa ekipom svojih rok veterana održao skoro, tokom 2022. godine dva velika solo koncerta u Čačku i rodnom Kragujevcu pred nekoliko hiljada ljudi. Takodje, pamte se njihovi povratnički koncerti pred desetinama hiljada fanova u prestonici Srbije – Beogradskoj Areni (2012) i na Ušću (2015).

Finale koncerta iznedrio je apsolutna remek dela u stvaralaštvu grupe „Smak“, pre svega briljantna „Crna dama“, neprikosnovene „Daire“ (poznata je i obrada u aranžmanu pop rok grupe „Neverne bebe“, čiji je frontmen Milan Đurđević bio klavijaturista u „Smaku“) i naravno vrhunski „Satelit“.  Neočekivano je izostao “Ulazak u harem”, autorski autentični pečat i lična karta “Smaka”, ali eto i to se može desiti.


Uz minimalnu komunikaciju benda sa publikom, momci iz „Smaka plus“ su nakon puna dva sata završili svoj koncert, a imali su samo jedan bis sa spomenutim “Satelitom”.

U suštini, koncert u ovoj postavci najviše liči na Tribute bend Smaka, jer je teško naviknuti se brzo na mlade naraštaje koji zamenjuju originalne legendarne muzičare.

Usled problema sa mikrofonom gde se pevač slabije čuo, bio je ovo koncert gde su gitarske solaže dolazile do izražaja u potpunosti, bubnjevi i generalno instrumentali, koji su bili pojačani do maksimuma. Tako da se sve vreme najviše čula publika koja je bila glasnija od samog pevača, što je za svaki nastup, svirku, koncert, prilično nedopustivo i neverovatno.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket


Smak-plus-Photo-Zoran-Lazarevic-Laki-2
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here